Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejlepších masopustních dobrot: Bez těchto koláčků, nadýchaných koblih i šťavnatých jitrnic se letos neobejdete!
Zdroj: Toprecepty, BILKOVAI

Masopust každoročně začíná hned po třech králích. Jelikož bylo letos ale mnoho akcí zrušeno, nejlépe si toto období užijete doma. A jak jinak, než nad talířem dobrého jídla! Připomeňte si s námi tradiční pokrmy našich předků!


Masopust u nás

Jak uvádí knížka V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc, tradice slavení masopustu vznikla původně v Německu, nejstarší zmínka o masopustu v českém prostředí pochází z poloviny 13. století, masově se však začal slavit až ve století devatenáctém. Jelikož šlo skutečně o to, nabrat sílu, tradiční masopustní jídla bývala typicky smažená a tučná. Smažily se vdolky, koblihy, šišky a boží milosti, pekly se nadýchané koláče, v sednici se tvarovaly jitrnice a vařil ovar. Tradičním pokrmem k nedělnímu obědu byla vepřová pečeně se zelím a knedlíkem, samozřejmě s pivem. Dejte si tuhle dobrotu taky!

Naše značka: zabijačka

Jelítka, jitrnice, co svět neviděl, prejt, ovar, koleno, sulc… V období ledna až února naši předkové nikdy nedrželi diety, naopak se snažili tělo posílit před nadcházejícím obdobím půstu. Masopust tak vždy býval a je obdobím zabijaček a vepřových hodů. Ale ani když nežijete na vesnici, nic vám nebrání vychutnat si zabijačkové pokrmy a speciality kdekoliv, třeba i v paneláku na sídlišti. Jak udělat skvělý sulc se dočtete v našem článku, při přípravě dalších zabijačkových specialit se můžete inspirovat zde:

Masopustní veselení

Karnevaly, bály, průvody masek, vesnické tancovačky, masopustní hody, zábavy i svatby bývaly pro toto období typické. Podle publikace V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc bylo velmi výhodné v tomto období pořádat svatby. V komorách, spížích a sklepech totiž mívali hospodáři dostatek masa ze zabijaček, byla tak ideální příležitost uspořádat hostinu a podělit svatebčany dobrou výslužkou. Zároveň se věřilo, že sňatky, uzavřené v tomto období, mají naději na dlouhé trvání. Zkuste si tedy letošní masopust zpestřit třeba sladkými svatebně masopustními koláčky, třeba podle našich prověřených receptů.

Masopustní koblihy a vdolky

Mezi naprosto tradiční masopustní moučníky patří ty smažené. Smažily se koblížky, koblihy i boží milosti a tyto dobroty bývaly vrcholem masopustních oslav a obvykle je hospodyně dělaly v neděli po Tučném čtvrtku, a to ve velkém množství, aby mohly podarovat sousedy a příbuzné. Pokud zvládáte kynuté těsto, pusťte se do přípravy koblih, nemáte-li na to čas nebo zkušenosti, můžete vyzkoušet jednodušší boží milosti, nebo šlehačkové masopustní bobíky pro maškary

Další zajímavé články o masopustních tradicích, recepty na masopustní dobroty a tipy a triky, jak si užít Masopust 2022, najdete zde.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si