Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečte makarony se sýrem. Vznikne vám legendární americký pokrm Mac & Cheese
Zdroj: Pixabay, Nawalescape

I když by název oblíbené speciality mohl asociovat spojitost s jistým řetězcem rychlého občerstvení, nic společného s ním nemá, slovo mac je pouhou zkratkou slova makarony. Jde však o jídlo skrz naskrz americké, které se často prodává ve formě polotovaru. V domácí verzi je ale samozřejmě nejlepší.


Z Itálie až do Ameriky

Většinou se jim říká Mac & Cheese nebo také mac 'n' cheese, oficiální název tohoto jídla však zní Macaroni and cheese, což v překladu znamená prostě a jednoduše makarony se sýrem, respektive se sýrovou omáčkou. Díky těstovinám by se u této speciality dal očekávat italský původ, což je ostatně pravda. Až v Americe, kam se těstoviny dostaly společně s italskými emigranty, se zasloužili o slávu pokrmu. Stejně jako tam je ovšem populární i ve Velké Británii. Možná si řeknete, co může být na takovém jídle, jako jsou těstoviny zalité sýrovou omáčkou, výjimečného. Za velkou louží ale toto vydatné a patřičně tučné jídlo přímo zbožňují. Nepoužívají do něj ovšem dlouhé italské duté těstoviny podobné špagetám, ale malé zahnuté makarony, které spíš připomínají naše kolínka. Otvory uvnitř jsou ideálním úkrytem pro lahodnou sýrovou omáčku a když se vše ještě zapeče a na povrchu se vytvoří křupavá vrstva, vznikne přímo dokonalá harmonie chutí a vůní. Vždyť, co může být lepšího než aromatický rozehřátý sýr.

Makarony pro prezidenta

Asi nikoho nepřekvapí, že těstoviny se sýrem poprvé nakombinovali Italové. Makarony patří k tradičním druhům italských těstovin. První zmínka o pokrmu, v němž se kombinují těstoviny a sýr, se objevila v italské kuchařské knize Liber de Coquina ve 14. století. V ní ovšem byly těstoviny posypány parmezánem. Předchůdce speciality Mac & Cheese tak zřejmě poprvé připravili Angličané. Důkazem je recept ze středověké anglické kuchařky Forme of Cury ze 14. století na nákyp z těstovin a sýra zvaný makerouns. První opravdový recept na makarony se sýrem, v němž se používá omáčka s čedarem, a vše se ještě posype parmazánem a zapeče, se objevil v 18. století v knize Elizabeth Raffaldové The Experienced English Housekeeper. Podle knihy Jefferson and Monticello: The Biography of a builder prý do USA přivezl recept na pokrm v 18. stoleté tehdejší americký prezident Thomas Jefferson, který se s nimi poprvé setkal v Paříži. Zaujaly ho natolik, že si ihned zakoupil stroj na výrobu těstovin a v roce 1802 je dokonce již podával na státní večeři. Zpočátku byly makarony se sýrem populární ve vyšší společnosti jako luxusní pokrm, díky tovární výrobě těstovin se staly běžně dostupné všem a na přelomu 20. a 21. století se staly již hvězdou fastfoodových restaurací a různých bister.

A co třeba na pizze?

Makarony se sýrem se připravují na mnoho různých způsobů. Nejčastěji se zapékají s bešamelem nebo s omáčkou Mornay (bešamelovou omáčkou smíchanou se strouhaným sýrem Gruyère). Předpokladem úspěchu je dostatek másla, v některých receptech se přidává smetana, případně vajíčka pro větší krémovitost omáčky a v dalších se zase pro větší křupavost makarony zapékají posypané strouhankou. V každém případě vám vznikne kombinace vláčných krémových těstovin, které vytvářejí úžasný kontrast s křupavým povrchem. Pokrm je nejlepší z čerstvých těstovin, ale i s těmi sušenými není rozhodně k zahození. Mac & Cheese jsou tak populární, že se v Americe dokonce prodává i pizza s makarony a se sýrem. Ve Skotsku je dávají do malých koláčků macaroni pie a na podobné specialitě si pochutnávají i ve Švýcarsku. Říkají jí tam Älplermagronen, místo čedaru do ní dávají Emmental nebo Appenzeller a podávají ji s jablečný pyré.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si