Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 receptů na nejoblíbenější české omáčky: Dáte si dokonalou svíčkovou, klasickou rajskou nebo navinulou koprovku?
Zdroj: Toprecepty, maris

Jsme národ omáčkový, proč si to nepřiznat. Žádná jiná země na světě nemá tolik druhů omáček a není jimi tak proslavená jako my. Tak si pojďte s námi připomenout nejoblíbenější české omáčky i s recepty, které zaručeně fungují!


Rajská jako z ráje

Rajská omáčka patří k jasným klenotům české kuchyně. Nesmí v ní chybět rajský protlak, cukr, sůl i skořice, někdo nedá dopustit ani na cibulový základ s vývarem a kořenovou zeleninou. Zkrátka, s rajskou se vyplatí se trochu pomazlit. Jestli si k ní pak zvolíte kolínka, knedlíky, nebo třeba nočky, to je na vás, my nabízíme recepty na nejlepší rajské omáčky jako od babičky. Zkuste a nebudete litovat:

Svíčková jako na svatbě

Jak už jsme psali dříve a musíme to zopakovat, svíčková omáčka je stálicí našich slavnostních tabulí. Ještě nedávno se bez ní neobešla žádná svatba nebo jiné významná událost. Ovšem uvařit a správně dochutit svíčkovou není žádná legrace, navíc, každá rodina má svůj vyzkoušený recept. V kuchařské soutěži MasterChef Česko zkoušeli soutěžící svíčkovou „vytunit“ třeba portským vínem nebo jalovcem. My nabízíme spíš klasiku, jakou znáte právě ze všech možných svateb, promocí nebo dobrých restaurací:

Koprovka jako od babičky 

I když právě není sezona kopru, tuhle lahodu si můžete užít kdykoliv v roce díky mražené nebo konzervované bylince. Je sice pravda, že kopr každému nevoní, ale na druhé straně je koprovka jednou z nejoblíbenějších omáček. Má příjemně navinulou sladkokyselou chuť, k níž skvěle ladí vařené vajíčko nebo vařené hovězí. Jak koprovku udělat opravdu poctivě, o tom jsme psali v našem článku, dnes nabízíme vyzkoušené a léty prověřené recepty, které nezklamou.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si