Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce 2022 přehledně: Kdy bude volno, kdy zavřené obchody a kdy se koleduje?
Zdroj: Freepik, pvproductions

Konečně se pomalu blíží jedny z nekrásnějších svátků roku - Velikonoce. Děti je sice nemilují tak jako Vánoce, neboť nedostanou tolik dárků, ale hledání čokoládových vajíček má také něco do sebe a občas i zajíček přihopká s nějakou nadílkou. Hlavně nám ale říkají jedno, že jaro je konečně tady.   


Křesťanské i pohanské svátky

Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem, dokonce významnějším než Vánoce, neboť připomínají umučení a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zároveň jde o nejstarší svátky vůbec – jejich tradice sahá až do předkřesťanských dob a dokonce se slavily již ve starověkém Egyptě a Římě. Původní Velikonoce byly oslavou nastávajícího jara, zrození nového zemědělského roku, oslavovaly nový život, přírodu probouzející se ze zimního spánku a plodnost. Dnešní Velikonoce jsou tak směsicí pohanských zvyků a křesťanských tradic, které se navzájem prolínají a částečně se inspirují.

Velikonoce: odkud mají svůj název 

Podle stránek Milujivelikonoce.cz je slovanský název Velikonoce, odvozen od Veliké noci, tedy noci z Bílé soboty na neděli, tedy Slavnost Zmrtvýchvstání Páně. Tradičními křesťanskými symboly Velikonoc jsou tak kříž a svíce, které symbolizují ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. S Velikonocemi se kdysi pojila spousta lidových zvyků, které většinou měly zajistit dostatek úrody v nadcházejícím roce. V současné době většina lidí vnímá Velikonoce víc jako oslavy jara než jako křesťanské svátky. Velikonoce si spojujeme hlavně s pomlázkou, koledou, malováním vajíček, pečením beránka a mazanců. V mnoha domácnostech se peče velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami neboli hlavička, někde dělají z mazancového těsta pečivo jidášky, připomínající Jidášovu zradu, a v některých rodinách na sváteční oběd připravují pečené jehněčí nebo kůzlečí maso.

Až přijde jarní úplněk

Velikonoce jsou specifické tím, že jde o pohyblivý svátek. Zatímco v případě Vánoc máme jistotu, že stromeček musíme mít každý rok ozdobený 24. prosince, Velikonoce můžeme slavit ještě v obvykle chladnějším březnu nebo nám je může krásně prozářit dubnové sluníčko. Datum Velikonoc není pevně stanovené a  může se lišit klidně až o měsíc. Menší omezení tam ale je, nejdříve se mohou Velikonoce slavit 22. března, nejpozději 25. dubna. Podle webu Asu.cas.cz musí nejdůležitější den Velikonoc, tedy velikonoční neděle neboli Boží hod velikonoční, připadnout na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti. Pokud by tedy úplněk i první jarní den vyšel na sobotu, slavily by se Velikonoce hned druhý den, tedy v neděli 22. března. Pokud by byl úplněk v neděli, užily bychom si Velikonoce až následující neděli. Podle Velikonoc se pak určují další svátky – masopust a po něm následující půst, který trvá až do Velikonoc, a také Svatodušní svátky neboli letnice, jež se slaví v létě 50 dnů po Velikonocích.

A jak je to tedy s Velikonocemi letos?

Protože první jarní úplněk letos bude až 16. dubna, máme šanci užít se letos konečně teplé a slunečné Velikonoce. Podle stránek Kalendar-online.cz tak Velikonoční neděle vychází na 17. dubna. Přestože je Boží hod velikonoční křesťany vnímán jako nejdůležitější svátek, Velikonoce jsou mnohem delší a zahrnují více významných dnů. Vždyť děti mají prázdniny již od čtvrtka 14. dubna. První předzvěstí Velikonoc je Květná neděle, která připadá na 10. dubna. Jde o šestou a poslední postní neděli. Po ní následuje poslední předvelikonoční týden, který je označován také jako pašijový nebo svatý. Zelený čtvrtek zná asi každý, víte ale že mu podle lidových tradic přechází Modré pondělí, Šedivé úterý a pak Škaredá středa?

Nejsmutnějším a nejtemnějším dnem Velikonoc a vlastně celého roku je pak pro křesťany Velký pátek, neboť v tento den zemřel Ježíš Kristus na kříži. Velký pátek letos vychází na 15. dubna. Po něm již následuje Bílá sobota a již zmiňovaná Velikonoční neděle. Většina lidí se ovšem nejvíc těší na Velikonoční pondělí, někdy také Červené pondělí, kdy se chodí s pomlázkou koledovat. Pokud máte každý rok zmatek v tom, kdy jsou o Velikonocích otevřené obchody, vězte, že zásoby si můžete nakoupit v pátek, během Bílé soboty i na Velikonoční neděli. I když je Velký pátek od roku 2016 státním svátkem, obchody mohou zůstat otevřené. Zavřené jsou naopak  na Velikonoční pondělí. Tak nezapomeňte koupit vajíčka včas, ať je máte pro koledníky nachystané.

Zdroje informací:
Milujivelikonoce.cz
Asu.cas.cz
Vladimíra Jakouběová: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Monika Kindlová, Martina Boledovičová: Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů
Kalendar-online.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si