Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary Billa Gatese: Miliardář nesnídá, ale zato miluje hamburgery, mléčný shake a dietní colu!
Zdroj: zdroj: Kuhlmann /MSC, CC BY 3.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons a Freepik

Jeden z nejbohatších mužů planety a multimilionář Bill Gates by si klidně mohl domů najmout michelinské kuchaře nebo se stravovat v těch nejlepších restauracích. On přitom dává přednost jídlu z fast-foodu.


Cola místo snídaně

Web celebanswers.com uvádí, že zakladatel Microsoftu nesnídá. Naprosto výjimečně začne den miskou cereálií ochucených kakaem. A pokud byste očekávali, že energii si po ránu dodává silnou kávou nebo čajem, jste vedle. Billa Gates „jede“ na dietní colu. První plechovku si otevře hned po příchodu do práce, aby se povzbudil kofeinem, a další následují. Pokud někam služebně cestuje, požaduje dostatek dietní coly i v hotelovém pokoji. Jeho láska k perlivému kofeinovému nápoji je zřejmě jedním z důvodů, proč investoval do nákupu akcií společnosti Coca-Cola. Gatesův oběd je jasný – hamburger či cheesburger z restaurací rychlého občerstvení. V době, kdy žil v manželství s Melindou, měl normální jídla aspoň k večeři, protože Melinda zrovna nebyla hamburgerovým nadšencem. Po loňském rozvodu se už zase Bill Gates nemusí omezovat a může si oblíbené mleté maso v housce doplněné hranolkami dát i večer. A Gates na svém blogu gatesnotes.com píše: „I když mám rád zeleninu, nechtěl bych se vzdát hamburgerů – jednoho z mých nejoblíbenějších jídel.“

Vegetariánské období a továrna na náhražky masa

Přesto Bill Gates vyzkoušel v mládí vegetariánství. Měl přátele, kteří maso nejedli, a tak to chtěl také zkusit. V té době často pracovně cestoval a na palubách letadel mu zachutnala bezmasá jídla. Tato změna jeho životního stylu trvala pouhý rok. Ačkoli se Gates poměrně brzy vrátil ke konzumaci masa, často hovoří o negativních dopadech živočišného zemědělství na životní prostředí. Možná i proto investoval do společnosti vyrábějící rostlinné náhražky masa a podle jeho slov jsou od skučeného masa chuťově k nerozeznání! Kromě již zmíněných hamburgerů, smažených hranolků a dietní coly si Gates rád dá i mléčný shake. To není zrovna pestrá strava, co? Bill Gates je rozhodně noční můrou všech dietologů a zastánců zdravé výživy.

Vegetariánský hamburger

Pokud chcete napodobit Billa Gatese, do Mekáče nemusíte. Raději vyzkoušejte vegetariánský hamburger. Budete potřebovat 15 g másla, 125 g nadrobno nakrájených hub (žampióny nebo hlíva ústřičná), 1 nadrobno nakrájený malý pórek, 1 nadrobno nakrájenou a semínek zbavenou malou chilli papričku, 1 lžíci cukru, 1 rozdrcený stroužek česneku, 2 konzervy (800 g) scezených červených fazolí, sůl, pepř, trochu hladké mouky na obalování, 4 lžíce oleje na smažení. Na salát si připravte 4 lžíce nízkotučné majonézy, 2 lžíce dijonské hořčice, citronovou šťávu, ½ hlávky najemno nakrájeného ledového salátu a 1 malou na tenké plátky nakrájenou cibuli.

A jak na to? Máslo rozehřejte v pánvi, prudce na něm cca 2 až 3 minuty smažte houby a pórek. Přidejte chilli papričku, cukr a česnek a za stálého míchání smažte ještě další 3 minuty. Přidejte fazole a promíchejte. Sundejte pánev ze sporáku, směs osolte a opepřete, rozdrťte mačkadlem na brambory na hrubší směs a vytvarujte 6 hamburgerů a obalte je z obou stran v hladké mouce. Na pánvi rozehřejte olej a hamburgery smažte z každé strany 3–4 minuty. Mezitím promíchejte majonézu, hořčici a citronovou šťávu, vmíchejte salát a cibuli a podávejte k hamburgerům. Můžete se samozřejmě servírovat i klasicky v hamburgerové housce, kterou předtím rozříznete, rozkrojenou částí nasucho opečete na grilu, jednu část housky pomažete podle chuti kečupem, majonézou, hořčicí či jiným dresingem a vložíte na ni hamburger, kolečka rajčat, okurky či cibule a přiklopíte druhou polovinou housky.

Zdroje informací:
celebanswers.com
gatesnotes.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Související obsah