Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte solnou desku? Je vyrobená z růžové himálajské kamenné soli a vydrží i extrémně vysoké teploty. Můžete ji bez obav používat na varné desce či grilu, v klasické i parní troubě, ale dá se využít jako chlazený servírovací tác. Během přípravy jídla na solné desce se do něj uvolňují minerály prospěšné pro zdraví. A jídlo s ní nikdy nepřesolíte.


Jídlo se samo osolí

Solná deska je různě velký plát z růžové himálajské kamenné soli. Jedná se o ryze přírodní materiál, který umožňuje zdravou přípravu masa, ryb, mořských plodů i mnoha druhů zeleniny bez tuku. Musíte počítat s tím, že se zahříváním ze solné desky uvolňuje sůl, a proto jídlo předem raději nesolte. Ale na druhou stranu se nemusíte bát, že by bylo vlivem solné desky přesolené. Množství soli, které potraviny během přípravy absorbují, totiž závisí především na množství vody a tuku, které daný pokrm obsahuje. Obecně sice platí, že čím větší má potravina podíl vody, tím více absorbuje soli, ale v případě solné desky jde spíše jen o náznak slané chuti. Nicméně pokud by vám ale jídlo připadalo příliš slané, můžete omezit uvolňování soli tím, že na solné desce před použitím rozetřete kapku oleje.

Kde a jak se používá?

Solnou desku můžete používat k přípravě pokrmů na elektrických varných deskách včetně indukčních, v troubě i na grilech všech typů. To, jestli desku dáte pod pokrm či na něj, závisí čistě na vás. Například při přípravě jídla na grilu lze využít její váhy a položit ji na grilující se maso. Deska steaky pevně stlačí a zabrání jejich vysušení. Sůl navíc jemně prostoupí celým masem, které tak získá lahodnější strukturu i chuť. Před použitím v horkém prostředí je potřeba solnou desku nejdříve opláchnout horkou vodou. Zabráníte tak teplotnímu šoku. Nejlepší však je desku nahřívat pozvolna. Když si nejste jistí, jestli je deska dostatečně nahřátá, stačí ji pokropit pár kapkami vody. Jestliže deska zasyčí a kapičky zmizí, můžete se pustit do vaření. Výhodou je, že na solné desce můžete připravovat různé druhy potravin (například maso, ryby a zeleninu) současně. K solné desce se dá přikoupit nerezový držák, který vám umožní bezpečnější manipulaci.

Hodí se i do lednice

Solnou desku lze také využívat k servírování nejrůznějších pokrmů. Vzhledem k tomu, že si ještě dlouho po nahřátí zachovává vysokou teplotu, zůstane na ní jídlo dlouho příjemně teplé. Podobně však funguje i v opačném prostředí. Můžete ji dát na hodinu do chladničky a ona pak vydrží být celé tři hodiny extrémně chladná. Vznikne tak ideální servírovací tác pro podávání různých sýrů, čerstvého ovoce, sushi a dokonce i zmrzliny.

Jak se o ni starat?

Péče o solnou desku je velice jednoduchá. Důležité však je, abyste dodrželi základní pravidlo: Nikdy solnou desku nedávejte do myčky nádobí. Ostatně nebudete k tomu mít ani žádný důvod. Umyjete ji totiž bez problémů i ručně. Postačí jen mírně navlhčit houbičku na nádobí a desku otřít. Pak ji vyleštěte do sucha papírovou utěrkou. K mytí nepoužívejte žádný saponát ani abrazivní čisticí prostředek. Himalájská sůl má přirozené antibakteriální schopnosti, takže se nemusíte bát ani bakterií. 

Cena souvisí s rozměry

Solná deska je k dostání v různých velikostech i cenových relacích. Průměrně velká deska by měla mít velikost alespoň 30 × 20 × 5 centimetrů. Ceny se pohybují v závislosti na rozměrech od 200 do 2500 korun. Cena se navyšuje také v případě, že je součástí balení nerezový držák. Nicméně za nejnižší cenu dostanete výrobek o rozměrech 20 × 10 × 2 centimetry. Těžko si tedy lze představit, kolik jídla na tak malé desce připravíte.

Sdílet článek

Přečtěte si