Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Usmažte si dokonalé mini benátské koblížky, slavné Frittelle di Carnevale!
Zdroj: Iva Trhoňová

Tučný čtvrtek je tady a s ním přichází čas na smažení koblih nebo koblížků. Máte-li doma malé caparty, jistě oceníte recept právě na mini koblížky. Do těch italských karnevalových se tradičně dávají rozinky a po usmažení se koblížky obalují v cukru. Zkuste a nebudete litovat!


Když pekařka promluví...

Kdysi dávno jsme v televizi sledovali pořad s krátkými, zajímavými reportážemi ze světa, mezi jinými i o známém karnevalu v italských Benátkách. Kromě nádherných masek, které měli účastníci na sobě, mě zaujala zmínka o benátských karnevalových koblížcích, Frittelle di Carnevale. Ty se dělávají v Itálii tradičně vždy na tučný čtvrtek, anebo pak na vyvrcholení masopustních karnevalových zábav, v úterý před Popeleční středou. Receptů na koblížky je více a každý region má svůj vlastní. Ovšem všechny mají jedno společné: výsledkem přípravy jsou malinké, ničím neplněné, usmažené koblížky z kynutého těsta, do kterého se podle stránek La Cucina Italiana obvykle přidávají předem namočené rozinky. Zkusila jsem na tyto koblížky najít recept, svým doporučením mi pak pomohla kamarádka, která žije většinu života v Itálii. A tak jsme nakonec, aniž bychom z domu vytáhli paty, mohli i u nás doma ochutnat sladkou specialitu z Benátek. Můj recept je, oproti původnímu, trochu upravený.

Co budete potřebovat? Na těsto: 100 g vody, 100 g mléka, 40 g másla, 30 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, strouhanou citronovou kůru, 1 lžíci rumu, 420 g hladké mouky, 150 g rozinek, 21 g droždí, špetku soli. Na obalení: cukr písek nebo jemný krystal

Jak budete postupovat? Aspoň 2 hodiny předem namočte do trochy vody (mimo recepturní vodu, navíc) rozinky. Zvlášť v recepturní vodě rozmíchejte droždí, přidejte zbytek surovin včetně scezených rozinek a vymiste řidší, lepkavé těsto. Nechte ho 45-60 minut kynout. V menšim hrnci rozehřejte olej tak, aby se v něm malinký kousek těsta, vhozený na zkoušku, smažil, ale zároveň ne tak moc, aby se olej nepřepaloval.

Na lehce omoučenou desku vykrojte lžící malé kousky těsta (v oleji hodně nabydou). Omoučenými prsty každou hromádku seberte a vložte do oleje. Smažte vždy několik malých koblížků najednou, a pokud se během smažení neotočí samy, pomozte jim vidličkou. Těsto není třeba nějak formovat do kulata, smažením se z těch vložených patvarů vykouzlí většinou docela pravidelné kuličky. Usmažené fritole vyndejte, položte na papírový ubrousek a po odsátí tuku je obalte v cukru.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více