Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na chilli con carne: Texaské jídlo z masa, papriček a čokolády vás nadchne!
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Chilli con carne je ideální jídlo na zimní měsíce. Jak již jeho název napovídá, jednou z jeho hlavních ingrediencí jsou chilli papričky, které dokážou dokonale rozpálit a ještě podpořit imunitu. Kombinace mletého masa s fazolemi spolehlivě a zdravě zasytí a navíc není nijak náročná na přípravu.


Jídlo z jednoho hrnce

Pokud nevíte, co udělat z mletého masa a na boloňské špagety už nemáte chuť, je chili con carne báječnou alternativou. Jde vlastně o dokonalé jídlo z jednoho hrnce, kterým nakrmíte i větší množství strávníků. Je tak i ideálním jídlem na nějaou party či oslavu, jen je třeba si ověřit, zda účastníkům nevadí pálivé pokrmy. Samozřejmě můžete chilli papričky vynechat, pak už ale těžko můžete jídlu říkat chili con carne. V překladu ze španělštiny totiž název znamená jednoduše chili s masem.

Původně bez fazolí

Přestože mnozí chili con carne považují za typické mexické jídlo, ve skutečnosti jde o pokrm z amerického státu Texas, ba dokonce o texaskou národní specialitu. Na severu Mexika jej ale s oblibou vaří taktéž. V Texasu mu ale neříkají chili con carne ale jen chili a dokonce do původní verze nepatří ani fazole. Chili bez fazolí se někdy dává i do hot dogů či burgerů místo masa a párku, nebo se masovou směsí přelévají hranolky nebo nachos a pak se zapékají se sýrem čedar, pro milovníky extra pikantních chutí je možné vše ještě dochutit papričkami jalapeño. Podle knihy The Chili Cookbook jídlo podobné dnešnímu chili jedli již staří Aztékové v jejich hlavním městě Tenochtitlánu, dnešním Mexico City, jak popsal roku 1529 ve svých spisech františkánský mnich Bernardino de Sahagún. První recept na chili se pak objevil až v 19. století, šlo tehdy o jídlo pro vojáky během mexicko-americké války. Podle stránek Whatscookingamerica.net se chili con carne nejvíc zpopularizovalo díky Kolumbijské výstavě, jež se konala v roce 1893 v Chicagu. Chili tu prodávali u stánku ze San Antonia, mnoho lidí pokrm nadchl a tak se rozšířil po celém jihu a západě USA. Na počátku dvacátého století už dokonce po celém Texasu existovaly speciální chili salony a každý připravoval své vlastní chili podle tajného receptu. Postupně se tyto salony začaly otvírat i mimo Texas.

Lepší díky čokoládě nebo kávě

Chili con carne je prospěšné nejen díky chilli papričkám, které podle webu Healthline.com výborně prokrví organizmus, jsou skvělým antioxidantem, ulevují od bolesti a pomohou vám shodit i přebytečná kila. Papričky je nejlepší použít čerstvé, případně se ale dají nahradit mletými, pokud chcete méně pálivý pokrm, stačí zvolit jen pálivou papriku. Kromě chilli do jídla patří i rajčata, červená paprika a hlavně fazole, někdy i kukuřice, a samozřejmě cibule a česnek. Díky této kombinaci je pokrm rovněž ideálním zdrojem vlákniny a bílkovin. Základem chili con carne je mleté maso, nejlépe hovězí. Šťavnatější bude, když použijete směs hovězího a vepřového masa, případně můžete zvolit i mleté drůbeží nebo jehněčí. Vegetariáni maso nahrazují sójovým masem, tofu nebo vařenou cizrnou. Specifickou chuť a vůni dodává chili con carne aromatické koření, jako je římský kmín, ale třeba i skořice, muškátový oříšek, hřebíček a nové koření. Důležité je hlavně jídlo dlouho dusit, aby maso změklo, ale také, aby se dokonale prolnuly všechny chutě. Na ozdobení lze přidat i čerstvý koriandr, který je populární nejen v asijské, ale i v mexické kuchyni. Díky fazolím může být chili con carne plnohodnotným pokrmem i bez přílohy. Pokud ale po nějaké toužíte, nejčastěji se chilli con carne podává s rýží, případně s tortillou či s nachos. A ještě pár tipů na závěr, do chili con carne se přidává i trocha cukru na zmírnění kyselosti rajčat, zkuste jej ale nahradit kouskem hořké čokolády, která chuť jídla ještě víc pozvedne. Podobně můžete chuť chili con carne doladit trochou vína či bourbonu, sójovou, worcesterskou nebo rybí omáčkou, pár kapkami vinného octa, ale i menším množstvím mleté či instantní kávy, která dodá chuti chili con carne hloubku hlavně právě v kombinaci s čokoládou.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si