Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobře vybraný odsavač par neboli digestoř vám zajistí v kuchyni čistý vzduch bez výparů, kouře a nadbytečné páry. Zjistili jsme pro vás, co všechno dokážou moderní digestoře, na co se zaměřit při jejich výběru a kam se jednotlivé typy hodí.


Vyberte si vhodný typ

Mezi nejoblíbenější patří komínové digestoře, které zároveň ozvláštní vzhled kuchyně. Naštěstí není pravda, že je tento typ výsadou velkých prostor. K dostání jsou například digestoře se zkosenou přední částí, takže vám umožní pohodlné vaření. Do kuchyní s ostrůvkem je nejlepší umístit přímo nad ostrůvek digestoře ostrůvkové. Vzhledem k tomu, že jsou v prostoru, a tudíž poutají pozornost, volí se často modely v atraktivním provedení. Naopak do malých kuchyní je nejlepší si vybrat prostorově nenáročné typy, jako je například podstavná digestoř. Umísťuje se pod kuchyňskou skříňku, zatímco její motor s horním odtahem je schovaný ve skříňce. Znamená to tedy, že vám zabere část úložného prostoru v kuchyňské lince.  Ještě nenápadnější je výsuvná digestoř, kterou lze také namontovat pod horní skříňku, ale vidíte jen úzkou lištu, kterou vytáhnete pouze při vaření, a tak zvětšíte odsávací plochu. Málo obvyklá je svislá digestoř, která je umístěná za varnou deskou, resp. v její zadní části. V případě potřeby se digestoř vysune a zajistí odsávání páry. Dalším málo využívaným typem je lustrový odsavač par, který se zavěšuje na strop podobně jako lustr. Na rozdíl od něj však v sobě skrývá motor s filtry a pomocí recirkulace čistí vzduch. Hitem posledních let je digestoř integrovaná ve varné desce. Většinou ji najdete uprostřed mezi plotýnkami a jak název napovídá, je nedílnou součástí varné desky. Nejsou tedy nutné žádné zasahy do horních kuchyňských skříněk apod.

Jaké zvolit odsávání?

Většina výše popsaných digestoří umožňuje jak odtah ven do ventilační šachty, odtahového potrubí nebo komína, tak i recirkulaci vzduchu. V tomto případě dochází k zachycování pachů přes speciální uhlíkový filtr, který je nutné pravidelně měnit. K dostání jsou i typy kombinované, takže můžete využít obou způsobů odtahu.

Zaměřte se na výkon

Tady platí opravdu jednoduché pravidlo – čím větší máte kuchyň, tím vyšší by měl být výkon odsavače par. Digestoř by měla během jedné hodiny vyměnit vzduch v místnosti pětkrát až desetkrát. Potřebný výkon digestoře spočítáte jednoduše. Vynásobte rozměry své kuchyně v metrech (výška x délka x šířka), čímž získáte objem v metrech krychlových. Ten pak vynásobte pětkrát, resp. desetkrát, a získáte minimální doporučený výkon odsavače.

Abyste při vaření neohluchli

Hlučnost se označuje zkratkou dBA a tento údaj najdete na energetickém štítku umístěném na spotřebiči. Platí, že čím nižší dBA je, tím je odsavač par tišší. Ty nejtišší odsavače mají hlučnost kolem 60 dBA. Bohužel stále platí, že výkonný odsavač bývá také velmi hlučný.

Co umí moderní digestoře?

  1. Automatické odsávání se samo aktivuje pokaždé, jakmile senzory zaznamenají vyšší množství par.
  2. Čidlo, které automaticky reguluje sílu odsávání podle momentální potřeby.
  3. Dálkové ovládání vám umožní ovládat funkce digestoře pomocí ovladače odkudkoliv z kuchyně.
  4. Doběhový systém znamená, že přestože jste digestoř už vypnuli, zůstává motor ještě několik minut v chodu, takže se různé pachy z vaření dokonale odvětrají.
  5. Dotykové ovládání zvyšuje komfort při obsluhování digestoře a zároveň vidíte na displeji nejen různé funkce, kterými je spotřebič vybavený, ale i provozní hodnoty, jako je např. hlučnost.
  6. Indikátor znečištěného filtru vás pomocí diody LED upozorní, že je nutná výměna nebo vyčištění filtru. Nemusíte na to tedy už myslet nebo si psát do kalendáře, když jste ho naposledy měnili.

Svou investici si dobře rozmyslete

Podstavné a výsuvné digestoře můžete koupit už od 2000 korun, dražší jsou pak všechny ostatní varianty, které pořídíte s ohledem na jejich výkon od 6000 korun. Některé elegantní designové odsavače par vás přijdou až na několik desítek tisíc.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat