Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Zdroj: Iva Trhoňová

Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod sladkými dobrotami? Zkuste upéct slané pagáčky ze sádlového těsta. Uvidíte, že se po nich jen zapráší a koledníci ocení, že je na výběr i něco slaného.


Když pekařka promluví...

Maličké pagáčky z nadýchaného a zároveň i křehkého těsta, lístkují díky klobásové náplni. Pro pánskou návštěvu tuhle klobásovou směs dělám s chilli, je pak příjemně pikantní. Určitě ji můžete ovonět třeba i utřeným stroužkem česneku, pokud ho máte rádi. Pagáčky jsou vhodné pro příležitost, kdy se bude více popíjet alkohol – rodinné oslavy, posezení s přáteli, Velikonoce a podobně. Nebo je samozřejmě možné je upéct jen tak, na chuť.

Mám pro vás i jeden fajn trik či tip, chcete-li. Po vykrájení kulatých pagáčků z plátu těsta zbydou okraje, okrojky, které také uložíte na plech (vedle vykrojených pagáčků) a upečete je spolu s nimi. Budou hotové dříve, než pagáčky, musíte je pohlídat. Kamarádka Anička podle které jsem několikery pagáčky vyzkoušela mě naučila těsto nevykrajovat, ale celý plát pokrájet nožem na malé čtverečky – hranaté pagáčky (jako jsou ty na fotografii). Práce je rychlejší a nezůstanou mi ani žádné okrojky.

Co budete potřebovat? Na těsto: 200 g vlažné vody, 400 hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 60 g změklého sádla, 2 žloutky, 1 lžičku cukru, 2 rovné lžičky soli, 13-15 g čerstvého droždí

Náplň: 200 g uzené paprikové klobásy, 120 g změklého sádla, 1 rovnou lžičku pepře, větší špetku chilli (to pouze pro opravdové chlapáky)

Na potření a posyp před pečením: bílek, sezam

Jak budete postupovat? Ve vlažné vodě rozmícháte cukr a droždí a necháte asi 20 minut odpočívat. Zatím postrouháte vychlazenou klobásu na slzičkovém struhadle (nebo pomelete mlýnkem na maso, drobně posekáte v sekáčku potravin), smícháte s lehce změklým sádlem a dokořeníte. Do vody s droždím přidáte zbytek surovin a uhnětete pevnější těsto, které necháte nakynout. (Je-li těsto opravdu hodně tuhé – každá mouka saje jinak, i žloutky bývají různě veliké, přidáte během hnětení 1-2 lžíce vody navíc.)

Když těsto zdvojnásobí objem, na stole ho propracujete a rozválíme na obdélník o síle cca 1 cm. Po celé ploše (kromě okrajů) plát potřete sádlem s klobásou a srolujete ho jako roládu, kterou válečkem svrchu lehce zploštíte. Tuto plochou nohavici pak po délce poskládáte na třetiny – vznikne úhledný balíček s mnoha vrstvami. Těsto zakryjete (třeba mísou, ve které jsme ho mísili) a necháte 30 minut odpočinout. Poté ho vyválíte na 1,5-2 cm silný plát (mělkými řezy mu nožem můžete narýhovat povrch do mřížky) a kulatým vykrajovátkem vykrájíte pagáčky, které uložíte kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Po 30minutovém odpočinku potřete pagáčky lehce rozšlehaným bílkem, posypete třeba sezamem a upečete je ve vyhřáté troubě (230 °C / cca 10 minut).

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat