Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!
Zdroj: zdroj: Toprecepty, dzungila

Německou spolkovou zemi Sasko si s gastronomickými zážitky většinou nespojujeme. A to je velká škoda! I v Drážďanech nebo Lipsku můžete ochutnat vynikající místní kuchyni, která často spojuje dohromady na první pohled neobvyklé ingredience a má co nabídnout i těm největším gurmánům.


Na čem si v Sasku pochutnáte?

Saská kuchyně se vyvíjela po staletí a podle webu zu-gast-in-sachsen.de byla ovlivněna okolními regiony a zeměmi – tedy Českem a Polskem. Sasové mají rádi polévky, oblíbená je bramborová s kořenovou zeleninou, ochucená majoránkou a někdy podívaná i s kousky měkkého salámu. Z hovězích žaludků tu připravují i polévku, která se podobá české dršťkové. Čerstvá zelenina (květák, hrášek, mrkev, květák a chřest) je základem pokrmu Leipziger Allerlei. Do v bujónu povařené a jíškou zahuštěné zeleniny se podle původního receptu dávají kousky vařených raků. Dnes se nahrazují kousky klobásy nebo jen houbami. Mezi typické pokrmy patří ryby, především pstruh, který se tu nejčastěji připravuje po mlynářsku nebo na modro. Oblíbené jsou zelné závitky plněné mletým masem (Kohlrouladen) nebo pečený vepřový bůček (Salzkrustenbraten). Stejně jako po celém Německu nesmí chybět Sauerbraten, tedy pečeně z různých druhů masa předem marinovaného masa. Saská varianta tohoto pokrmu je zahuštěná strouhaným perníkem, podává se s knedlíkem a červeným zelím.  

Telecí řezy s cibulovo-pivní omáčkou

Najdete je často saských jídelních lístcích. Pokud si tuto pochoutku chcete připravit doma, budete potřebovat 50 g černého chleba, 500 g cibule, 30 g slaniny, 2 polévkové lžíce oleje, 600 g telecí kýty, sůl, pepř, 10 g másla, lžičku kmínu, lžičku sladké papriky, 1 litr telecího vývaru, trochu majoránky, 2 lžičky hořčice, 100 ml smetany na šlehání, 100 ml světlého piva. A jak na to? Rozdrobte nebo najemno nastrouhejte černý chléb. Nakrájejte cibuli na tenké proužky. Slaninu osmahněte na oleji v kastrolu. Telecí maso osolte a opepřete a v kastrolu opečte ze všech stran. Maso i slaninu vyjměte z kastrolu a dejte stranou. Do kastrolu přidejte máslo. Na mírném ohni v něm osmahněte cibuli do měkka. Přidejte kmín a papriku, krátce osmahněte, zalijte vývarem a zredukujte na přibližně 500 ml. Vložte telecí maso a slaninu a pečte v troubě předehřáté na 160 °C (horkovzduch se nedoporučuje) 20 minut. Maso zabalte do alobalu nechte odležet. Do omáčky přidejte majoránku, hořčici, smetanu a černý chléb a přiveďte k varu. Zalijte pivem a na mírném ohni vařte 5 minut. Omáčku osolte a opepřete. Podávejte například s vařeným bramborem nebo s rýží.

Budyšínská hořčice

Zapomínat nesmíme ani na vliv Horní Lužice, tedy území kolem Budyšína (Bautzenu), které je domovem Lužických Srbů. Ti byli i dodnes jsou známí přípravou pokrmů ze sladkovodních ryb z místních jezer. Typická je podle bautzen.de lehce pálivá bautzenská hořčice s křenem (Bautz´ner Senf), která se tu vyrábí už od roku 1866. V Budyšíně si její historii připomínají v Muzeu hořčice nebo v 1. budyšínské hořčicové restauraci. Na jídelníčku najdete salát s hořčicovým dresinkem a s hořčicovým chlebem nebo ryby s medovo-hořčicovou omáčkou. Ochutnat můžete dokonce i hořčicovou zmrzlinu.

Bez kávy a dezertu to nejde

Jak se píše na sachsen-tourismus.de, bez dobré kávy se tu nic neobejde. Káva je saským národním nápojem. A ke kávě je potřeba něco sladkého. V tom jsou Sasové opravdovými mistry světa. Kdo by neznal například drážďanskou štolu? Originál se smí vyrábět pouze v Drážďanech a okolí, a to ručně, bez margarínu a konzervantů a umělých dochucovadel. To lipští skřivánci (Leipziger Lerchen) jsou malé křehké koláčky plněné marcipánem a džemem. Nebo byste raději míšeňský fummel? Tradiční dutý bochánek ze sladkého oplatkového těsta se smí se péct pouze v Ziegerově pekárně v Míšni.

Drážďanský Eierschecke

Typický drážďanský koláč i můžete upéct i doma. Budete potřebovat na těsto 150 g polohrubé mouky, 50 g másla v pokojové teplotě, 70 g cukru, 1 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva. Na tvarohovou náplň si připravte 500 g nízkotučného tvarohu, 1 vejce, 250 g cukru, 20 g másla v pokojové teplotě, 1 polévkovou lžíci hladké mouky. Na vaječnou náplň pak 5 vajec, 200 g másla, 3 lžíce cukru, 1 balení vanilkového pudinku, 500 ml mléka, špetku soli. A jak na to? Pudink uvařte podle návodu. Dvě polévkové lžíce pudinku dejte stranou na tvarohovou směs a nechte vychladnout. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a dejte do mísy. Přidejte máslo, cukr a vejce a vypracujte těsto. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte asi 30 minut chladnout. Tvaroh smíchejte se dvěma lžícemi pudinku, vejcem, cukrem, máslem a moukou, dokud nevznikne krém. Těsto rozválejte na dno připravené dortové formy a vytlačte na něj malý okraj. Nyní na těsto rozetřete tvarohovou směs a uhlaďte ji. Oddělte vejce a bílky dejte stranou. V míse vyšlehejte žloutky, máslo, cukr, pudink a kukuřičnou mouku. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuha a vmíchejte je do těsta. Směs opatrně rozetřete na tvarohovou vrstvu. Dortovou formu vložte do trouby vyhřáté na 175 °C (horní/spodní ohřev) a pečte přibližně 55–60 minut. Pokud koláč příliš ztmavne, přikryjte ho na posledních 15 minut alobalem. Po uplynutí doby pečení nechte koláč ještě 1 hodinu odpočívat se zavřenými dvířky trouby. Nyní je vyjměte z trouby, nechte vychladnout a vložte i s formou na 24 hodin do lednice. Druhý den sundejte okraj formy a koláč položte na dortový talíř.

Zdroje informací:

zu-gast-in-sachsen.de

sachsen-tourismus.de

bautzen.de

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si