Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na nejlepší domácí paštiku? Pomůže víno i smetana!
Zdroj: Šárka Adámková

Kupovaná paštika nemá zrovna dobrou pověst, zkuste si udělat domácí! Stačí koupit kuřecí játra a několik dalších běžných surovin a za chvilku máte delikatesu lepší než z obchodu. Ochutíte si ji podle sebe a příprava je navíc rychlá a velmi jednoduchá.


Paštika jak víno!

Kupovaná paštika obvykle patří mezi vysoce průmyslově zpracované výrobky a tím pádem nic moc zdravého. Ovšem domácí je taková, jakou si ji uděláte! Jednoduchým a levným základem jsou kuřecí játra, která pak můžete dochutit, jak chcete. Jemnost paštice vždycky dodávají vývar, smetana a máslo, svěžest zase trocha vína. Poctivou domácí paštiku z kuřecích jater navíc vyrobíte jen pomocí pánvičky a mixéru doslova za patnáct minut. Pak už jen stačí ji vychladit a může se podávat. Je to velmi jednoduché a moc dobré jídlo, které se hodí jako předkrm, svačinka nbeo studená večeře. Já paštiku, stejně jako i některé saláty nebo dezerty, dávám do důkladně vymytých malých zavařovacích skleniček, které mi zbyly třeba od jogurtů. Paštika v nich nejen krásně vynikne, ale také se dobře skladuje a je vhodná i na přepravu nebo jako jedlý dárek. Co se týká ochucení, víno dávám vždycky a tentokrát jsem ještě zaexperimentovala a zkusila dodat paštice jemnou mandlovou chuť i likérem Amaretto. Pokud ho doma nemáte, ničím jej nenahrazujte, jen  ho vynechejte. 

A co budete na paštiku potřebovat? 2 lžíce přepuštěného másla neboli ghí, 1 cibuli, 400 g očištěných a na kousky nakrájených kuřecích jater, 60 ml bílého vína, 100 ml kuřecího vývaru, sůl, 1 lžíci amartetta + 1 lžičku na dokončení, 90 g másla + asi 100 g na zalití paštiky, 90 g smetany a čerstvý tymián. Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět v pánvi na rozpuštěném ghí (nebo másle). Přidejte játra, osmahněte je ze všech stran a podlijte vínem a kuřecím vývarem. Krátce poduste a přidejte lžíci amaretta a trochu tymiánu. Dál duste, až tekutiny trochu víc zredukují a játra vtáhnou chuť vína i vývaru. Ochutnejte a podle chuti dosolte. Dušená játra rozmixujte najemno s máslem a smetanou. Přidejte lžičku amaretta. Konzistence paštiky bude v tuto chvíli tekutá, ale ne řídká. Hustotu můžete ovlivnit sami. Pokud smetany uberete, bude výsledná ztuhlá paštika hustší a tužší. Jakmile máte rozmixováno, paštiku trychtýřem nebo pomocí lžíce nalijte do sklenic, nechte částečně vychladnout a zalijte rozpuštěným máslem. Tento krok je nutný, jinak bude paštika nahoře vysychat a nebude to vypadat hezky. Do másla nasypte ještě před úplným ztuhnutím trochu tymiánu na ozdobu. Paštiku nechte zcela vychladnout a pak ji dejte do lednice ztuhnout. Nejlepší je až za několik hodin, jakmile opravdu ztuhne. Tento recept má poměry surovin poskládané tak, že paštika je ve výsledku velmi jemná, roztíratelná a s mandlovo-máslovou chutí. Máte-li raději tužší konzistenci, nedávejte tolik smetany, máte-li rádi hrubší strukturu, kousíčky dušených jater odložte bokem a pak je do zbylého rozmixovaného základu jen posekejte. Tak ať vám chutná! 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si