12 nejlepších masopustních dobrot: Bez těchto koláčků, nadýchaných koblih i šťavnatých jitrnic se letos neobejdete!
4. 2. 2022 Vaření
Masopust každoročně začíná hned po třech králích. Jelikož bylo letos ale mnoho akcí zrušeno, nejlépe si toto období užijete doma. A jak jinak, než nad talířem dobrého jídla! Připomeňte si s námi tradiční pokrmy našich předků!
Masopust u nás
Jak uvádí knížka V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc, tradice slavení masopustu vznikla původně v Německu, nejstarší zmínka o masopustu v českém prostředí pochází z poloviny 13. století, masově se však začal slavit až ve století devatenáctém. Jelikož šlo skutečně o to, nabrat sílu, tradiční masopustní jídla bývala typicky smažená a tučná. Smažily se vdolky, koblihy, šišky a boží milosti, pekly se nadýchané koláče, v sednici se tvarovaly jitrnice a vařil ovar. Tradičním pokrmem k nedělnímu obědu byla vepřová pečeně se zelím a knedlíkem, samozřejmě s pivem. Dejte si tuhle dobrotu taky!
Naše značka: zabijačka
Jelítka, jitrnice, co svět neviděl, prejt, ovar, koleno, sulc… V období ledna až února naši předkové nikdy nedrželi diety, naopak se snažili tělo posílit před nadcházejícím obdobím půstu. Masopust tak vždy býval a je obdobím zabijaček a vepřových hodů. Ale ani když nežijete na vesnici, nic vám nebrání vychutnat si zabijačkové pokrmy a speciality kdekoliv, třeba i v paneláku na sídlišti. Jak udělat skvělý sulc se dočtete v našem článku, při přípravě dalších zabijačkových specialit se můžete inspirovat zde:
Masopustní veselení
Karnevaly, bály, průvody masek, vesnické tancovačky, masopustní hody, zábavy i svatby bývaly pro toto období typické. Podle publikace V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc bylo velmi výhodné v tomto období pořádat svatby. V komorách, spížích a sklepech totiž mívali hospodáři dostatek masa ze zabijaček, byla tak ideální příležitost uspořádat hostinu a podělit svatebčany dobrou výslužkou. Zároveň se věřilo, že sňatky, uzavřené v tomto období, mají naději na dlouhé trvání. Zkuste si tedy letošní masopust zpestřit třeba sladkými svatebně masopustními koláčky, třeba podle našich prověřených receptů.
Masopustní koblihy a vdolky
Mezi naprosto tradiční masopustní moučníky patří ty smažené. Smažily se koblížky, koblihy i boží milosti a tyto dobroty bývaly vrcholem masopustních oslav a obvykle je hospodyně dělaly v neděli po Tučném čtvrtku, a to ve velkém množství, aby mohly podarovat sousedy a příbuzné. Pokud zvládáte kynuté těsto, pusťte se do přípravy koblih, nemáte-li na to čas nebo zkušenosti, můžete vyzkoušet jednodušší boží milosti, nebo šlehačkové masopustní bobíky pro maškary.
Další zajímavé články o masopustních tradicích, recepty na masopustní dobroty a tipy a triky, jak si užít Masopust 2022, najdete zde.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Dokonalý guláš jako na zabijačce připravíte i doma. Víte, proč do něj nedávat papriku a čím správně guláš zahustit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 5 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 12 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 14 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 17 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 17 hodinami