Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Japonské koláčky mochi jsou symbolem štěstí. Zkuste si je udělat doma podle našeho receptu!
Zdroj: Shutterstock

Narazíte na ně v obchodech s asijskými potravinami, kde je prodávají v krabici jako bonboniéru, nejlepší jsou ale stejně čerstvé. Bochánky z lepkavé rýže mají trochu zvláštní žvýkavou konzistenci, kvůli níž je někteří milují a jiní jim nemohou přijít na chuť, a spoustu různých náplní.


Lepivé a pružné jako žvýkačka

V Japonsku jsou mochi (nebo také moči) koláčky neoddělitelné spjaté s oslavami Nového roku, k dostání jsou tam ale po celý rok a Japonci je zkrátka zbožňují. Malinké bochánky pastelových barev se prodávají v mnoha ovocných i neovocných příchutích, existují i ve slané variantě a dokonce se zmrzlinovou náplní. Mochi jsou typickou japonskou sladkostí, připravují se totiž, stejně jako mnoho japonských specialit, z rýže, konkrétně ze speciální krátkozrnné rýže, jež se po uvaření stává lepkavou, nebo mouky z ní vyrobené. Lepivost této rýže je způsobena vysokým obsahem škrobu. Proto mouka z ní funguje jako vynikající zahušťovadlo a pojidlo i přesto, že neobsahuje lepek. Už samotná příprava koláčků je obřadem. Tomuto výrobnímu ceremoniálu se říká mochitsuki a sledovat jej je zážitek. Předem namočená rýže se nejprve uvaří na páře a pak se z ní ve velkém dřevěném hmoždíři pomocí dřevěné palice vytvoří lepkavé těsto, které se konzistencí tak trochu podobá žvýkačce. Jde o působivý proces, na němž se podílejí dva mochi mistři. Jeden z nich rychle obrací těsto a druhý do něj buší palicí, přičemž mají vše dokonale zkoordinované, aby nedošlo ke zranění.

Náplň z fazolí

Hotové těsto pak zůstává bílé nebo se barví přírodními či umělými barvami. Chuť pak koláčkům dodávají různé lahodné náplně. Náplň je většinou tvořena pastou anko z červených fazolí, která mívá různé příchutě. Mochi koláčky často chutnají po exotickém ovoci, jako je liči, mango, ale i po obyčejných malinách nebo citronech. Pasta se také s oblibou dochucuje zeleným čajem nebo matcha práškem. Oblíbené jsou i mochi s náplní ze sezamové nebo arašídové pasty. Hotové koláčky se nakonec popráší kukuřičným škrobem, ty sezamové se obalí v sezamových semínkách. V Japonsku se mochi konzumují  ještě horké. Možností úpravy rýžového těsta a způsobů servírování je mnoho. Pokud se mochi podává ve formě koláčků, Japonci k nim dávají zmrzlinu. Další oblíbenou úpravou mochi je jejich grilovaní, přidávají se i do polévek. Mochi dokonce Japonci pokládají na oltáře – tyto koláčky určené k dekoračním účelům se nazývají kagami mochi.

Japonská specialita z Číny

Základem japonské kuchyně je rýže, která se v Japonsku pěstuje od dávných dob. Podle webu Foodinjapan.org se ale mochi koláčky dostaly do Japonska ze starověké Číny, kde vymysleli proces vaření lepkavé rýže v páře a její zpracování na pastu. Mochi se v Japonsku začalo více rozšiřovat v 6. století, kdy se staly nezbytnou pomůckou na vaření hliněné napařovací hrnce. Z přebytků rýže se v nich pak připravovaly rýžové koláče, které byly spojovány s tajemným duchem a věřilo se, že mají tajemnou moc. Konzumovaly se na oslavu porodu, bylo zvykem je dávat dětem padesát dní po narození a tradičně se pojídaly také na svatbách. I dnes jsou brány jako talisman pro štěstí a jako symbol naděje. Postupně se mochi koláčky rozšířily do celé světa a jejich obliba stále vzrůstala. Velkým hitem, hlavně ve Spojených státech se stala mochi zmrzlina, kterou podle webu Mymochi.com vymyslela japonská podnikatelka žijící v Americe Frances Hashimoto a začala ji zde v sedmi příchutích prodávat v roce 1993.

Snadná domácí verze mochi

Jednodušší verzi mochi si můžete připravit i sami doma z rýžové mouky. Jen myslete na to, že potřebujete speciální mouku z lepkavé rýže - mochiko, shiratamako a joushinko. Všechny tyto mouky se dají koupit v obchodech s japonskými nebo vůbec s asijskými potravinami. Připravte si 1 šálek sladké rýžové mouky (mochiko), 1 šálek cukru, 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 šálek vody, 3/4 šálku hustého plnotučného kokosového mléka (asi polovinu plechovky o objemu 400 ml) a sladký bramborový škrob nebo běžný kukuřičný škrob na poprášení. Troubu předehřejte na 135 °C. Skleněnou pečicí misku o rozměrech 33 × 23 cm vyložte pečicím papírem. Ve velké míse prošlehejte mouku mochiko, cukr a prášek do pečiva. V samostatné míse vyšlehejte vodu a kokosové mléko. Přidejte mokré přísady k suchým a šlehejte, dokud není směs hladká a nejsou v ní žádné hrudky. Směs nalijte do připravené misky. Přikryjte ji alobalem a pečte asi 1 hodinu, dokud nebude hmota měkká a želatinová, ale na dotek bude držet tvar. Pokud směs netuhne, zvyšte teplotu na 150 °C, odstraňte fólii a pečte ještě 10 až 15 minut. Hmota ještě navíc ztuhne po vytažení z trouby. Nechte ji zcela vychladnout, pracovní plochu poprašte škrobem a mochi na ni obraťte. Mochi posypte dalším škrobem. Zabalte nůž do fólie a hmotu nakrájejte na malé kousky, poté je znovu poprašte škrobem nebo rýžovou moukou a podávejte.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat