Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Zdroj: Freepik, diana.grytsku

Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších univerzálních čističů s rozličným použitím. Zředěný ocet na měkkém hadříku, který nepouští vlákna, je vynikající na čištění stříbrných příborů, baterií a dřezů i kuchyňských spotřebičů. A navíc je levný a přitom snadno biologicky odbouratelný, takže šetří vaši peněženku i životní prostředí.


Lednička bude čistá a bez zápachu

Víte, že ocet je skvělým pomocníkem při péči o lednici? Postačí, když smícháte dva stejné díly bílého octa a vody. Ve vzniklém roztoku namáčejte jemný hadřík a ledničku zvenku i zevnitř pečlivě umyjte. Nezapomeňte přitom ani na přihrádky ve dvířkách a boxy na ovoce a zeleninu. Chcete-li lednici zbavit nežádoucího zápachu, můžete její vnitřek umýt i octem neředěným. Ten vám také pomůže zatočit se špínou a prachem, které se usadily na horní ploše ledničky.

Mikrovlnku vyčistíte bez námahy

Bílý ocet vám také pomůže při čištění mikrovlnné trouby. Vložte do ní misku naplněnou z poloviny vodou. Zbytek objemu dolijte octem. Troubu pak nastavte na nejvyšší výkon a nechte ji běžet 5 minut. Pak počkejte, až roztok vychladne, namočte do něj houbičku, a tou pak otřete uvolněné nečistoty ve vnitřku mikrovlnky.

Zatočte s mastnými povrchy

Vinný ocet je osvědčeným prostředkem na odstraňování mastnoty, jak na dlaždičkách, tak i třeba na fritézách. Najdete však pro něj i další uplatnění. Houbičkou namočenou do neředěného octa zlikvidujete mastné skvrny na dlaždičkách, sporáku i pracovní desce. Jen dejte pozor, aby nebyla vyrobená z přírodního kamene, který byste mohli poškodit.  Očištěné plochy pak ještě otřete hadříkem namočeným v čisté vodě a na závěr vše osušte. Pomocí octa zatočíte i nánosy v pečicí troubě. Udržíte ji čistou, když její vnitřek jednou týdně (v závislosti na frekvenci používání) vytřete houbičkou nebo hadříkem namočeným v neředěném bílém octu. Stejným způsobem můžete zbavit mastnoty také mřížku v troubě.

Plastové dózy už nebudou páchnout

Připadá vám, že jsou plastové boxy na svačinu cítit po sendviči s tuňákem nebo po jiné dobrotě? Nežádoucího zápachu je zbavíte velmi snadno. Stačí namočit krajíc chleba do bílého octa a zavřít ho na noc do zapáchající dózy. Ráno ji už jen vypláchněte čistou vodou a uvidíte, že v ní nebude po zápachu ani stopy.

Osvěžte mističky na led

Podobný problém, jako mají plastové dózy, se může týkat také tvořítek na led. Navíc se časem na nich mohou vytvořit i mapy od vodního kamene. I v tomto případě vám pomůže větší mísa nebo hrnec s neředěným octem. Tvořítka tam nechte přes noc namočená, pak je důkladně opláchněte studenou vodou a nechte oschnout.

Vydezinfikujte kuchyňské prkénko

Kuchyňská prkénka a vály se neudržují zrovna snadno. Přijdou do styku nejen se zeleninou, ale i s rybami a masem, a ty na nich občas zanechají památku v podobě drobných částeček v rýhách nebo dokonce zápachu. Naštěstí existuje ocet, který obsahuje kyselinu octovou. Ta působí jako mírný dezinfekční prostředek, který dokáže zahubit nebezpečné bakterie. A toho se dá využít i při mytí krájecích prkének. Stačí, když je po každém použití otřetete hadříkem namočeným v neředěném bílém octu.

Dopřejte omlazovací kúru stříbrným příborům

Lesk stříbrných příborů obnovíte, když je na 3 hodiny namočíte do lázně, kterou připravíte smícháním šálku octa a 4 polévkových lžic jedlé sody. Pak je opláchněte studenou vodou a důkladně osušte měkkým hadříkem.

Nablýskejte dřez i baterie

O chromované a nerezové předměty, jako například dřezy a vodovodní baterie, není v kuchyni nouze. A pro ně je bohužel typické, že se na nich neustále dělají mapy od vody, a navíc jsou na nic vidět otisky prstů. Abyste si jejich údržbu zjednodušili, vyplatí se vám si připravit do láhve s rozprašovačem univerzální roztok s octem v poměru 1 : 1 a mít ho neustále po ruce. Pak už jen stačí kovové předměty v případě potřeby čistidlem postříkat a povrch přeleštit utěrkou z mikrovlákna.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více