Sůl nad zlato: Tu vločkovou maldonskou milují Jamie Oliver i anglická královna!
5. 3. 2022 Vaření
Používáme ji v kuchyni běžně, ze zdravotních důvodu se ji občas snažíme omezovat, ale již od dob pohádky Sůl nad zlato víme, že je v jídle nenahraditelná. Té obyčejné je „všude dost“, jak říkal pohádkový král, některé druhy soli jsou ale opravdu vzácné a výjimečné, třeba ta maldonská.
Solí s ní i anglická královna
Pokud si říkáte, co může být na něčem tak obyčejném, jako je sůl speciálního, tak vás můžeme ujistit, že ve světě soli existuje spousta delikates. Běžně v kuchyni sice používáme sůl kamennou, pokud si chceme trochu přilepšit, sáhneme po mořské, která má nějaké minerály navíc. Čím dál tím populárnější je narůžovělá himalájská sůl a někteří znalci a gurmáni možná vyzkoušeli už i černou indickou sůl kala namak, která pochází rovněž z Himaláje a vyniká specifickou chutí a vůní po síře, kterou ovšem ne každý zvládne. Maldonská sůl není sice žádným speciálním druhem soli, jde mořskou sůl z Anglie, na kterou ovšem díky mnoha jejím specifickým vlastnostem nedá dopustit mnoho slavným šéfkuchařů světa, jako třeba Jamie Oliver, Gordon Ramsay nebo Nigella Lawson, a dokonce ji miluje i sama anglická královna.
Mohlo by vás zajímat
Křehká, křupavá a trochu sladká
To první, co je na maldonské soli úžasné, je, že jde o úplně čistou sůl bez jakýchkoliv přísad. Nepřidávají se do ní žádné protispékavé látky ani jiné chemikálie, které zabraňují tomu, aby se zrnka soli k sobě při vyšší vlhkosti slepila. To druhé je pak její konzistence. Maldonská sůl je vločková, skládá se z malých, tenkých a křehkých a měkkých krystalků ve tvaru nepravidelných malých pyramidek, které se přímo rozplývají na jazyku a když do nich kousnete, krásně křupnou. Přestože jde o větší zrnka, nepotřebujete na ni mlýnek, sama se vám drolí mezi prsty. Chuť maldonské soli je jemnější než u běžné soli, čistá, dalo by se říct i svěží, téměř z ní ucítíte přímořský vánek. Zajímavé je, že není pouze slaná, na jazyku po ní dokonce zůstává lehce nasládla příchuť.
Světová sůl od jedné rodiny
Maldonská sůl pochází z anglického hrabství Essex nedaleko Londýna. Právě zde leží město Maldon, kde se získávala podle webu Maldonsalt.com již od dob středověku a možná dokonce i dříve. V tomto kraji totiž vládne příjemné počasí a tolik tu neprší jako jinde v Anglii, což zajišťuje, že je tu voda ideálně slaná. Sůl se získává tak, že se nechává odpařit mořská voda, pak se suší se na slunci a větru a ručně sbírá. Vločky speciálního tvaru, tak typické pro maldonskou sůl, se nijak netvarují, ale tvoří se na sluníčku tak nějak přirozeně. Právě proto je nutné je sbírat a balit ručně, aby se nijak neponičila. Roku 1882 právě zde vznikla malá rodinná firma Maldon Sea Salt Company, která místní sůl začala zpracovávat a distribuovat do celého světa. A činí tak dodnes. Právě oni dali soli její jméno a dones ji získávají původními tradičními postupu. Stále jde o rodinnou firmu, maldonskou sůl v Essexu těží již čtvrtá generace rodiny Osbornových.
Mohlo by vás zajímat
Na steak i do slaného karamelu
Tato speciální britská sůl dokonale zvýrazní chuť každého jídla, navíc poskytne tělu i dostatek minerálů. Sůl se na pokrmech díky svému vločkovému tvaru krásně vyjímá. Ideální je tedy až na finální posypaní jídel. Báječně dochutí steaky, grilované ryby, hranolky i zeleninu. Díky svému nasládlému podtónu se hodí i do sladkých pokrmů, vynikající chuť její vločky dodají třeba čokoládě a hlavně slanému karamelu a výrobkům z něj, například zmrzlině. Zajímavou příchuť dodá i dalším dezertům nebo zdravým zeleninovým koktejlům smoothies. Kromě klasické se vyrábí i uzená, která pokrmy obohatí o zajímavější kouřovou příchuť, i bez jejich uzení.
Zdroje:
Maldonsalt.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Slano-sladké mámení: Jak na slaný karamel, aby se nespálil a nebyl plný hrudek?
Jak a kdy správně osolit maso na guláš. Důležité je postupné přidávání soli
Desatero rad na téma steaky: Přinášíme odpovědi na vaše nejčastější otázky
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 7 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 12 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 18 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 19 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16