Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelníček královny Alžběty II.: Snídá uzeného sledě, večeří  gaelský steak a miluje čokoládový dort!
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons, Joel Rouse a pxhere.com

Britská panovnice rozhodně není žádná gurmánka. Dává přednost tradiční britské a francouzské kuchyni, pochutná si na zvěřině nebo na rybách, brambory a těstoviny zrovna nemusí a nerada do jídelníčku zařazuje nová jídla. Co tedy má obvykle na talíři?


Dvě snídaně

Jak v exkluzivním rozhovoru pro hellomagazine.com prozradil Darren McGrady, který více než 11 let vařil pro královskou rodinu, Alžběta II. začíná den čajem Earl Grey – bez mléka a bez cukru. K němu sní pár sušenek. Společnost při prvním šálku čaje, který popíjí v soukromých komnatách, jí dělají pouze milovaní psi corgi. Teprve po této „předsnídani“ jde do jídelny, kde posnídá většinou cereálie s bílým jogurtem a toust s marmeládou. Není ale výjimkou, když královna po ránu dostane chuť na uzenou rybu. Může to být například uzená treska. Jejím favoritem je však uzený sleď, pro kterého má slabost už od válečných let a kterého si někdy dá i večer jako pochoutku.

Jednoduchý oběd a čaj o páté

V poledne si často nechává připravit rybu se zeleninou. Typickým obědem je mořský jazyk nebo halibut se zeleninou, nejčastěji s listy špenátu. Pokud Alžběta II. nemá u oběda hosty, nepodávají se žádné přílohy, jen zelenina. Těstovinám a bramborům se vyhýbá. Konzervativní královna samozřejmě nemůže vynechat čaj o páté! Servíruje se tradičním způsobem připravený Earl Grey, tedy čajové lístky zalité vroucí vodou v konvičce, podávaný v šálku z jemného bílého porcelánu. K němu zakousne sendvič, v oblibě má okurkový, s vejcem nebo uzeným lososem. Nikdy neodolá čokoládě, čokoládový dort rozhodně na stole nechybí.

Co královna večeří?

Jako předkrm se obvykle podává gleneagleské pâté z uzeného lososa, pstruha a makrely. Pokud je to možné, královna preferuje používání surovin ze svých panství. Losos bývá z řeky Dee v Balmoralu. Hlavním jídlem královské večeře je maso, ryby a zelenina. Královna má ráda zvěřinu na různé způsoby, pochutná si na gaelském steaku, což jsou řezy z hovězí svíčkové přelité houbovou omáčkou s whisky. Její Veličenstvo večeři zapíjí sklenkou sladšího německého vína. A když už je řeč o alkoholu, panovnice pije velice střídmě, občas si dá coby aperitiv gin nebo aromatický Dubonnet. Sladkou tečkou je buď čokoládový nebo zázvorový dort nebo čerstvé jahody z Balmoralu či broskve ze zahrady ve Windsoru.

Konzervativní jídelníček

Jak v hellomagazine.com uvedl její kuchař, královna nikdy nebyla gurmánka. Vždycky prý spíš jedla, aby žila, než aby žila, aby jedla. A zatímco její nedávno zesnulý manžel princ Philip chtěl neustále zkoušet nová jídla a byl nadšený z nových ingrediencí, královna jeho nadšení většinou nesdílela. Nový recept si nejprve podrobně prostudovala, než svolila k jeho vyzkoušení. Většinou se ale držela a drží stejných jídel. Královně se každé tři dny posílá červený, v kůži vázaný jídelníček psaný francouzsky. Jídla, která nechce, přeškrtne. Není výjimkou, že ji nic z nabídky nezaujme a přepíše ji. Když má u stolu s ní být některé z jejích čtyř dětí nebo vnoučata, servírují se jejich oblíbené pokrmy. U večeře s princem Andrewem například nechybí crème brulee se sandringhamskými pomeranči. Když přijde na návštěvu princ William, pochutnávají si oba na čokoládovém koláči.

Gaelský steak aneb Připravte si večeři jako královna

Budete potřebovat: 4 silnější řezy z pravé svíčkové, 1 jemně nakrájenou cibuli, 1 nadrobno nasekaný stroužek česneku (opravdu jen jeden, protože královna česnek nemá ráda), 3 nakrájené houby (ideálně hříbky), šálek tučnější smetany, ½ litru drůbežího vývaru, ¼ lžičky marmite (pomazánka z kvasnicového extraktu), 2 lžíce whisky, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jemně nastrouhané petrželky, sůl a pepř. A jak na to? Maso osolte, opepřete a dejte na rozpálenou pánev s polovinou olivového oleje, pečte na středním plameni z každé strany 4 minuty. Vyjměte na talíř, přikryjte a uložte na teplé místo. Na pánev přidejte zbývající olej, cibuli a duste do změknutí, pak přidejte houby a česnek a restujte, dokud houby nezměknou. Vmíchejte whisky, smetanu, vývar a marmite a vařte, dokud se tekutina nezredukuje. Omáčkou přelijte steaky a ozdobte nasekanou petrřelkou.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více