Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sůl nad zlato: Tu vločkovou maldonskou milují Jamie Oliver i anglická královna!
Zdroj: Freepik, jcomp

Používáme ji v kuchyni běžně, ze zdravotních důvodu se ji občas snažíme omezovat, ale již od dob pohádky Sůl nad zlato víme, že je v jídle nenahraditelná. Té obyčejné je „všude dost“, jak říkal pohádkový král, některé druhy soli jsou ale opravdu vzácné a výjimečné, třeba ta maldonská.


Solí s ní i anglická královna

Pokud si říkáte, co může být na něčem tak obyčejném, jako je sůl speciálního, tak vás můžeme ujistit, že ve světě soli existuje spousta delikates. Běžně v kuchyni sice používáme sůl kamennou, pokud si chceme trochu přilepšit, sáhneme po mořské, která má nějaké minerály navíc. Čím dál tím populárnější je narůžovělá himalájská sůl a někteří znalci a gurmáni možná vyzkoušeli už i černou indickou sůl kala namak, která pochází rovněž z Himaláje a vyniká specifickou chutí a vůní po síře, kterou ovšem ne každý zvládne. Maldonská sůl není sice žádným speciálním druhem soli, jde mořskou sůl z Anglie, na kterou ovšem díky mnoha jejím specifickým vlastnostem nedá dopustit mnoho slavným šéfkuchařů světa, jako třeba Jamie Oliver, Gordon Ramsay nebo Nigella Lawson, a dokonce ji miluje i sama anglická královna.

Křehká, křupavá a trochu sladká

To první, co je na maldonské soli úžasné, je, že jde o úplně čistou sůl bez jakýchkoliv přísad. Nepřidávají se do ní žádné protispékavé látky ani jiné chemikálie, které zabraňují tomu, aby se zrnka soli k sobě při vyšší vlhkosti slepila. To druhé je pak její konzistence. Maldonská sůl je vločková, skládá se z malých, tenkých a křehkých a měkkých krystalků ve tvaru nepravidelných malých pyramidek, které se přímo rozplývají na jazyku a když do nich kousnete, krásně křupnou. Přestože jde o větší zrnka, nepotřebujete na ni mlýnek, sama se vám drolí mezi prsty. Chuť maldonské soli je jemnější než u běžné soli, čistá, dalo by se říct i svěží, téměř z ní ucítíte přímořský vánek. Zajímavé je, že není pouze slaná, na jazyku po ní dokonce zůstává lehce nasládla příchuť.

Světová sůl od jedné rodiny

Maldonská sůl pochází z anglického hrabství Essex nedaleko Londýna. Právě zde leží město Maldon, kde se získávala podle webu Maldonsalt.com již od dob středověku a možná dokonce i dříve. V tomto kraji totiž vládne příjemné počasí a tolik tu neprší jako jinde v Anglii, což zajišťuje, že je tu voda ideálně slaná. Sůl se získává tak, že se nechává odpařit mořská voda, pak se suší se na slunci a větru a ručně sbírá. Vločky speciálního tvaru, tak typické pro maldonskou sůl, se nijak netvarují, ale tvoří se na sluníčku tak nějak přirozeně. Právě proto je nutné je sbírat a balit ručně, aby se nijak neponičila. Roku 1882 právě zde vznikla malá rodinná firma Maldon Sea Salt Company, která místní sůl začala zpracovávat a distribuovat do celého světa. A činí tak dodnes. Právě oni dali soli její jméno a dones ji získávají původními tradičními postupu. Stále jde o rodinnou firmu, maldonskou sůl v Essexu těží již čtvrtá generace rodiny Osbornových.

Na steak i do slaného karamelu

Tato speciální britská sůl dokonale zvýrazní chuť každého jídla, navíc poskytne tělu i dostatek minerálů. Sůl se na pokrmech díky svému vločkovému tvaru krásně vyjímá. Ideální je tedy až na finální posypaní jídel. Báječně dochutí steaky, grilované ryby, hranolky i zeleninu. Díky svému nasládlému podtónu se hodí i do sladkých pokrmů, vynikající chuť její vločky dodají třeba čokoládě a hlavně slanému karamelu a výrobkům z něj, například zmrzlině. Zajímavou příchuť dodá i dalším dezertům nebo zdravým zeleninovým koktejlům smoothies. Kromě klasické se vyrábí i uzená, která pokrmy obohatí o zajímavější kouřovou příchuť, i bez jejich uzení.

Zdroje:
Maldonsalt.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více