Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Držíte dietu, a přesto si chcete pochutnat na šťavnatém mase? Vyzkoušejte halogenový hrnec
Zdroj: David Metzer Unsplash

Už jste někdy slyšeli o halogenovém hrnci? Jedná se o jednu z variant multifunkčních hrnců, v níž připravíte křupavou pizzu, aniž byste museli použít gram tuku. Podobně snadné je v něm upéct maso nebo kuře, které bude nádherně šťavnaté. To už stojí za vyzkoušení, co říkáte?


Jak vypadá?

Halogenový hrnec se skládá ze skleněné nádoby s víkem, které obsahuje ventilátor a halogenovou žárovku. Ventilátor zajišťuje proudění horkého vzduchu a tím pádem rovnoměrné prohřívání připravovaného pokrmu.

Jak funguje?

Podle Wikipedie.org využívá halogenový hrnec halogenovou žárovku jako topné těleso. Vzniká tak infračervené světlo, které umožňuje rychlou přípravu pokrmů. Ty si zachovávají svou charakteristickou vůni i chuť, jako kdyby byly připravovány v klasické troubě.

K čemu se hodí?

Halogenový hrnec je z rodiny hrnců multifunkčních, takže ho kromě vaření v páře a pečení můžete použít i k dalším kuchyňským úpravám. Záleží to na tom, kterými funkcemi je vybavený. Většinou se jedná o grilování, toastování, ohřívání a rozmrazování. Nahradí tedy jak klasickou troubu, tak mikrovlnku, gril nebo rýžovar.

Hlavní výhody

  • Příprava pokrmů bez kapky oleje nebo kousku tuku.
  • Zachovává šťavnatost pokrmů.
  • Po zapnutí okamžitě hřeje, takže nemusíte čekat na zahřátí jako u klasické trouby a tím pádem ušetříte energii.
  • Příprava jídla v něm trvá až třikrát kratší dobu než v klasické troubě, takže šetříte nejen energii, ale i čas strávený v kuchyni.
  • Jednoduché ovládání regulátoru teploty a časovače, takže si s ní poradí i začínající kuchařky. Varná nádoba je vyrobená ze skla, takže můžete sledovat, jak probíhá příprava jídla.
  • Snadno se čistí, navíc většina modelů disponuje funkcí samočištění.
  • Jídlo se připravuje pod pokličkou, takže nemáte zašpiněné ani jeho okolí ani dlaždičky. Odpadá následný úklid kuchyně.
  • Je přenosný, takže ho bez potíží naložíte do auta a odvezete třeba na chalupu.
  • V létě můžete vařit na terase nebo na zahradě a nemusíte trávit dusné dny u sporáku.

Co by vám mohlo vadit

  • Pokrm lze připravovat pouze v jedné nádobě, takže je dobré v něm připravovat potraviny s podobnou dobou přípravy.
  • Nemá spodní ohřev a peče pouze shora, takže při pečení je maso potřeba otáčet.
  • Má velké rozměry, takže na pracovní desce zabírá hodně místa.
  • Mají špatnou stabilitu.

Kolik vás bude stát?

Pokud se rozhodnete, že si pořídíte halogenový hrnec, tak vás asi zarazí poměrně malý výběr. Z toho, co je na trhu, si můžete pořídit levný model už za 800 korun. Průměrná cena těch kvalitnějších se však pohybuje kolem 2000 korun. To je sice cena poměrně vysoká, ale na druhou stranu jsou tyto spotřebiče určitou zárukou kvality. Těm nejlevnějším hrncům je lepší se raději vyhnout. Provází je totiž dost nešvarů. Především jsou při provozu hodně hlučné a často bývají dodávány bez příslušenství, jako jsou například rošty. Navíc jim po pár použitích odpadávají opěrné nožičky.

Tipy z praxe

Podle našich zkušeností není halogenový hrnec v žádném případě spotřebič, který by plně nahradil skoro celé vybavení kuchyně, jak slibují výrobci. A bohužel ani doba přípravy jídla není nijak výrazně kratší, než je tomu u jiných spotřebičů. Na druhou stranu se mu nedá upřít, že se může výborně zhostit role praktického pomocníka při přípravě dietních jídel, při vaření v jedno- nebo dvoučlenných domácnostech nebo na chalupě, kde není sporák.

Sdílet článek

Přečtěte si