Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachová polévka zahřeje i nasytí: Máte raději tu ze sušeného nebo zeleného hrášku?
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Lednový jídelníček se u nás již od dávných dob nesl ve znamení pokrmů z luštěnin. V době, kdy v zimě nebyla k dispozici zelenina, byly ideálním zdrojem živin. Navíc dokázaly pořádně nacpat žaludek. Ještě oblíbenější než čočka byl v minulosti hrách. Dobrá je z něj nejen kaše, ale i polévka.


Z mraženého nebo sušeného?

Hrachová polévka patří k oblíbeným luštěninovým polévkám. Většinou se vaří z předem namočeného sušeného hrachu, někteří jí ale nemohou přijít na chuť a mnohem raději mají polévku z hrášku čerstvého, respektive v zimním období, mraženého. Tato polévka pak už ale není hrachová ale hrášková, má jasně zelenou barvu a vlastně se už nedá řadit mezi luštěninové polévky. Zelený hrášek je totiž nedozrálé semeno, které se svým složením spíš blíží zelenině.

Abyste nemuseli namáčet

Hrachová polévka ze suchého hrachu se dá, stejně jako z toho čerstvého, připravit na mnoho různých způsobů. Nejjednodušší je samozřejmě uvařit hrách ve vodě doměkka, přidat kostku bujonu, rozmixovat a máte hotovo. Jediným úskalím, které vás trochu může zbrzdit v rozletu, je potřeba nechat hrách stejně jako jiné luštěniny odmočit. Tento proces umožňuje, aby se luštěnina opravdu uvařila doměkka a nezůstala uvnitř tvrdá. Díky němu totiž nabobtná slupka a voda se pak snáze dostane dovnitř. Namáčení způsobí také to, že se podle webu Vegmania.cz do vody vyplaví většina nadýmavých oligosacharidů, takže je hrách lépe stravitelný. Vodu, v níž jste hrách namáčeli, ovšem dále nepoužívejte. Chcete-li si trochu usnadnit práci, použijte hrách půlený a loupaný, jenž je populární v indické kuchyni pod názvem dhal (nebo také dal či daal). Přestože my tento výraz používáme pro indickou kořeněnou specialitu nejčastěji z čočky, ve skutečnosti zahrnuje všechny samotné suché půlené či lámané luštěniny (různé druhy čočky, hrachu, fazolí nebo cizrna). I slovo dhal pochází podle webu Sanskritdictionary.com ze sanskrtského slovního kořene dal-, jenž znamená dělit. Tyto luštěniny pak není nutné namáčet a rovnou se vaří. Půlený hrách se tedy snadno rozváří téměř na kaši, takže se dá použít na zahuštění i mnoha jiných polévek místo jíšky nebo brambor.

V klasickém i exotickém pojetí

Chuť polévky bude mnohem lepší, když přidáte další zeleninu (cibuli, mrkev, celer, petržel, brambory). Cibuli nejprve osmahněte na oleji nebo na másle, pak vmíchejte další zeleninu a hrách a vše zalijte vývarem. Vývar dodá polévce mnohem lepší chuť. Použít můžete buď domácí zeleninový nebo drůbeží. Chutnější je polévka také díky bylinkám, které je samozřejmě lepší použít čerstvé. Obvykle se do hrachové polévky dává majoránka, můžete ji ale nahradit oreganem, tymiánem, petrželkou, saturejkou nebo estragonem. Máte-li rádi exotické chutě, udělejte ji na indický způsob, stačí jako koření použít směs garam masala, karí, kurkumu nebo římský kmín. Šmrnc dodá polévce i trocha bílého vína. Chuť zeleninových polévek výborně zvýrazní rovněž lahůdkové droždí, jež funguje také jako zahušťovadlo a dopomůže smetanové konzistenci polévky.

Zkuste hrášek s mátou

Pokud dáváte přednost zelenému hrášku, můžete připravit jemný zeleninový krém z něj. V zimním období je možné jej nahradit sterilovaným, zelenější je ale hrášek mražený. Čerstvý hrášek ostatně můžete přidat i do hrachové polévky, dodá jí barvu a rozveselí pošmourné zimní dny. Přidat můžete také trochu citronové kůry, aby hrášek opravdu zářil. Způsob přípravy hráškového krému se od hrachové polévky nijak neliší, jeho předností je to, že se vaří kratší dobu. Výraznější chuť polévky vám zaručí kořenová zelenina a česnek, místo klasické cibule lze použít i jarní nebo pórek. Polévku nakonec můžete zahustit ještě vařeným bramborem. Na zjemnění se nakonec přidá smetana ke šlehání či na vaření, pro odlehčení naopak můžete vmíchat zakysanou smetanu. Pokud šlehačku přilijete na základ rovnou s vývarem a pak společně po provaření rozmixujete ponorným mixérem, vznikne vám krásně nadýchaný pěnový krém. K zelenému hrášku navíc patří zelené bylinky, proto krém dochuťte čerstvou bazalkou, zajímavé a svěží kombinace dosáhnete pomocí lístků máty.

Krutonky nebo slaninka?

Již každé malé dítě ví, že polévka je mnohem lepší s něčím křupavým navrch. Připravit si můžete třeba domácí krutonky z rohlíků či toastového chleba, zdravější budou z žitného chleba. Osmahnuté či opečené kostičky pečiva můžete dochutit bylinkami, kořením nebo česnekem. Zdravější verzí krutonků je ochucená pečená cizrna nebo osmažené oříšky a semínka. Pokud vám v polévce chybí kousek masa, vmíchejte do ní na kostičky nakrájenou osmahnutou šunku, kousky uzeného, slaninu nebo párek či klobásu. Ozdobit ji můžete rovněž slaninovým chipsem.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si