Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalé Bombardino: Hvězda alpských sjezdovek je hitem už i u nás
Zdroj: Freepik, wirestock

Když je zima českému lyžaři, popíjí většinou grog nebo čaj s rumem. Ten italský si objednává Bombardino. Horký nápoj, jehož základem je likér podobající se našemu vaječňáku, se stal jakýmsi symbolem lyžování na alpských svazích a hlavně italské „polyžařské“ zábavy.


Pro lyžaře na zahřátí

Bombardino je asi nejoblíbenějším nápojem lyžařů v alpských lyžařských střediscích, a to i přesto, že nejde o nějakou novinku poslední doby. Na alpských sjezdovkách si jej lyžaři vychutnávají již pěknou řádku let, konkrétně již od roku 1972. Podle webu Famelici.it Bombardino vymysleli v Livignu v Lombardii, nejvýznamnějším lyžařském středisku italských Alp. Poprvé je připravili na lyžařské chatě Mottolino, a to rovnou pro lyžařské instruktory. Těm byla mezi jednotlivými lekcemi zima, proto pro ně tehdejší ředitel lyžařských vleků ve středisku Mottolino Aldo Del Bó vymyslel nápoj, který je měl spolehlivě prohřát a navnadit je na další výuku lyžování. Podle stránek Laprovinciadisondrio.it první Bombardino vůbec pak na jeho žádost udělal tehdy třiadvacetiletý barista lyžařské chaty Mottolino Erich Ciapponi.

Tak to je bomba!

Nejdůležitější součástí Bombardina je speciální vaječný likér, jehož zahřívací schopnosti jsou posíleny většinou pomocí brandy. Původní Bombardino se ovšem dělalo ze zabaione. Dnes si pod tímto názvem představíme známý italský nadýchaný krémový dezert, dřív měl ale tekutější konzistenci a spíš se popíjel jako nápoj. Zabaione se připravuje našleháním syrových žloutků s cukrem a chuť mu dodává sladké italské dezertní víno Marsala. Posléze se začalo prodávat jako likér se 17.8 % alkoholu pod značkou Vov a dodnes se tento název v Itálii používá pro označení vaječňáku. Prvním Bombardinům se dokonce zjednodušeně říkalo Vov caldo, což znamená horký Vov. K názvu Bombardino přišel nápoj zcela jednoduše. Podle stránek Primochef.it na jednom zvlášť vydařeném večírku na chatě Mottolino prý jeden z hostů popíjejících horký drink zvolal: „Accidenti! È una bombarda“, což by se dalo volně přeložit jako „Sakra, tak to je bomba!“ Odtud to byl k názvu Bombardino už jen krůček. Podle jiné teorie je však název jen odvozen od rušivého účinku, který má nápoj na žaludek. V současnosti se do Bombardina nejčastěji používá nejslavnější italský vaječný likér Zabov. Ten se od našeho vaječňáku liší hlavně svou barvou – je totiž výrazně tmavě žlutý. Podobný je i vyhlášený nizozemský vaječný likér Advocaat, z něhož se Bombardino také často připravuje.

Zkuste ho i s kávou

Pokud byste si nyní v nějakém horském středisku objednali Bombardino, donesou vám horký nápoj namíchaný z některého ze zmiňovaných vaječných likérů a z brandy, nebo rovnou připravený z polotovaru. Dnes se totiž prodává již rovnou v láhvi namíchané Bombardino, které stačí jen ohřát nebo případně ještě naředit horkou smetanou. Základem původního Bombardina ale bylo podle webu Cibo360.it espresso, do kterého se přidával vaječný likér. Šlo tak spíše o italskou verzi irské kávy. Poměr surovin u Bombardina není přesně daný a záleží hlavně na barmanovi, jak vám jej namíchá. Pokud se nápoj připravuje z kávy, nejprve se likér našlehá párou, pak se do něj přilije horké espresso a brandy a vše se rychle zakryje šlehačkou, aby se z horkého nápoje neodpařoval alkohol. Hotový drink se podává v průhledných sklenicích, aby vynikly jednotlivé vrstvy – spodní žlutá, na ní kávová hnědá a nakonec bílá šlehačka. Bombardino ovšem může být i zamíchané, pak mívá lehce zlatavou barvu. Udělat ho lze i bez kávy, třeba podle receptu přímo od značky Zabov. Budete potřebovat: 30 ml vaječného likéru, brandy (případně rum, whisky nebo se dává italská vinná pálenka grappa), šlehačku a mletou skořici. Likér zahřejte a nalijte ho do sklenice s uchem. Přidejte brandy podle toho, jak chcete mít nápoj silný. Navrch dejte šlehačku a posypte mletou skořicí. Občas může mít Bombardino i hustší konzistenci, které se dosáhne přidáním kukuřičného škrobu nebo pudinkového prášku. Díky přidání brandy bývá Bombardino hodně silné (mívá až 30 % alkoholu) a může lyžařům snadno zamotat nohy i s lyžáky, proto se občas podává lehčí verze jen z vaječného likéru a dvojité dávky kávy, které se říká Calimero.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si