Pečeme s Ivou: Rychlé jogurtové makovky jsou skvělé třeba na snídani
31. 3. 2022 Vaření
Chcete upéct dobré lehce sladké pečivo s malou námahou a bez větších pekařských zkušeností? Tyhle makovky budou to pravé! Už je nemusíte kupovat v obchodě, kde stejně nevíte přesně, co je uvnitř. Lepší a levnější si připravíte doma. Vymyslela jsem recept, který je snadný na přípravu a nenáročný na ingredience. Zkusíte to?
Když pekařka promluví...
Občas dostávám dotaz na poměrně rychle a s malou námahou připravené kynuté pečivo. Jestli to vůbec půjde? Ano, je to snadné. Tyto mírně sladké makovky bývají většinou tvarované jako rohlíčky, vonící máslem a sypané celým mákem. Těsto na rychlé makovky je zaděláno jogurtem a samo pečivo formované co nejjednodušeji, nejrychleji, nejúsporněji. Upečené makové bulečky s lehounce voňavou střídou lákají k ochutnání děti i dospělé a chutnají promazané máslem nebo jen tak, suché.
Co budete potřebovat? 130 g vlažné vody, 100 g bílého jogurtu, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry (40 g), 3 lžíce oleje, 60 g změklého másla, půl vejce (zbytek zůstane na potření makovek před pečením), půl rovné lžičky soli, 500-530 g hladké mouky, 15-18 g čerstvého droždí
Jak budete postupovat? Do vlažné vody vsypeme vanilkový cukr, přidáme droždí, dobře rozmícháme a necháme 15- 20 minut stát. Ke zpěněnému droždí přidáme zbytek surovin (mouky nejdříve jen 500 g) a uhněteme těsto. Je-li třeba, během hnětení dosypeme zbytek mouky – její množství závisí na hustotě jogurtu a velikosti použitého vejce. Uhnětené těsto necháme 30 minut odpočinout, pak ho propracujeme, rozdělíme na 12-14 malých kousků a z každého uděláme malou bulku, kterou uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Včas zapneme předehřívat troubu a asi po 20-30 minutách kynutí připravené makovky, které téměř zdvojnásobily objem, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce, posypeme celým mákem a upečeme (200 °C / cca 17-20 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čokolády
Základem čokolády jsou kakaové boby, které patří k přirozeným zdrojům antioxidantů a k superpotravinám. Indiáni je nazývali pokrmem bohů. Konzumace… Číst více
Den čokoládových tyčinek
Jak na ty nejlepší domácí čokoládové tyčinky? Bohatě postačí, pokud domácí čokoládové sušenky obsahují sušenku, náplň a nějakou polevu. Sušenka… Číst více
Retro okénko: Exotika z Vinohrad. Tyčinka Margot vás aspoň v představách přenese na prosluněnou pláž
Dnes má sice mnoho jiných konkurentů v podobě… Číst více
Co si dát v Salcbursku pod sjezdovkou? Klasikou jsou noky, na odvážné čeká zelná polévka se zvláštními knedlíčky
Pověst salcburské kuchyně sahá daleko za hranice… Číst více
Velikonoce Rakousku: V kostele se světí šunka, na stole nechybí sladký anýzový bochánek. Takhle se dělá!
Velikonoce jsou v Rakousku spojeny s řadou zvyků… Číst více
Císařský trhanec je obyčejný moučník, který milovala i císařovna Sissi. Podle receptu od Sandtnerky jej zvládnete raz dva
Palačinky většina z nás miluje. V Rakousku zase… Číst více
Tyrolská polévka s preclíky se jí na přilepšenou během půstu. Dokonalou chuť jí dodá speciální sýr, vynikající je ale i z parmazánu
Máte rádi vydatné krémové polévky, které zahřejí… Číst více
Za sbírání hub můžete v Polsku skončit ve vězení, v Německu hrozí pokuta přes milion. Přísná pravidla mají i další evropské země
Houbaření je doménou Čechů. Jakmile nastane… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbená sladká jídla s mákem. Které recepty si bez něj nemůžeme představit?
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 4 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41