Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citron v kuchyni: Vyzkoušejte delikátní krémovou polévku, citronové těstoviny nebo sladký krém!
Zdroj: zdroj: Flickr, Mark Manguerra

Dáváte si jej do čaje, případně jím zjemňujete salátové zálivky nebo masové marinády? To je skvělé, ale citron toho v kuchyni dokáže mnohem více! Už jste jej ochutnali v těstovinách nebo v polévce?


K dostání po celý rok

Citrony jsou k dostání po celý rok – většinou ze Španělska, z Turecka či Itálie. Nastrouhaná citronová kůra zjemňuje dezerty, salátové zálivky i omáčky. Pro tyto účely se ale určitě vyplatí koupit si bio citron, tedy produkt z ekologického zemědělství. Ostatní citrony jsou totiž ošetřeny různými chemickými postřiky, proto se na použití do moučníků nehodí. Ale i bio citrony nezapomeňte pokaždé důkladně omýt teplou vodou. Máte-li možnost, kupujte citrony v akci. Při dobrém skladování, například ve sklepě, vydrží opravdu dlouho, až pět měsíců při teplotě 10 až 15 stupňů. Ani lednička jim určitě neuškodí, dva až tři týdny je tam můžete skladovat. Ale vybírejte si citrony, které jsou pevné, suché a s typicky voňavou slupkou. A pak s nimi můžete v kuchyni "čarovat"!

Marmeláda z citronů

Pro naše končiny není zase až taky typická, příprava ale není složitá a její chuť vám zpříjemní ráno! Jak na ni? Kupte si kilo chemicky neošetřených bio citronů. Ty důkladně omyjte, celé vložte do hrnce a zalijte 2 a půl litry vody. Až změknou, vyndejte je z vody, tu ale nevylévejte. Vychladlé citrony nakrájejte na drobné kousky, dejte do hrnce, přisypte 1 a půl kg cukru (pokud chcete mít marmeládu sladší, dejte víc), zalijte 1 a půl litrem vody z vaření citronů a přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut. Nechte marmeládu vychladnout, dejte ji do vysterilizovaných suchých sklenic a zavřete.

Citron v polévce i s těstovinami

Citronová polévka avgolemono je typická pro Řecko, ale můžete se s ní pod jinými názvy setkat v arabských zemích (tarbiya) nebo v Itálii (brodo brusco). Základem této polévky je kuřecí vývar – na 4 porce 1 litr. Vývar připravte z půlky kuřete, přidejte bobkový list a sůl. Potřebovat budete ještě 50 g dlouhozrnné rýže, 2 citrony a 3 vejce. Do vývaru s kousky kuřecího masa přidejte rýži a vařte doměkka (15 až 20 minut). Do mísy rozklepněte vejce, vymačkejte do nich šťávu z jednoho citronu a prošlehejte. Vejce vlijte do horkého vývaru a neustále míchejte, aby se vytvořil hladký krém. Podávejte s dílky druhého citronu.

Výborné jsou i těstoviny s citronovou omáčkou. Na tento recept se nejvíc hodí linguine, italsky „malé jazýčky“ – nudle širší než špagety, ale tenčí než fettuccine. Na čtyři porce uvařte podle návodu 400 g těstovin a promíchejte je s omáčkou připravenou ze 100 g jemně nastrouhaného parmazánu, 2 stroužků drženého česneku, 8 lžic olivového oleje a šťávy vymačkané ze dvou čerstvých citronů. Na talíři pak můžete posypat jemně nakrájenou petrželkou.

Sladká (nebo kyselá) tečka na konec

Na citronový krém ušlehejte 100 g změklého másla s 200 g moučkového cukru, potom zašlehejte citronovou kůru ze 4 bio citronů, 3 celá vejce a nakonec citronovou šťávu ze 4 citronů. Nyní budete mít něco, co vypadá jako sražená kaše, ale nebojte se. Směs přendejte na pánev a na mírném ohni míchejte, dokud nezhoustne. Po vychladnutí nalijte do čisté sklenice, uzavřete a uložte do lednice, kde krém vydrží až dva týdny. Podávejte ozdobené čerstvým nebo kompotovaným ovocem, s kopečkem šlehačky, zakysané smetany nebo jogurtu. Fantazii se meze nekladou!

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více