Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejlepších jídel pro odlehčení jídelníčku: Najezte se a zhubněte!
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte pocit, že se vám kolem boků během Vánoc vytvořily „michelinky“? Klid, žádná drastická dieta se konat nemusí! Udržet se ve formě a ještě nějaké to kilo shodit můžete díky vyvážené stravě. Poradíme vám, co jíst, abyste si pochutnali a nepřibrali.


Nejlepší snídaně

V ideálním případě by každé jídlo mělo obsahovat kvalitní bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Snídaně by přitom měla tvořit kaloricky nejvydatnější pokrm dne. Je to logické. Po noci organizmus potřebuje doplnit energii. Na druhé straně to ale neznamená, že sníme na posezení tabulku čokolády a zapijeme to kávou. Základ snídaně by měly tvořit bílkoviny v podobě mléčných výrobků, vajec, luštěnin nebo libových uzenin, doplněné o kvalitní sacharidy, jakými jsou třeba žitný chléb, ovesné vločky nebo pohanka. Abyste měli dost vitaminů a minerálů, je vhodné už od rána začít plnit „patero přikázání“, tedy zařadit do jídelníčku jednu z 5 porcí zeleniny a ovoce. Zkuste začít den našimi inspirativními recepty.

Vyvážené obědy

Něco podobného, co pro snídaně platí i pro obědy. Jen byste měli na oběd konzumovat bílkovin více a sacharidů o něco méně. Zároveň je v zimě vhodné volit teplé obědy a jíst potraviny, které přirozeně zahřívají, například maso, vejce, pohanku, kořeněná jídla… Nezapomínejte také na zeleninu! Uvařit si můžete třeba vydatný boršč, který je na pomezí polévky a hlavního chodu, nebo lehké fazolky s bramborami. Případně zkuste rovnou „hubnoucí“ oběd podle výživového odborníka.

Zdravé svačiny

Podle nejnovějších poznatků není nutné jíst 5x denně, ale tolikrát, kolikrát vám to vyhovuje. Za „zlatý standard“ se považují 3 jídla denně. Přesto platí, že každému vyhovuje něco jiného. Máte-li mezi hlavními jídly hlad, třeba proto, že fyzicky pracujete, nesnažte se to „vydržet“, to si raději dopřejte zdravou „sváču“. Ale právě proto, aby zahnala hlad, je nutné, aby byla založena na bílkovinách, jež mají nízký glykemický index, což znamená, že se po takovém jídle budete cítit dlouho sytí. Vhodný je například tvaroh s ovocem, nebo tvrdý sýr a zelenina, případně tvarůžky nebo rybičková pomazánka s kouskem pečiva.

Lehké večeře

Stejně jako neplatí „zákon 5 jídel denně“, neplatí ani, že smíte jíst naposledy v 5 nebo 7 hodin večer. Záleží to totiž na tom, kdy jdete spát a jak moc se přes den hýbete. Což je u každého jiné. Obecně lze ale říci, že byste měli naposledy ten den jíst 2-3 hodiny před spaním, aby se vám dobře usínalo. Co jíst, abyste nešli ležet hladoví? Jak jinak: bílkoviny se zeleninou. Takže si dejte třeba vařenou brokolici, bohatě posypanou sýrem s malou přílohou. Nebo zvolte jemné kuřecí maso, případně salát s jogurtem. Zkrátka vybírejte podle své chuti.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více