Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro vaření s Kristinou: Upečte si laskonky jak z prvorepublikové cukrárny
Zdroj: David Turecký, Sladká první republika

Milujete české zákusky? Tak vězte, že jsou světově unikátní, výjimečné chutí, tvarem i přípravou. Po oříškových laskonkách s karamelem z kuchařky Sladká první republika se jen zapráší.


Kouzlo cukráren

Zatímco dorty a koláče pekly hospodyně doma, zákusky kupovaly v cukrárně. Na neděli či na výjimečnou příležitost, nebo si je dávaly dámy a dívky s přítelkyněmi s kávou či čokoládou. Do kaváren chodili za první republiky více muži, scházeli se v nich k debatám, hrám, čtení novin, kouření doutníků nebo jednáním. Ženy navštěvovaly spíše cukrárny, které se nacházely v každém městě a nabízely široký sortiment dezertů. Rakvičky, větrníčky, rolády, řezy, kremrole, dortíčky a laskonky. Kombinace nadýchaného či naopak křupavého těsta, máslového či žloutkového krému, ovoce a čokolády byla neodolatelná.

Oříšky a karamel

K nejsnazším cukrářským dezertům se bezpochyby řadí laskonky. Základem je vyšlehaný sníh, který zahustí mleté oříšky a po upečení spojí křupavé nadýchané těsto sladký krém, v tomto případě karamelový. Karamel z kondenzovaného mléka není až takovou novinkou, jak by se mohlo zdát. Zahuštěné slazené mléko v plechovce představila světu společnost Anglo-Swiss Condensed Milk Company, která v roce 1866 otevřela ve Švýcarsku první evropský závod na kondenzované mléko. V roce 1905 se spojila s firmou Nestlé a pod její značkou zásobovala kondenzovaným mlékem nejprve evropský trh, pak vojáky v první světové válce a po ní obyvatele vítězných zemí. V prvních poválečných měsících bylo kondenzované mléko součástí přídělů potravin. Povařením uzavřené plechovky kondenzovaného mléka vznikne hustý mléčný karamel, který zahustíte do konzistence krému změklým máslem. Pozor, máslo i karamel musí mít stejnou teplotu, aby se hladce spojily. Při rozdílných teplotách dojde ke sražení krému. Pak pomůže jediné – vyšlehat ho znovu v horké vodní lázni dohladka.

Odlehčená varianta

Máslový krém bývá těžký, odlehčíte ho a ještě si zjednodušíte přípravu, když prošleháte 250 g mascarpone se 3 lžícemi karamelu. Na karamel rozehřejte 5 lžic krupicového cukru se 2 lžícemi vody, až se cukr rozpustí a karamel zezlátne. Karamelové laskonky jsou báječně nadýchané, ale zároveň křehké. Manipulujte s nimi proto při plnění krémem opatrně. S krémem rychle změknou, podávejte je ihned po naplnění. Zmizí hned, jakmile je dáte na stůl. Pokud chcete, můžete upéct laskonek více a krémem je plnit postupně tak, jak je budete podávat.

Jak upéct karamelové laskonky?

Na těsto potřebujete: 3 bílky, 165 g krupicového cukru, 85 g jemně mletých lískových ořechů a 50 g moučkového cukru. Na krém potřebujete: 1 konzervu sladkého kondenzovaného mléka (375 g) a 250 g změklého másla. Jak postupovat? Uzavřenou konzervu vložte do hrnce s vroucí vodou tak, aby byla celá ponořená, a nechte zhruba 2 hodiny při mírném stupni karamelizovat. Nechte vychladnout a prošlehejte se změklým máslem stejné teploty. Bílky šlehejte s krupicovým cukrem asi 15 minut do hodně tuhé pěny. Misku postavte do nad páru a stále šlehejte, zhruba 5 minut, až pěna ještě více zhoustne. Nechte mírně zchladnout, ořechy promíchejte s moučkovým cukrem a lehce zašlehejte do sněhu. Troubu předehřejte na 130 °C. Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte do oválku tvar laskonky, případně jej vytvořte přes šablonu. Povrch uhlaďte plochým nožem a pečte 15 minut v předehřáté troubě. Poté ztlumte teplotu na 80 °C a laskonky při ní dosušte, trvá to zhruba 45 minut až 1 hodinu. Nechte zchladnout. Na polovinu vychladlých laskonek naneste pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou krém a každou přiklopte prázdnou laskonkou.

Seriál Retro vaření pro vás připravuje novinářka Kristina Šemberová, která píše už přes deset let o jídle, edituje kuchařky a píše unikátní kuchařské knihy s příběhem. Vydala kuchařky Neštěkej a jez! (www.kucharkapropsy.cz), Víno ve sklence a na talíři (www.vinnakucharka.cz), a Sladkou první republiku, originální kuchařku vyzkoušených prvorepublikových sladkostí z dobových kuchařek, novin, časopisů pro ženy a rodinných zápisků. Své objevy a zajímavé dobové recepty s krásnými fotkami zveřejňuje na facebookové stránce Retrovaření.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janky3 janky3

14. 2. 2022 02:43

Než vařit dvě hodiny kondenzované mléko, je lepší si karamel vyrobit, viz můj recept na Krém do laskonek ( janky3). V Písku, kam jsme jezdili na prázdniny, měli cukrárnu Volfovi. Pak jim jí komunisté ukradli, ale mohli tam pracovat. Tam měli nejlepší laskonky na světě. Do sněhu přidávali mleté mandle, do krému přidávali oříškový griliáš. Zkoušela jsem ho párkrát, abych docílila té chuti. A klaplo to.

Přidat komentář

Přečtěte si