Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejlepších receptů na palačinky: Dáte si čokoládové, se špenátem, nebo zapékané se sýrem?
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Skvělá rychlá snídaně, večeře nebo parádní dezert. Palačinky mají široké možnosti využití, a to nejen nasladko, ale i naslano. Pojďte se s námi podívat na 12 nejoblíbenějších receptů na tuhle dobrotu.


Dokonalé těsto

Podobně jako u svíčkové, i na palačinky má každý svůj recept, respektive, zkušené hospodyňky dělají těsto od oka, protože přesně vědí, jak má vypadat a jak husté by mělo být. Těsto se dělá obvykle z hladké nebo pohankové mouky, mléka a vajec. Sůl a trocha tuku v těstě výsledku jedině prospějí. Špetka soli zvýrazní chuť palačinek a tuk (ideálně rozpuštěné zchladlé máslo) je zase zjemní. Cukr naopak do těsta dávat nemusíme vůbec. A co se týká hustoty, existuje na to jednoduchá pomůcka: Když do těsta ponoříte prst a vytáhnete jej, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenké, ale neprůhledné vrstvě.

Klasické variace

Nejklasičtější úprava palačinek je usmažit v pánvi tenké placky a ty pak potřít džemem nebo naplnit libovolnou náplní, třeba jen umíchanou z tvarohu a cukru, případně náplní z ořechů svařených v mléce a dochucených cukrem a rumem. Jednoduchou možností je také potřít hotové, ideálně ještě trochu teplé, palačinky Nutellou nebo jiným čokoládovým krémem či tekutým karamelem. Nabízíme tři osvědčené možnosti:

 

Sladké tajemství

Když máte čas si trochu víc „hrát“, nabízí se sladké palačinky ještě zapéct. V takové úpravě už mohou být plnohodnotným sladkým obědem, zejména, jsou-li plněné tvarohem, který zajistí cenné bílkoviny a tím pádem zvýší glykemický index celého pokrmu a zajistí tak i větší pocit nasycení. Obohatit můžete před zapečením i samotné těsto. Zkuste třeba palačinky čokoládové.

Někdo to rád slané

Jak už jsme psali výše, do palačinkového těsta nemusíte dávat žádný cukr. Dokonce je to i výhodné ho tam nedat. Pak totiž můžete k palačinkám přistoupit kreativně a třeba jednu část hotových placiček naplnit sladkým krémem a druhou naopak sýrem, šunkou, špenátem nebo libovolnou jinou náplní. Inspiraci najdete zde:

Pod peřinkou

Stejně jako sladké palačinky, i ty slané můžete zapékat a perfektně se na to hodí. K zapékání můžete použít bešamelovou omáčku, nebo klidně i zbytek svíčkové, rajské, boloňské či jiné omáčky. Zkuste to!

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si