Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svátek sv. Patrika: Víte, proč se pije zelené pivo a co dělat s trojlístkem ve whisky?
Zdroj: Freepik, prostooleh

I když jde o původně irský svátek, den svatého Patrika se 17. března slaví po celém světě a doputoval i do irských pubů v Čechách. Irové si svůj svátek umí užít se vší parádou. Whisky i Guiness tečou proudem a vše v tento den musí být zelené – oblečení, pivo i jídlo. A všude jsou namalované trojlístky.


Zelené pivo i zmrzlina

Nejbouřlivěji se den svatého Patrika slaví ve Velké Británii a v USA, kam po velkém irském hladomoru v 19. století přišlo mnoho přistěhovalců z Irska a usadili se tam nastálo. V tento den všude vlají irské vlajky, z irských hospod hrají veselé irské melodie, všichni mají na tvářích namalované trojlístky a vše se barví nazeleno, a to dokonce nejen pivo, v americkém Chicagu mají v tento den zelenou i řeku protékající městem. Zelenou barvou se také podsvítí Velká čínská zeď nebo šikmá věž v Pise. Zelené se konzumují i zmrzliny, krémy na dezertech se obarví nazeleno a špenátové těstoviny jdou v tento den na dračku.

Trojlístek pro štěstí

Nejslavnější irský svátek se slaví na počest svatého Patrika – patrona Irska, který na tento zelený ostrov přinesl křesťanství a obrátil k této víře tisíce Irů. Navíc po celém Irsku založil kláštery a klášterní školy. A protože známý světec zemřel právě 17. března, právě v tento den se po celém světě slaví jeho svátek. Symbolem svatého Patrika je zelený trojlístek. Představuje Svatou Trojici (tedy Otce, Syna a Ducha svatého) a právě pomocí lístků této rostlinky se prý svatý Patrik snažil Irům vysvětlit význam Nejsvětější Trojice. Původně byl den svatého Patrika významným křesťanským svátkem, kdy všichni mířili do kostela na mši. Hospody totiž bývaly až do roku 1970 v Irsku tento den zavřené. To už je dávno jinak, ale dodnes někteří věřící putují na různá významná poutní místa spojená se svatým Patrikem, hlavně na horu Croagh Patrick v západním Irsku. Právě na ni totiž svatý Patrik vystoupal, aby se tam postil.

V současné době se ale oslavy svatého Patrika pro většinu lidí přesunuly spíš do hospody, kde se pije pravá irská whisky nebo oblíbená irská piva, jako je černý Guiness či Murphy's, nebo jablečné cidery. I trojlístek se využívá k jiným účelům. Je zvykem hodit jej do sklenice s whiskey. Když pak nápoj vypijete, přehodíte trojlístek přes levé rameno a máte štěstí v následujícím roce zaručeno.  

Uvařte si irské hovězí se zelím

Pokud chcete tento irský svátek také pořádně oslavit, máte spoustu možností – můžete se obléct celí do zelené barvy, zastepovat si v rytmu irské hudby, vypít stylově láhev irské whisky nebo si dát nějaký irský pokrm. A nebo vše dohromady. A pokud nevíte, co irského uvařit, zkuste třeba typickou irskou specialitu zapečené hovězí maso se zelím.

Co budete potřebovat: ¼ hlávky zelí, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1 středně velkou cibuli nakrájenou nadrobno, 230 g hovězího masa v konzervě (corned beef) nebo naloženého pečeného hovězího hrudí (pastrami), 1 stroužek česneku, najemno  nasekaný, 1/2 lžíce nasekané čerstvé plocholisté petrželky, 1 lžíci smetany ke šlehání, 1 lžíci dijonské hořčice, 450 g brambor nakrájených na plátky a 170 g nastrouhaného sýra Gruyère (případně ementálu).

Příprava: Troubu předehřejte na 190 °C. Pokud používáte čerstvé zelí, přiveďte malý hrnec s vodou k varu. Přidejte 2 lžičky soli a zelí a vařte 5 minut; slijte a vymačkejte z něj přebytečnou vlhkost. Na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a po 1/4 lžičky soli a pepře a přikryté za občasného míchání vařte 8 až 10 minut do změknutí. Přidejte hovězí maso a česnek a za občasného míchání vařte 4 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte zelí a petrželku. Hlubokou čtvercovou zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm potřete olejem. V misce vyšlehejte smetanu a hořčici. Do zapékací misky naskládejte na dno třetinu brambor, aby se trochu překrývaly. Navrch dejte třetinu směsi hovězího masa a zelí a posypte třetinou sýra. Navrch dejte poslední vrstvu brambor a zelné směsi. Pak vše zalijte směsí smetany s hořčicí. Směs pak dejte zapéct do vyhřáté trouby na asi 45 minut. Nejprve pečte zakryté, pak odkryjte, posypejte zbývajícím sýrem a pečte, dokud brambory nezměknou a povrch nezíská zlatohnědou barvu, dalších 25 až 30 minut. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.

Zdroje informací:
Countryliving.com
Rexter.cz 
Stephen R. Lawhead: Patrik, syn Irska

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více