Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzské madlenky: Pečivo ve tvaru mušlí vás dovede až do Santiaga de Compostela
Zdroj: Unsplash, Adam Bartoszewicz

Malé nenápadné cukroví vonící citronem a vanilkou je s Francií spjato skoro stejně jako křupavé makronky. Madlenky jsou ve Francii oblíbený pečivem, které se tradičně podává k odpolednímu čaji či kávě. Malé bochánky tak trochu připomínají muffiny, ovšem jejich tvar je úplně jiný.


Mušličky pro poutníky

Bez malých báboviček z nadýchaného těsta se ve Francii neobejde žádné posezení u kávy či čaje. Podávají je stejně tak, jako se u nás servíruje návštěvě bábovka. Na oblíbeném francouzském pečivu, které konzistencí připomíná měkké piškoty, je zajímavé, že vypadá jako malé lastury. Mušličkový tvar má zřejmě souvislost s názvem madlenek, i když teorií o jeho vzniku je několik. A v každé z nich figuruje nějaká Madlenka, respektive honosněji a francouzsky žena jménem Madeleine. Ta byla zjevně ve své době díky vynálezu madlenek velmi populární, bohužel ale nikdo přesně neví, která Madeleine poprvé cukroví  vytvořila. Podle webu Normandyfoodie.wordpress.com  tvar pečiva napovídá, že první madlenky zřejmě upekla Madlenka z původního francouzského regionu Lotrinsko. Tudy tehdy procházeli poutníci putující na známé španělské poutní místo Santiago de Compostela. Aby měli na cestu dostatek sil, upekla jim místní dívka jménem Madelaine malé bochánky ve tvaru mušliček. Tuto teorii potvrzuje ještě jeden fakt, a sice, že symbolem svatojakubské pouti je mušle, která je namalovaná i na patnících po cestě a ukazuje poutníkům kudy pokračovat.

Hit na francouzském dvoře

Možná ale mají madlenky honosnější původ sahající až na královský dvůr. Podle stránek Theculturetrip.com je prý v 18. století proslavila jistá Madeleine Paulmier, která působila jako kuchařka u lotrinského vévody a polského krále Stanislav I. Leszczyńského. Ta jednoho dne králi upekla moučník podle receptu, který měla od své babičky. Sladké pečivo si pak velmi zamiloval nejen on, ale i jeho zeť, francouzský král Ludvík XV., který mu na počest vynálezkyně začal říkat madeleines. Jeho žena Marie, dcera výše zmíněného polského krále, pak malé bochánky začala podávat na královském dvoře ve Versailles a madlenky se staly ve Francii hitem. První písemné recepty jsou pak podle knihy Eighteenth-Century Life doložené v 18. století. Na konci 19. století byly již běžnou součástí jídelníčku bohatších měšťanských vrstev. Madlenky se stávaly čím dál tím víc populárnější a dnes je ve Francii prodávají nejen v každém pekařství, ale nesmí ani chybět v regálech obchodů mezi krabicemi se sušenkami a dalšími sladkostmi. Zajímavé je, že v pekařstvích je často prodávají na váhu. A dokonce se dostaly i do literatury. Ve své knize Hledání ztraceného času se o nich velmi poeticky vyjadřuje autor románu spisovatel Marcel Proust. Chutě a vůně madlenky namočené do čaje vás prý přenesou do časů dětství nebo vám připomenou mládí.

Aby měly správný tvar

Madlenky se dělají většinou světlé, které jsou žluté skoro jako sluníčko. Mají obvykle vanilkovou příchuť, které dodává šmrnc citronová, pomerančová či limetková šťáva, případně i kůra. Občas se pečou i čokoládové nebo kakaové. Mohou být i světlé a pak ponořené do čokoládové polevy. Na těstě na madlenky není nic extra výjimečného, pokud ale chcete udělat opravdové madlenky, musíte mít speciální formičky ve tvaru podlouhlých mušliček. Většinou se prodávají ve formě plechu (teflonového nebo silikonového) s prohlubněmi. Pokud jej ale nemáte, klidně použijte třeba formičky na košíčky. Nebudou to sice pravé madeleines, ale chutnat budou i tak božsky.

Upečte je podle původního receptu

Na madlenkách je úžasné, že jsou na přípravu úplně stejně jednoduché jako muffiny. Připravte si madlenky podle originálního francouzského receptu. Na 20 madlenek budete potřebovat 3 vejce, 80 g moučkového cukru, 30 g tekutého medu, 200 g hladké mouky, 5 g prášku do pečiva, 120 g rozehřátého másla, 4 ml citronové šťávy, ½ lžičky soli. V míse prošlehejte vejce s cukrem a medem asi tři minuty do pěny. Přidejte mouky a prášek do pečiva a šlehejte další 4 minuty. Přilijte ještě horké rozehřáté máslo, citronovou šťávu a sůl a šlehejte poslední minutu. Nechte těsto odpočinout šest hodin při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto nalijte do vymazaných formiček na madlenky, vložte je do vyhřáté trouby a pečte asi 11 minut. Během pečení by se měly madlenky nafouknout a pěkně vyboulit. Výborné jsou ihned po vytažení z trouby, ale i vychladlé.

Zdroje informací:
Normandyfoodie.wordpress.com
Theculturetrip.com
Eighteenth-Century Life

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více