10 nejlepších receptů na „zeštíhlující“ polévky: Najezte se, zahřejte se a zhubněte!
10. 1. 2022 Vaření
Ještě pořád máte kolem pasu „vzpomínky na Vánoce“? Nevadí, zkuste jídelníček odlehčit vybranými polévkami. Když na to půjdete chytře, polévkou se skvěle zasytíte, zahřejte a jako bonus navíc ještě shodíte přebytečná kila.
Rychle k cíli?
Jako „polévková dieta“ se obecně dá označit krátkodobý stravovací plán, který má pomoci rychle zhubnout. Neexistuje přitom jedna polévka, ani jedna dieta, spíš jde o to po několik dní vsadit zkrátka na konkrétní polévky, nebo jejich druhy, a ostatní potraviny jíst v omezeném množství. Jelikož jde o rychlé zhubnutí, většina těchto diet má trvat pouze 5-10 dní. Za tu dobu můžete „ztratit“ 5-9 kg. Ovšem je třeba počítat s tím, že právě proto, že jde o rychlé hubnutí, může nastat jo-jo efekt, kdy se váha rychle vrátí zpět. Před večírkem tak může být polévková dieta „značka ideál“, pro delší hubnutí je tento postup ale nevhodný a odborníci jej nedoporučují.
Mohlo by vás zajímat
Slepičí vývar nejen pro duši
Slepičí polévka bývala odjakživa vyhlášeným „babičkovským“ životabudičem, stejně jako lékem pro tělo i duši. Jak uvádí portál Healthline.com, samotná polévka má nízký obsah kalorií a sacharidů, zato je v ní hodně bílkovin a zeleniny. Pokud neseženete slepici, udělejte si polévku kuřecí, výsledek bude podobný. Pro účely hubnutí jezte polévku kromě snídaně místo kteréhokoliv jídla. Na oběd si můžete přidat trochu nudlí, jinak si dopřejte polévku pouze s masem a zeleninou. Přihodit můžete i houby, jídlo skvěle ochutí!
Tukožroutské polévky
Vzpomínáte na hit mezi socialistickými dietami? Ano, byly to tukožroutské polévky! V podstatě šlo o nezahuštěné zeleninové polévky. Jakou zeleninu jste uvařili, bylo na vás. Většinou se však používaly méně kalorické druhy zeleniny, jakými jsou zelí, petržel, rajčata či papriky. Polévku ale uvaříte klidně z jakékoliv kořenové zeleniny, pro větší zasycení můžete přidat i trochu brambor nebo luštěnin, třeba cizrny.
Luštěninové
Jejich velkou výhodou je, že dokážou dobře zasytit a dodají tělu také vlákninu a rostlinné bílkoviny. Luštěninové polévky nikdy nezahušťujte, čočka, fazole i hrách se mohou zahustit „samy sebou“, stačí je trochu víc povařit a pak část polévky rozmixovat. Mezi populární „zeštíhlující“ polévky patří fazolovo-zeleninová polévka od doktora Michaela Gregera. Ten doporučuje jíst polévku 2x denně a po zbytek dne konzumovat jakékoli rostlinné potraviny bez oleje, jako jsou celozrnné výrobky, ovoce a zelenina. Jak moc zhubnete, to jisté není, ale uděláte dost pro své zdraví. Podle studií je totiž rostlinná strava spojována s přínosem pro hubnutí a zdraví srdce. Zkuste tedy týden upřednostňovat zdravé polévky s přídavkem luštěnin.
Slavná Gregerova dietní polévka
Nestačí vám naše tipy a chcete zkusit již zmíněný světový hit? Dobrá, tady je. A co budete do slavné polévky podle doktora Michaela Gregera potřebovat? Připravte si: 2 červené cibule nakrájené nadrobno, 1 šálek nastrouhaného celeru, 6-8 šálků zeleninového vývaru, 4-6 šálků nakrájených hub, 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na kousky, 1-2 malé pálivé papričky, zbavené semínek a jemně nasekané, 2 cukety, nakrájené na kousky, 4 utřené stroužky česneku, 6 polévkových lžic rajčatového protlaku ve sklenici, chilli, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 2 plechovky nakrájených rajčat, 2 plechovky fazolí, 2 šálky kukuřičných zrn a 1 lžičku uzené papriky. Jak na to? Ve velkém hrnci na středním ohni vařte cibuli a celer ve 4 šálcích vývaru pět minut doměkka. Přidejte houby, papriku, chilli, cuketu a česnek, dokud nezměknou, a za občasného míchání vařte 10 minut. Vmíchejte rajčatový protlak, chilli a kurkumu, dokud se dobře nevstřebají. Vmíchejte rajčata, fazole a zbývající vývar. Za občasného míchání vařte asi 45 minut. Pokud je polévka hustší, než máte rádi, přidejte další vývar. Vmíchejte kukuřici a papriku. Podávejte horké. Z tohoto receptu připravíte osm porcí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hubnutí v ČSSR: Vzpomínáme na Rajko Dolečka a na diety, které frčely za socialismu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
12 nejlepších jídel pro odlehčení jídelníčku: Najezte se a zhubněte!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 14 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 15 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 17 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 20 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 20 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54
Přečtěte si Zobrazit více
Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience
Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Komentáře