Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších receptů na „zeštíhlující“ polévky: Najezte se, zahřejte se a zhubněte!
Zdroj: Toprecepty, maris

Ještě pořád máte kolem pasu „vzpomínky na Vánoce“? Nevadí, zkuste jídelníček odlehčit vybranými polévkami. Když na to půjdete chytře, polévkou se skvěle zasytíte, zahřejte a jako bonus navíc ještě shodíte přebytečná kila.


Rychle k cíli?

Jako „polévková dieta“ se obecně dá označit krátkodobý stravovací plán, který má pomoci rychle zhubnout. Neexistuje přitom jedna polévka, ani jedna dieta, spíš jde o to po několik dní vsadit zkrátka na konkrétní polévky, nebo jejich druhy, a ostatní potraviny jíst v omezeném množství. Jelikož jde o rychlé zhubnutí, většina těchto diet má trvat pouze 5-10 dní. Za tu dobu můžete „ztratit“ 5-9 kg. Ovšem je třeba počítat s tím, že právě proto, že jde o rychlé hubnutí, může nastat jo-jo efekt, kdy se váha rychle vrátí zpět. Před večírkem tak může být polévková dieta „značka ideál“, pro delší hubnutí je tento postup ale nevhodný a odborníci jej nedoporučují.

Slepičí vývar nejen pro duši

Slepičí polévka bývala odjakživa vyhlášeným „babičkovským“ životabudičem, stejně jako lékem pro tělo i duši. Jak uvádí portál Healthline.com, samotná polévka má nízký obsah kalorií a sacharidů, zato je v ní hodně bílkovin a zeleniny. Pokud neseženete slepici, udělejte si polévku kuřecí, výsledek bude podobný. Pro účely hubnutí jezte polévku kromě snídaně místo kteréhokoliv jídla. Na oběd si můžete přidat trochu nudlí, jinak si dopřejte polévku pouze s masem a zeleninou. Přihodit můžete i houby, jídlo skvěle ochutí!

Tukožroutské polévky

Vzpomínáte na hit mezi socialistickými dietami? Ano, byly to tukožroutské polévky! V podstatě šlo o nezahuštěné zeleninové polévky. Jakou zeleninu jste uvařili, bylo na vás. Většinou se však používaly méně kalorické druhy zeleniny, jakými jsou zelí, petržel, rajčata či papriky. Polévku ale uvaříte klidně z jakékoliv kořenové zeleniny, pro větší zasycení můžete přidat i trochu brambor nebo luštěnin, třeba cizrny.

Luštěninové

Jejich velkou výhodou je, že dokážou dobře zasytit a dodají tělu také vlákninu a rostlinné bílkoviny. Luštěninové polévky nikdy nezahušťujte, čočka, fazole i hrách se mohou zahustit „samy sebou“, stačí je trochu víc povařit a pak část polévky rozmixovat. Mezi populární „zeštíhlující“ polévky patří fazolovo-zeleninová polévka od doktora Michaela Gregera. Ten doporučuje jíst polévku 2x denně a po zbytek dne konzumovat jakékoli rostlinné potraviny bez oleje, jako jsou celozrnné výrobky, ovoce a zelenina. Jak moc zhubnete, to jisté není, ale uděláte dost pro své zdraví. Podle studií je totiž rostlinná strava spojována s přínosem pro hubnutí a zdraví srdce. Zkuste tedy týden upřednostňovat zdravé polévky s přídavkem luštěnin.

Slavná Gregerova dietní polévka

Nestačí vám naše tipy a chcete zkusit již zmíněný světový hit? Dobrá, tady je. A co budete do slavné polévky podle doktora Michaela Gregera potřebovat? Připravte si: 2 červené cibule nakrájené nadrobno, 1 šálek nastrouhaného celeru, 6-8 šálků zeleninového vývaru, 4-6 šálků nakrájených hub, 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na kousky, 1-2 malé pálivé papričky, zbavené semínek a jemně nasekané, 2 cukety, nakrájené na kousky, 4 utřené stroužky česneku, 6 polévkových lžic rajčatového protlaku ve sklenici, chilli, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 2 plechovky nakrájených rajčat, 2 plechovky fazolí, 2 šálky kukuřičných zrn a 1 lžičku uzené papriky. Jak na to? Ve velkém hrnci na středním ohni vařte cibuli a celer ve 4 šálcích vývaru pět minut doměkka. Přidejte houby, papriku, chilli, cuketu a česnek, dokud nezměknou, a za občasného míchání vařte 10 minut. Vmíchejte rajčatový protlak, chilli a kurkumu, dokud se dobře nevstřebají. Vmíchejte rajčata, fazole a zbývající vývar. Za občasného míchání vařte asi 45 minut. Pokud je polévka hustší, než máte rádi, přidejte další vývar. Vmíchejte kukuřici a papriku. Podávejte horké. Z tohoto receptu připravíte osm porcí.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více