Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná se vám bábovka z vaší formy špatně vyklápí, nebo se zrovna zařizujete, případně začínáte péct či si chcete doplnit cukrářskou výbavu. Jak by měla designově vypadat nová forma na vaši bábovku, to vám napovídat nebudeme, zkusíme ale poradit, jak se orientovat v současných materiálech. Co myslíte, je lepší silikon, teflon nebo kamenina?


Nejpopulárnější je silikon

Silikonové formy jsou oblíbené čím dál tím víc. Aby taky ne. Zdá se, že mají samá pozitiva. Před prvním pečením je vytřete tukem, a pak už jen pečete bábovky a vyklápíte je absolutně bez potíží. Forma je doslova nerozbitná, nepoškodí ji ani pád z výšky. K dostání jsou formy s různorodým a velmi krásným tvarováním. Takový výběr ostatní materiály ani zdaleka neposkytují.

Nevýhody: Pro silikon jsou nebezpečné ostré předměty. V její blízkosti by proto neměly být žádné nože, nůžky ani škrabky. Dalším problémem je manipulace s formou plnou těsta, protože nedrží tvar. Řešením je dát prázdnou formu na plech, těsto do ní nalít, a pak ji na plechu přemístit do trouby. Ostatně, silikonová forma by se vždy měla dávat do trouby na rovné podložce, tedy na plechu, protože silikon se chvěje, a pokud byste dali bábovku rovnou na rošt, při pečení by se zdeformovala nebo by těsto vyteklo do trouby.

Cena: Nejlevnější koupíte zhruba za stovku. Silikonové formy výrobců známých značek však mohou stát kolem 400 korun, některé speciální tvary i přes 500 Kč.

Snadné vyklápění i mytí zajistí teflon

Co se týká vyklápění, tak kromě silikonu je sázkou na jistotu také hliníková nebo ocelová forma, jejíž vnitřek je opatřený nepřilnavým povrchem, jako jsou teflon, titan nebo keramika. Při vymazávání formy nemusíte být žádní puntičkáři, protože ať to sebevíc odbudete, domácí bábovka se po upečení z formy bez problémů krásně „vyloupne“. A podobně skvostné je i mytí. Už nemusíte podstupovat boj s nápeky. Pokud uvnitř formy přece jen ulpí nějaké částečky, snadno je odstraníte hadříkem namočeným ve vodě se saponátem.

Nevýhody: Při mytí musíte dávat pozor, abyste neporušili nepřilnavou vrstvu. Tím by se kouzlo snadného vyklápění a mytí porušilo a těsto by se začalo ke stěnám formy připékat. Navíc by se tím vnitřek formy mohl stát zdravotně závadný.

Cena: Nejlevnější cena se pohybuje kolem 150 korun. Podle druhu nepřilnavého materiálu se ale může vyšplhat i na několik set.

 

Hliník, který vypadá jako měď

V poslední době jsou velkým hitem formy vyrobené z litého hliníku, který je zvenku barevně laděný do měděné nebo zlaté barvy. Hliník je snadno tvarovatelný materiál, což umožňuje vyrobit bohatě tvarovanou formu na bábovku. Uvnitř má nepřilnavou úpravu povrchu. Aby se bábovka dobře vyklopila, je tuto nepřilnavou vrstvu je důležité před prvním pečením inicializovat. Znamená to vypálit prázdnou formu po dobu asi 20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. A tuto formu je navzdory nepřilnavé vrstvě nutné i správně vymazat. Ideálně rostlinným ztuženým tukem nebo máslem, a pak ji ještě vysypat moukou nebo kakaem. 
Nevýhody: Na pohled atraktivní záhyby (listy, květy lilie apod.) však mohou být někdy příčinou, že se bábovku nepovede úplně dokonale a snadno vyklopit.
Cena: Kolem tisícovky.

