Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší slaná snídaně? Jednoznačně hemenex! Jak šunku s vejci dovést k dokonalosti?
Zdroj: Wikimedia Commons, By jeffreyw - Mmm... ham 'n eggs over easy, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49808709

Smažená vajíčka v jakékoliv podobě patří k nejoblíbenějším snídaňovým jídlům. Když se ještě vylepší vypečenou slaninkou nebo šunkou je to teprve pochoutka. Tato kombinace je součástí pravé anglické snídaně, opravdovým hitem se pak stala v USA. Připravit se dá na několik způsobů a vždy je dokonalá.


Nejlepší slaná snídaně

O hemenexu by se dalo bez přehánění říct, že je takovým králem slaných snídaní. Tato snídaně uspokojí snad každého, kdo vyžaduje po ránu něco pořádného a namazaným krajícem chleba ho neodbydete. Hemenex nasytí nejen před náročným dnem, ale i po flámu a často se servíruje rovněž jako rychlá večeře nebo oběd. Vychází z vydatné anglické snídaně, která bývá opravdu opulentní. Pokud byste pátrali, co vlastně znamená slovo hemenex, zjistíte, že o žádný cizí název nejde. Název pokrmu je jen zkomoleninou anglického spojení „ham and eggs“, kterým se jednoduše označuje právě šunka s vejci.

Hemenex nebo šunka s vejci?

„Ham and eggs“ v různých obměnách jsou typickou součástí tradiční anglické snídaně. Postupně pokrm doputoval až do Ameriky, kde si vydobyl největší slávu. V USA je nejen oblíbeným snídaňovým jídlem v motorestech, podává se i jako jednoduchý menší teplý oběd. Kdo přesně tento snídaňový zázrak vymyslel, není úplně jasné, jisté je, že podle stránek Englishbreakfastsociety.com se v Anglii podobné vydatné snídaně podávaly ve šlechtických sídlech již ve 13. století. V Americe se pak o slávu „ham and eggs“ zasloužil Duncan Hines, slavný kritik a hodnotitel restaurací pro cestovatele, který žil na přelomu 19. a 20. století. Jeho jméno znají snad všichni Američané z krabic s instantními směsmi na přípravu dortů, neboť je po něm pojmenována celá řada potravinářských výrobků. Podle knihy The Big Book of Breakfast: Serious Comfort Food for Any Time of the Day si právě on pravidelně šunku s vejci vychutnával k večeři a prohlašoval, že toto jídlo by si lidé měli dávat v restauraci, kde si nejsou jisti její kvalitou nebo nevědí, co si vybrat. „Ham and eggs“ bylo podle něj jídlo, na kterém se nedalo nic zkazit a kuchař ani nemohl zamaskovat, pokud by měl špatná vejce. Dodnes je „ham and eggs“ typickým představitelem staré dobré americké snídaně. Pokrm se stal tak legendárním, že se jeho název začal používat i v jiných významech. Podle publikace A Dictionary of Confusable Phrases označuje všechny věci, které se k sobě báječně hodí a nejdou od sebe oddělit. Jako „ham and egger“ je pak označován člověk s malým talentem. Právě tak sám sebe označuje slavný boxer Rocky v původním filmu z roku 1975, když si nevěří, že by mohl získat titul.

Vyměňte šunku za slaninu nebo klobásu

Hemenex může mít mnoho verzí, vždy ovšem zahrnuje to základní – šunku a vejce. U nás je nejčastější hemenex v podobě volského oka. Šunka se pak osmahne společně s vejci nebo se opečená či grilovaná pěkně dokřupava podává zvlášť. Vejce můžete podávat i míchaná, když do nich přidáte na kostičky nakrájenou šunku nebo slaninu. Příbuzným pokrmem jsou také trochu náročnější vejce Benedikt - v tomto případě jde o ztracené vejce podávané na snídaňovém slaném muffinu se šunkou a zalitém holandskou omáčkou. Přestože je hemenex na první pohled obyčejný pokrm, dá se různými způsoby vylepšit. Základem úspěchu je ovšem použití kvalitních surovin – hlavně tedy vajíček v bio kvalitě nebo od slepic z volného výběhu a dobré šunky nejlépe od kosti. Vejce je třeba správně propéct, žloutek by se měl při rozkrojení trochu roztékat. Pokud ale máte ze syrového vejce obavy a dáváte přednost více propečenému, stačí pánev, na níž smažíte vejce zakrýt poklicí a opékat přibližně 10 minut. V případě, že už jste se klasické kombinace přejedli, zkuste si ji obohatit třeba o plátky sýra, které položíte na rozklepnuté vejce. Pak už jen stačí počkat, až se sýr krásně rozteče. Výborně se na vejce hodí třeba čedar nebo ementál. Další možností je šunku nahradit lahodnější slaninou. Tu můžete nejprve osmahnout na pánvi a pak teprve na vypečený tuk rozklepnout vejce. Milovníkům výraznějších chutí určitě zachutnají i pikantní klobásky nakrájené na kolečka. Pro oživení můžete přidat i grilovaná rajčátka nebo papriky. Chcete-li pokrm udělat vydatnější, dejte ještě pod vejce brambory. Opečené jsou také vynikající. Nakonec můžete ještě vajíčko posypat mletou paprikou nebo posypat čerstvými bylinkami (petrželkou, pažitkou či koriandrem). Hemenex se podává buď samostatně s pečivem nebo na opečeném toastu či topince.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si