Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové orgie: Už jste ochutnali francouzské tartiflette, indickou bramborovou placku nebo švédský brambor s lososem?
Zdroj: zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Do Evropy sice přišly až v 16. století a trvalo jim dvě stovky let, než tu zdomácněly, a to nejdřív pouze jako krmivo hospodářských zvířat. V době neúrody obilí byly jídlem chudých. Dnes jsou brambory základní potravinou všech evropských kuchyní. A jaké dobroty z nich připravujeme?


Nejdřív si pochutnávala zvířata

Když podle webu bdp-online.de španělští conquistadoři dovezli brambory z Jižní Ameriky, lidé nevěděli, co si s nimi počít. V zemi svého původu se brambory konzumovaly pět tisíc let, ale v Evropě se setkaly s nedůvěrou. Díky krásným květům se nejprve staly oblíbenou okrasnou rostlinou v botanických zahradách knížat a královských rodů. Jak se dočteme na stránkách Výzkumného ústavu bramborářského vubhb.cz, jako potravinu lidé brambory odmítali a krmili s nimi hospodářská zvířata. Na jídelníček byly postupně zařazovány až od 19. století. K tomu přispěly války, hlad i neúroda obilí. Brambory prosazovala také M. D. Rettigová v poučném spisu „Dobrá rada slovanských vesničankám“. Dnes každý Čech za rok průměrně zkonzumuje 70 kilo brambor. A na čem z nich si pochutnáváme?

Placky na všechny způsoby

Uvařit brambory a podávat s tvarohem či sýrem brynza zvládne i kuchařský analfabet. Stačí uvařit oloupané brambory (nejlepší jsou na jaře ty nové) v osolené vodě, polít rozpuštěným máslem a posypat měkkým tvarohem. O něco složitější už pak může být tradiční bramborák nebo placky. Placky z vařených či syrových brambor jsou oblíbené po celém světě. Skvělým obědem či večeří mohou být indické bramborové placky. Jak na ně? Ostrouhejte kilo moučnatých brambor a vymačkejte z nich tekutinu. Dejte je do mísy, posypte 2 lžícemi nasucho opraženého koření kari a promíchejte. V kulatém litinovém kastrolu nebo jiné kulaté pánvi, kterou lze použít i v troubě, rozpalte olej a rozprostřete těsto. Silnou placku pečte asi 4 až 5 minut a obraťte. Po dvou minutách sundejte ze sporáku, vytvořte v placce vařečkou nebo naběračkou 4 důlky a do každého vyklepněte jedno vejce. V troubě předehřáté na 200 °C pečte ještě 5 minut, než vejce ztuhnou. Podávejte se zeleninovým salátem.

Jiné francouzské brambory

Určitě známe naše české „francouzské“ brambory, tedy nákyp s masem nebo šunkou a zeleninou, který vůbec není francouzský! Tím opravdu francouzským nákypem je lahodný tartiflette. Co na jeho přípravu potřebujete? 1200 g brambor varného typu C, 2 malé cibule, 1 polévkovou lžíci oleje, 200 g slaniny nakrájené na kostičky, 75 ml bílého vína, 4 lžíce crème fraîche, sůl a pepř, máslo na vymazání, 350 g sýra Reblochon (je běžné k dostání, nahradit lze českým Hermadurem) a sekanou petrželovou nať. A jak na to? Dejte vařit brambory ve slupce. Než se uvaří, oloupejte a nakrájejte cibuli na jemné kostičky. Brambory slijte, nechte krátce vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli spolu se slaninou nakrájenou na kostičky. Přilijte bílé víno a vařte, dokud se víno neodpaří. Do směsi cibule a slaniny vmíchejte crème fraîche a dochuťte solí a pepřem. Předehřejte troubu na 200 °C horní/spodní ohřev. Vymažte zapékací misku máslem, na dno rozložte polovinu plátků brambor a lehce je osolte a opepřete. Nyní na to rozetřete polovinu cibulového a slaninového krému. Navrch dejte další vrstvu brambor a zbývající cibulovou směs. Sýr rozpulte nebo nakrájejte na plátky a položte na bramborový nákyp. Tartiflette pečte v předehřáté troubě na 200 °C (horní i spodní ohřev) asi 35 minut. Podle potřeby posypte nasekanou petrželkou a podávejte.

Zapečený brambor s lososem

Velké brambory přímo vybízejí k zapékání s různými masovými nebo zeleninovými náplněmi. Vyzkoušejte švédský recept, oblíbený po celé Skandinávii. Na 4 zapečené brambory s lososem budete potřebovat 4 velké (cca 300 až 350 g) brambory, 6 lžic olivového oleje, sůl, 1 lžičku koriandrových semínek, 400 g filet z lososa, pepř, chilli. Na koprový dip: 100 g tvarohu (20 %), 150 g zakysané smetany, 60 g crème fraîche, 2 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, 5 stonků kopru. A jak na to? Brambory očistěte pod studenou vodou. Každou položte na kus alobalu (30 x 20 cm) vymazaného 1 lžící olivového oleje a osolte. Brambory zabalte do alobalu a pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzduch na 160 °C) něco přes hodinu. Mezitím rozdrťte najemno semínka koriandru. Filet z lososa osolte a okořeňte koriandrem, pepřem, chilli. Filet z lososa vložte do hlubokého talíře, pokapejte zbylým olivovým olejem a přikryjte potravinovou fólií (nebo alobalem) a dobře utěsněte. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu. Na koprový dip smíchejte v míse tvaroh se zakysanou smetanou a crème fraîche. Dochuťte bílým vinným octem, solí a pepřem. Ze 3 stonků kopru utrhněte zelenou nať, nasekejte ji nadrobno a vmíchejte do zakysané smetany. Přikryjte a nechte vychladnout. Když jsou brambory v troubě hodinu, snižte teplotu na 100 °C (resp. 80 °C). Poté lososa zabalte do alobalu, přidejte do trouby a společně s  bramborami a pečte další půl hodiny. Vyjměte z trouby. Brambory příčně rozřízněte a lehce přitlačte na úzké strany, aby se otevřely. Položte na talíře. Pomocí dvou vidliček nakrájejte lososa na větší kousky a položte je na brambory. Přelijte koprovým dipem.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více