S keramikou musíte zacházet opatrně

Keramika patří na rozdíl od silikonu k tradičním materiálům. K pečení nejen bábovek se používá od nepaměti, protože se v ní moučník výborně propeče. Při výběru keramické formy se zaměřte především na kvalitu glazury, protože jen z takové, která má glazuru kvalitní, bábovku po důkladném vymazání snadno vyklopíte. Abyste zajistili snadné vyklápění bábovky, neměli byste k mytí používat saponáty, ale pouze keramiku otřít hadříkem namočeným ve vodě. Pokud už formu v saponátu umyjete, pak byste ji měli pokaždé vypálit po dobu 10 minut v rozpálené troubě zahřáté na 200 stupňů Celsia.  Důležité je, aby mezi formou a dnem trouby dhocázelo k proudění vzduchu. Z toho důvodu je nutné keramickou bábovku pokládat zásadně na mřížku.

Nevýhody: Při manipulaci s keramickou formou musíte být opatrní, protože se snadno poškodí. Stačí jen neopatrné ťuknutí při mytí nebo vyklápění bábovky a forma může prasknout.

Cena: Keramickou formu na bábovku pořídíte za cenu od 350 až zhruba do 800 korun.

Milovníkům tradic je určená kamenina

Dá se říci, že ručně vyráběné kameninové formy patří k materiálům, které jsou prověřené staletími. Vyrábí se ručně z hlíny na hrnčířském kruhu, potom se vypaluje a na závěr probíhá glazování. S tím souvisejí drobné „pavučinky“, které se mohou na glazuře vytvořit. Ty však nijak neovlivňují kvalitu a funkci výrobku. Formu je potřeba důkladně vymazat a vysypat moukou a manipulace s ní vyžaduje velkou opatrnost. Je potřeba dbát na to, aby forma nepraskla. Nicméně pečení v kameninové formě má nenahraditelné kouzlo a je návratem k tradicím.

Nevýhody: Formy se nesmí mýt drátěnkou ani drhnout abrazivními čisticími prostředky. Neměly by být vystavovány prudkým tepelným změnám, protože by mohly prasknout. Vzhledem k tomu, že se jedná o ruční výrobu, nemusí být vámi vybraná forma vždy na skladě a čekací doba se může protáhnout až na několik týdnů.

Cena: Pohybuje se od 1000 do 2500 korun.

Těžká, ale věčná je litina

Také v litinové formě pekly výborné bábovky už naše prababičky. Litina je odolná proti mechanickému poškození, má dlouhou životnost, takže není výjimkou, že se bábovka dědí z matky na dceru a ani jedna z nich na ni většinou nedá dopustit. Je pravda, že s litinou se musíte „sehrát“ a dbát na důkladné vymazání formy. Na druhou stranu ale litina rozvádí rovnoměrně teplo, takže i bábovka se v ní všude dokonale propeče.

Nevýhody: Litinová forma je bohužel dost těžká, může vážit až pět kilo, takže se s ní špatně manipuluje.

Cena: V závislosti na velikosti se pohybuje od 2000 do 3000 korun.

Díky sklu si užijete pečení i vizuálně

Forma na bábovku může být také vyrobená z varného skla. To vám při pečení poskytne jedinečný zážitek, který od žádného z ostatních materiálů nemůžete očekávat. Vzhledem k tomu, že sklo je průhledné, můžete sledovat lití těsta, kontrolovat mramorování i postupné zezlátnutí bábovky v horké troubě.

Nevýhody: Co se týká tvaru, tak je k dostání jen několik málo variant. Skleněná forma není moc odolná, takže vyžaduje šetrné zacházení. Vyklopit z ní bábovku není snadné, proto je potřeba ji před pečením opravdu hodně důkladně vymazat a vysypat moukou nebo strouhankou. 

Cena: Tuto formu koupíte za zhruba za pětistovku. Ty větší (2 litry) stojí až 700 korun.

Náš tip: Šetřete místem a pořiďte si 2v1

Pokud máte malou linku nebo se v pečení bábovky nijak nevyžíváte, bude vám stačit univerzální forma, v níž upečete bábovku i dort. Má totiž vyměnitelná dna, jedno tvarované na bábovku, druhé rovné na dort. Její výhodou je kromě univerzálnosti i skutečnost, že je kovová s nepřilnavou vrstvou, takže se vám v ní nic nepřichytí a bez problémů ji umyjete.

Nevýhody: Vzhledově připomíná upečená bábovka klasickou bábovku jen vzdáleně.

Cena: Ty nejlevnější stojí 300 korun, zatímco ty dražší mohou vyjít až na 800 korun.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více