Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Jak na nadýchaný velikonoční mazanec? Pomůže zadělání těsta omládkem
Zdroj: Iva Trhoňová

Velikonoce se blíží a tak jsem si pro vás dnes připravila recept na mazanec. A přidávám navíc i užitečné rady a tipy, jak na to, aby se mazanec povedl na jedničku a rodina si pochutnala. Zkuste si se mnou zase trochu zapéct!


Když pekařka promluví...

Jaro je snad nejradostnější roční období, je to čas očekávání – blahodárného slunečního svitu i deště, nové úrody, mláďátek. Lidé jaro vždy oslavovali a vítali, to se často promítlo do výběru receptů a tvarů pečiva. Žluťounký mazanec, pečený na Bílou sobotu z těsta bohatého jako na vánočku, s rozinkami nebo mandlemi, má kulatým tvarem i žlutou barvou střídky připomínat slunce a sluneční záření, tolik potřebné k životu. Před pečením býval sladký bochánek naříznutý křížem - symbol ukřižování Páně. Ať tedy slavíte Velikonoce jako příchod jara, nebo jako příchod Krista, mazanec by na vašem stole neměl chybět. Já vám dnes nabízím svůj, léty prověřený a mými blízkými mnohokrát vyzkoušený recept na nadýchaný mazanec, který zadělávám omládkem, o němž jsem psala již dříve. Mazanec je díky omládku úžasně nadýchaný a vydrží chutný i vláčný klidně i několik dní. 

Co budete potřebovat? Na omládek: 100 g vlažné vody, 1 lžičku sladěnky, 13-17 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky Dále: 90 g vody, 1 lžičku citrónové šťávy, 1 žloutek (bílek zůstane na potření mazanců před pečením), 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 80 g rozpuštěného másla, strouhanou citrónovou kůru, asi 40 g rozinek a 370 g hladké mouky.

Jak budete postupovat? Všechny suroviny na kvásek omládek dobře promícháte a necháte zakryté asi 45 minut kynout. K vykynutému omládku přidáte zbytek surovin, vymísíte těsto a necháte ho dobře vykynout, přibližně 50-80 minut. Dobře vykynuté těsto propracujete, rozdělíte na dva díly a z každého uděláte kulatý mazanec. Oba je položíte na jeden plech švem dospodu a svrchu je lehce roztlačíte na bochánek nižší – dalším kynutím a pak pečením se mazance rovnoměrně vyklenou nahoru. Opět je necháte dobře nakynout, potřete lehce našlehaným bílkem, můžete posypat mandlovými lupínky a upečete ve vyhřáté troubě. (200 °C / 10 minut, 180 °C dalších asi 25 minut). Upečený mazanec necháte vychladnout na mřížce.

Moje extra tipy: 

  • bílek našlehávám proto, aby se tolik netáhl a dalo se s ním těsto pěkně a lehce potřít. Dělám to tak u mnoha dalších receptů, kde využiji do těsta nebo náplně pouze žloutek
  • z těsta můžete upéct dva mazance, nebo ho rozdělit na 12-16 dílků, z každého udělat malou bulku a všechny je dát vykynout do tukem vymazaného muffinového plechu. Po nakynutí potřete bílkem, posypete mandlovými lupínky a ve vyhřáté troubě upečete mini mazanečky pro malé koledníčky.
  • rozinky můžete před pečením překrájet na poloviny a namočit je přes noc do trochy rumu. Mazanec pak výrazněji voní.
  • jindy můžete místo rozinek použít do mazance sušené brusinky. Jsou hodně kyselkavé a ve sladké střídě dělají příjemnou výraznou chuťovou tečku.
  • citronovou kůru je vhodnější použít z BIO citronů. Nejsou tolik chemicky ošetřené jako citrony běžně prodávané a mnohem výrazněji voní.
  • mazance můžete upéct i bez omládku tak, jak jste zvyklí, ale s omládkem jsou nadýchanější a mají delší trvanlivost.
  • těsto na mazanec dokáže do hlaďounka připravit a vykynout i domácí pekárna

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si