Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tajemství chuti pravé maďarské gulášové polévky: Kromě kvalitního masa potřebujete i dobrou papriku!
Zdroj: zdroj: MaxPixel, photo 2014661

Nejlepší gulášovka je ta ohřívaná! S čerstvým chlebem nebo bagetou nahradí hlavní jídlo a krásně zahřeje na těle i na duši. A hodí se i jako ranní „vyprošťovák“ po bujarém večírku.


Putování gulášovky Evropou

Kdyby polévky měly křestní list, jako místo narození té gulášové by bylo uvedeno Maďarsko. Dokonce i význam maďarského slova „gulyás“ jasně napovídá, odkud pochází dnes po celém světě oblíbené jídlo. Jak se dočteme na eat-the-world.com„gulyás“ v překladu znamená pastevec dobytka. Již ve středověku vařili pastevci dobytka v pusztě (maďarské stepi) masovou polévku v kotlíku na otevřeném ohni. Kromě již zmíněných pastevců byla vydatná gulášová polévka běžným jídlem venkovských obyvatel. Vyšší vrstvy společnosti ji objevily až koncem 18. století, kdy si Uhersko v rakousko-uherské monarchii chtělo zachovat svou kulturní identitu i po kulinářské stránce. V 19. století se maďarská gulášová polévka dostala do dalších zemí rakousko-uherské monarchie a postupem času se stala tradičním hospodským pokrmem, který dnes nesmí chybět na žádném jídelním lístku. Do německé kuchyně gulášovka doputovala až během první světové války.

Co v ní nesmí chybět

Zatímco o původu maďarské gulášové polévky není pochyb, názory na její složení se liší. Podle webu eat-the-world.com potíže s rozhodováním začínají už u pultu s masem: jaké maso to má být? Obecně vzato, rozhodnutí záleží pouze na osobním vkusu, ale Maďaři dělájí gulášovku jedině z hovězího. V jiných zemích je velmi oblíbené i vepřové maso. Pro ušlechtilejší verzi gulášové polévky použijte zvěřinu. Můžete si však připravit i dietnější varianty, třeba z krůtího masa. Pro přípravu klasické maďarské gulášové polévky je nepostradatelnou ingrediencí také cibule, kmín a samozřejmě mletá paprika od sladké po pálivou, chuť a barvu dodá i čerstvý červený paprikový lusk – vše samozřejmě pravé maďarské! Často se přidává bobkový list a jalovec.

Vařte pomalu, spotřebovávejte dlouho

Existuje nespočet receptů na tu „správnou“ maďarskou gulášovku, ale všechny se shodují v jednom: vařte pomalu! Maso se musí vařit několik hodin při střední teplotě (dnes se k její přípravě dají využít také pomalé hrnce). Blogerka Emmi doporučuje litinový kastrol, který dobře ukládá i rozvádí teplo. Určitě se vyplatí si tuto pochoutka uvařit do zásoby – ta nejlepší je totiž ohřívaná. Pokud náhodou zbyde, dejte ji do sáčku nebo do krabičky a zamrazte. V mrazáku vydrží půl roku.

Ta nejlepší gulášovka

Na 4 porce budete potřebovat  400 g hovězího masa, 1 cibuli, 2–3 stroužky česneku, 20 g sádla, sůl a pepř, 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku, 1 lžičku sladké mleté papriky, 1 lžičku pálivé mleté papriky, ½ lžičky kmínu, 200 ml červeného vína, 1 ¼ l vody, 2 malé bobkové listy a 300 g brambor. A jak na to? Nejprve nakrájejte hovězí maso na malé kostky, cibuli a česnek nadrobno. Na másle osmahněte maso, dochuťte solí a pepřem. Přidejte cibuli a česnek a opékejte asi 2 minuty, přičemž maso otáčejte.  Přidejte rajčatový protlak, mletou papriku a kmín a promíchejte. Podlijte červeným vínem a zredukujte na polovinu. Přidejte vodu a bobkový list a přiveďte polévku k varu. Poté přikryjte a na mírném ohni vařte asi 45 minut. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kousky. Vmíchejte je a znovu vařte nejméně 45 minut, dokud hovězí maso nezměkne. Pro správnou pikantnost můžete přidat i chilli papričky.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si