Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlíva ústřičná: Ideální zimní houbu můžete smažit i sušit. Anebo si ji dejte na paprice!
Zdroj: Toprecepty

Hlíva ústřičná zažila v posledních letech rozmach a patří mezi nejoblíbenější jedlé houby. Jedna houba může vážit až 300 gramů. Má aromatickou jemně pikantní chuť podobnou hříbkům a (nejen) vegetariáni ji využívají jako náhražku masa.


Celoroční houba

Jak se dočteme v knize Houby z Boží lékárny, hlíva ústřičná roste za příznivých klimatických podmínek od října i po celou zimu na pařezech odumřelých a živých kmenech různých listnatých stromů. Není problém ji pěstovat uměle, a to například na dřevěných špalcích. V lidovém léčitelství se využívají její plodnice a prášek z nich na podporu imunity i k snížení hladiny cholesterolu v krvi a hlíva ústřičná má údajně i protirakovinné účinky. Příprava těchto hub není nijak náročná. Stačí je lehce očistit kartáčkem nebo kuchyňským papírem a odstranit zaschlé konce stonků. Pokud jsou konce čerstvé a šťavnaté, můžete je také použít. Protože jsou chuťově podobné hříbkům, jsou vhodnou náhradou mnoha receptů s hříbky. Jinak je lze snadno osmažit na troše másla nebo si je vychutnat syrové.

Jak hlívu uchovat?

Houby lze uchovávat v papírovém sáčku v chladničce po dobu 2–3 dnů. Možné je také zamrazení. Hlíva ústřičná by se stejně jako většina ostatních hub měla používat vždy čerstvá. Lze ji skladovat několik dní, ale pak je stále tvrdší. Kromě toho by se houby měly sklízet pokud možno brzy, protože jejich dužina je pak ještě křehčí. Hlívu ústřičnou lze použít celou, tj. bez stopek a kloboučků. Houby můžete smažit, grilovat, gratinovat, fritovat, dusit nebo si je vychutnat syrové v salátu. S trochou másla na pánvi se připravují asi 3–5 minut v závislosti na jejich velikosti. Houby lze také dobře usušit (např. v troubě) a poté použít jemně mleté jako chutné koření do salátů, rýže, těstovin a omáček. Vzhledem k tomu, že hlíva má velmi intenzivní aroma, je třeba ostatní koření používat velmi střídmě. Hlíva ústřičná bývá často jednou z ingrediencí známého slaného francouzského koláče quiche. Zkuste ji přidávat do polévek a omáček, perfektně ochutí také těstoviny a vaječné pokrmy (například omelety), vynikající jsou hlívy grilované spolu s krevetami nebo s kuřecím masem. Anebo si hlívy uduste na paprice podle našeho receptu

Pochutnejte si na hlívě ústřičné!

Výborné jsou hlívy ústřičné opečené s fazolkami. Stačí je orestovat společně s proužky libové slaniny a s předem ve slané vod povařenými zelenými fazolkovými lusky. V zimních měsících vyzkoušejte třeba falešnou gulášovou polévku z hlívy.

Budete potřebovat:

Postup:

Oloupenou cibuli, česnek a brambory nakrájejte nadrobno. Na rozpáleném oleji orestujte nejprve cibulku spolu s kmínem, poté přidejte brambory a česnek, orestujte, vmíchejte papriku a hladkou mouku. Za stálého míchání krátce restujte. Přidejte na nudličky nakrájenou hlívu, zalijte vývarem, přidejte bobkové listy, sušenou majoránku, osolte a opepřete. Vařte asi 20 minut (,dokud nebudou brambory měkké). Nakonec podle chuti osolte a opepřete a vmíchejte nasekanou čerstvou majoránku.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si