Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší andělsky nadýchaný perník? Jednu surovinu nevynechávejte!
Zdroj: Toprecepty, Bibinka

Moučníky na plech patří k těm nejoblíbenějším. Jedním z nejvíc oblíbených a zároveň velmi snadných je perník. Ovšem to platí, jen pokud máte dobrý recept a dodržíte správně postup přípravy. Pak je zaručeno nebe v ústech!


Bez práce i bez náčiní

Je to tak, v případě moučníků na plech obvykle stačí jen smíchat všechny suroviny, vylít je na plech, respektive spíš do hlubšího pekáče nebo do hlubšího plechu a dát upéct. Není to skutečně nic těžkého, nejsou potřeba velké zkušenosti, žádné speciální formy či cukrářská „udělátka“, a dokonce se ani nenadřete. Aby byl ovšem výsledek dokonalý, je potřeba dodržet několik kroků. Předně, jako u mnoha jiných moučníků, je důležité míchat společně všechny suroviny o stejné teplotě.

Krok první: Stejná teplota

Víte, že chcete mít po obědě na stole nadýchaný dezert? Tak dopoledne vyndejte všechny studené přísady z lednice. V případě perníku na plech to budou vajíčka a mléko. U mléka si rovnou odlijte požadované množství a zbytek vraťte zpět do chladu. Tento krok pomůže předejít tomu, že se při míchání surovin nestejné teploty budou v těstě tvořit „cucky“. Zkrátka zajistíte si hladký průběh přípravy! Ve chvíli, kdy se už chystáte péct, je čas na krok druhý a tím je předehřátí trouby.

Krok druhý: Předehřátí trouby

U perníku na plech stačí mírně vyhřátá trouba asi na 150 stupňů. Zapněte ji, ještě než začnete cokoliv jiného připravovat. Pokud nemáte novou troubu, která sama ukazuje, kdy a hlavně na kolik stupňů už je nahřátá, můžete zkusit šikovný test. Proužek bílého papírku vložte do trouby na plechu a nechte tak minutu. Pak se podívejte na barvu papírku. Správně středně vyhřátá trouba zbarví papír na světle žlutý. Tenhle krok nelze urychlit ani přeskočit. Moučník je opravdu dobré dávat do vyhřáté trouby. Těsto totiž obsahuje kypřicí přísady, a pokud byste je vložili do studené trouby, proces kynutí se zastaví a ještě navíc se prodlouží délka pečení a perník by pak mohl být vysušený. A tím se rovnou dostáváme k poslednímu bodu: zajistit vláčnost!

Krok třetí: Zajistit vláčnost

Málokomu chutná „suchá buchta“. Proto tak moc milujeme třeba větrníky a dorty, které jsou zvláčněny krémem. Ovšem zase je s nimi více práce. Perník na plech je rychlovka, která uspokojí ale i gurmety. Receptů na těsto je mnoho, ale pokud chcete mít perník ve výsledků nadýchaný, voňavý a vláčný, je potřeba kromě kypřicího prášku vmíchat před pečením do těsta ještě džem nebo povidla. V receptu, který vám představíme, je ale ještě něco navíc. Mleté vlašské ořechy! Obvykle se sice do perníků dávají ořechy celé, ale právě to, že použijete ořechy mleté, zajistí moučníku ještě větší vláčnost. Ořechy jsou samy o sobě dost tučné a ve spojení s ostatními surovinami vytvoří dokonalou chuťovou harmonii. Jak na nadýchaný jemný voňavý a vláčný perník se podívejte v našem videu:

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Nejnovější recepty Více