Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Zdroj: Freepik, dashu83

Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý. Přestože je to výborné křupání, zdravé úplně nejsou. Jejich lehčí alternativou můžou být chipsy zeleninové. Ty z obchodů jsou oproti těm bramborovým mnohem dražší, snadno je ale uděláte i doma. Stačí jen mít trpělivost s krájením.


Tenké plátky předpokladem úspěchu

Zeleninové chipsy jsou ideální možností, jak do jídelníčku propašovat o trochu víc zeleniny. Navíc vypadají lépe než obyčejné žluté bramborové chipsy, pokud totiž použijete více druhů zeleniny, budou zářit všemi barvami. Nejčastěji se dělají z kořenové zeleniny, jako je mrkev, červená řepa, celer či pastinák. Vynikající jsou také z cukety, lilku nebo dýně. Uděláte je ovšem i z listové zeleniny, třeba z kapusty, špenátu nebo aromatického fenyklu. Pokud jste se rozhodli se do přípravy chipsů pustit, prvním krokem je omytou a očištěnou zeleninu nakrájet na co nejtenčí plátky. Čím tenčí plátek, tím snáze se z něj bude odpařovat voda a vzniknou vám křupavé chipsy. My jsme použili kráječ typu mandolína, ten vám práci v mnohém usnadní. Použití mandolíny zaručí, že všechny chipsy budou mít stejnou velikost, budou dokonale tenké a ušetříte spoustu času. Pokud doma mandolínu nemáte, poslouží i velmi ostrý nůž, jen to bude trochu pracnější.

Namáčením k větší křupavosti

Osvědčilo se nám také zeleninu s vysokým obsahem škrobu, jako je řepa nebo tykev (ale i brambory) předem namočit. Namáčení pomůže uvolnit část škrobu, aby chipsy po upečení či po smažení nádherně křupaly. Namočení je opravdu důležité, ověřili jsme si to i při pečení hranolek, Bez namočení byly rozbředlé, po namočení do studené vody krásně křupavé. Tento krok navíc tak rozhodně stojí za to. Jak na to? Jednoduše vhoďte plátky do mísy s ledovou vodou a nechte je asi 20 minut odstát. Nezapomeňte je velmi dobře osušit papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vodu. 

Nejdietnější verze

Nejzdravější jsou chipsy jen usušené, nejlépe v sušičce na ovoce a zeleninu. Pokud ji nemáte, můžete zeleninu usušit v horkovzdušné troubě při nízké teplotě, cca 40 °C. Doba sušení pak závisí na druhu zeleniny a velikost kousků. Sušené chipsy nás příjemně překvapily, jsou krásně křupavé, pokud je ale rychle nesníte, snadno změknou a zvlhnou. Ještě lepší jsou, když zeleninu předem nějak dochutíte. A jak je připravíte? Nejprve zeleninu nakrájejte na plátky silné maximálně 3 mm. Dejte ji do misky, přidejte olej a koření a promíchejte, aby byly všechny plátky potažené olejem. Plátky rozložte na jednotlivá síta sušičky tak, aby se nedotýkaly, a sušičku zapněte na 50-52 °C. Sušte přibližně 7 hodin a během sušení plátky obracejte a síta prohazujte. Hotové chipsy uložte do vzduchotěsné dózy při pokojové teplotě a raději je rychle zkonzumujte.

Dokonale křehké, ale kalorické

Samozřejmě chutnější jsou chipsy smažené ve velké vrstvě oleje nebo ve fritéze, ty jsou ale tučnější a co do obsahu kalorií se už hodně blíží klasickým smaženým brambůrkám. Počáteční příprava se nijak neliší od sušených chipsů. Jen je třeba nakrájenou zeleninu dobře osušit papírovou utěrkou, protože případná vlhkost by mohla způsobit rozstřikování horkého oleje. Pokud nemáte friťák, rozpalte olej ve velkém hrnci na teplotu 190 °C. Ke smažení se také dobře hodí pánev wok. Díky velkému otvoru mají plátky zeleniny dostatek prostoru a neslepují se. Zeleninu vhazujte do oleje po menších dávkách. Opatrně s nimi v pánvi pohybujte, aby se neslepily, a po zezlátnutí je vyjměte. Osušte je na papírovém ubrousku a ještě horké bohatě posypte mořskou solí. Po vychladnutí chipsy skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby vydržely déle křupavé. V této úpravě nám nejvíc chutnala smažená mrkev, celer či pastinák. třeba mrkev můžete nakrájet na plátky i škrabkou na brambory. 

Trocha oleje dokáže zázraky

Asi nejlepší možností, jak připravit zdravější a chutnější zeleninové chipsy, je zlatá střední cesta - pokapat je trochou oleje a upéct v troubě. Můžeme potvrdit, že tyto chipsy jsou krásně křupavé a olej jim přitom dodá výraznější chuť. Raději ale volte nějaký zdravější, třeba olivový nebo avokádový. Až vás bude večer honit mlsná na něco slaného, jsou tyto chipsy dokonalé. Zkuste je třeba podle našeho postupu. Zeleninu je třeba nejprve rozdělit na tu, která obsahuje hodně vody a na tu, v níž je vody málo. Jejich úprava se totiž liší. Mezitím předehřejte troubu na 150 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem a dejte je stranou. Zeleninu s vysokým obsahem vody (řepa, cuketa, letní dýně) trochu osolte, aby se z ní uvolnila část přebytečné vlhkosti. Plátky zeleniny pak položte v jedné vrstvě na papírové utěrky. Dejte stranou a nechte 15 minut vypotit přebytečnou vlhkost. Po uplynutí 15 minut odstraňte odpařenou vodu pomocí papírových utěrek. Přeneste je v jedné vrstvě na připravené plechy a potřete je avokádovým olejem nebo postříkejte sprejem. Zeleninu s nízkým obsahem vody (sladké brambory, taro, brukev) vložte nakrájenou na plátky do velké mísy, přidejte tolik oleje, aby se všechny plátky lehce obalily, a promíchejte. Plátky položte v jedné vrstvě na připravené plechy. Lehce je posypte mořskou solí.

Místo soli paprika nebo římský kmín

Plechy vložte do trouby a pečte 15 minut. Po 15 minutách plechy otočte. Pečte dalších 15 minut a poté je opět otočte. Pečte dalších 5-10 minut, nebo dokud nejsou hranolky hnědé a mírně křupavé. Některé chipsy mohou křupat dříve než jiné - ty odstraňte, až budou hotové. Všechny tyto chipsy po vychladnutí ještě více zkřehnou, takže se nebojte, že budou po vyjmutí ještě trochu povadlé. To platí zejména pro cukety, letní dýně a červenou řepu. Určitě doporučujeme chipsy něčím dochutit. Nejlepší je sůl či mořská sůl, můžete použít i pepř, kari, římský kmín sladká nebo uzená paprika, chilli papričky, sušený česnek nebo pažitka.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více