Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 snídaní slavných: Královna Alžběta I. si dávala černé pivo, Einstein smažená vejce a Mozart kapouna!
Zdroj: zdroj: Freepik, jcomp

Pokud začínáte ráno vydatnou snídaní, jste v dobré společnosti. Mnozí z největších politiků, umělců a vědců v historii ji považovali za nejdůležitější jídlo dne. A jak se můžete přesvědčit, jejich chutě nebyly zdaleka nudné.


Vejce na různé způsoby

1. Victor Hugo: Syrová vejce a studená káva
Během exilu na ostrově Guernsey francouzský spisovatel našel inspiraci pro některé ze svých neznámějších románů včetně Bídníků. Jak uvádí web mentalfloss.com, tak právě v této době si Victor Hugo vytvořil neměnné rituály. Brzy vstával, údajně hned po východu slunce, a než se pustil o práce, posnídal dvě syrová vejce a šálek studené kávy.

2. Albert Einstein: Míchaná vejce, med i houby: 
Jeden z nejgeniálnějších mozků v historii měl nejraději vejce na různé způsoby. Einsteinova hospodyně Herta Waldowová vzpomíná, že „...pan profesor vždy jedl smažená vejce, nejméně dvě“, téměř každé ráno. K snídani si Einstein pochutnával také na žampiónech, které jedl i třikrát denně. Einstein také miloval med.

3. Claude Monet: Omeleta s bylinkami
Slavný impresionistický malíř o skladbě jídla přemýšlel, a jak uvádí mentalfloss.com, jídelníček podle plánoval podle ročního období. Den začínal bohatou snídaní, do které patřila klobása, toust, džem a především vaječná omeleta s bylinkami z vlastní zahrady. To vše zapil čajem a pak se věnoval malování. 

4. Winston Churchill: Vejce, maso, grapefruit a toasty
Podle dailymail.co.uk britský premiér snídani rozhodně nepodceňoval. Požadoval, aby mu jídlo bylo podáváno na dvou podnosech: na jednom byly toasty, džem, máslo, káva, mléko, vejce a plátky studeného kuřete (případně jiného masa), na druhém grapefruit, sklenice pomerančového džusu a whisky se sodou! V průběhu snídaně si dopřál i ranní doutník.

Někdo rád maso

5. Walt Whitman: Ústřice a červené maso 
Básník a zakladatel moderní americké poezie si rád dopřával stravu bohatou na maso, a to k snídani. Ráno si Whitman podle mentalfloss.com pochutnával na ústřicích a hovězím mase. Byl přesvědčený, že právě hovězí maso je zdravá potravina! Nad dobrými radami svého přítele spisovatele Johna Burroughse, který jeho stravovací návyky kritizoval, jen mávl rukou. Burroughs mu doporučoval omezit příjem masa na malé množství jednou denně a nahradit tučnou snídani cereáliemi a ovocem.

6. Wolfgang Amadeus Mozart: Půl kapouna
I rakouský skladatel Wolfgang Amadeus Mozart preferoval ve svém jídelníčku bílkoviny. Podle historycollection.com nejčastěji začínal den dojídáním zbytků masa od večeře, rád si pochutnával na pečeném kapounovi, tedy tehdy oblíbeném vykastrovaném kohoutkovi.

7. Královna Alžběta I.: Dušené maso, černé pivo a chléb
Anglická panovnice 16. století podle mentalfloss.com měla ráda maso. K snídani požadovala dušené hovězí nebo skopové maso s chlebem. První jídlo dne pak vydatně zapila černým pivem.

Ráno nasladko

8. Mahatma Ghándí: Ovesná kaše, kakao a kozí mléko 
Indický politik a bojovník za občanská práva se nejvíce proslavil dlouhými půsty. Dávno předtím, když ještě žil v Londýně, ale Ghándí začínal svůj den vyváženým jídlem. Podle dochovaných deníků si dopřával jednoduchou snídani z ovesné kaše, kozího mléka a kakaa.

9. Jane Austenová: Dort a čaj 
Spisovatelka Jane Austenová byla zvyklá pracovat dlouho do noci, proto vstávala později a snídala až kolem desáté hodiny dopoledne. Jak uvádí web historycollection.com, na stole musel být čaj a kousek dortu, na kterém se máslem či cukrem rozhodně nešetřilo. Možná proto jsou její romány tak sladké!

10. Thomas Alva Edison: Jablečné knedlíčky
Když se budoucí slavný americký vynálezce a podnikatel ve dvadvaceti letech přestěhoval do New Yorku, jak píše mentalfloss.com, měl hluboko o kapsy. Nejlevnější snídaní v centru města byl horký jablečný knedlíček, v těstíčku zapečené jablko posypané cukrem a skořicí, a šálek kávy. Toto skromné jídlo si Edison tak zamiloval, že bylo jeho celoživotním snídaňovým favoritem.

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat