Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Zdroj: Oficiální materiály výrobce Ravak

Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni vyměnit starou dřezovou baterii za novou, je potřeba při nákupu myslet nejen na cenu a vzhled. Důležitou roli hrají také umístění a ovládání baterie, úspornost i praktické vychytávky.


Stojánkovou nebo nástěnnou?

Před nákupem dřezové baterie je důležité vybrat správný typ podle umístění. V obchodě se setkáte s bateriemi stojánkovými, které se montují přímo do k tomu určenému otvoru ve dřezu nebo v pracovní desce. Můžete se setkat také se stojánkovou baterií, k jejíž instalaci je potřeba více otvorů. Výhodou je, že tento typ baterií má samostatnou výpusť a ventil může být vlevo nebo vpravo. Elegantním řešením je baterie podomítková, která se instaluje nad dřez. Nezbytné však je k ní dokoupit i montážní těleso, které je nutné zabudovat do zdi. Příjemným bonusem je, že získáte na pracovní desce více volného místa. Stejné plus poskytuje i méně často používaná baterie nástěnná, pro kterou je nutné mít připojení na vodu přímo na stěně.

Stálicí je nerezový povrch

Baterie by měla ladit se dřezem nejen podle technických parametrů, ale svým vzhledem. A protože kvůli k dlouhé životnosti jsou nejrozšířenější dřezy z nerezu, ladí s nimi nejvíce baterie z mosazi s povrchovou úpravou chrom nebo kvalitnější celonerezové. Naštěstí už nemusíte ztrácet čas jejich leštěním, protože jsou k dostání i baterie s matným povrchem nebo z tzv. kartáčovaného nerezu, které mají hedvábný povrch, nízkou drsnost a vysoký lesk. Ke keramickým dřezům do retro kuchyní se hodí spíše baterie s měděným či bronzovým povrchem. A ke granitovým dřezům si můžete pořídit baterii nejen se stejným povrchem, ale i ve stejném barevném odstínu.

Páková umožňuje snadnou manipulaci

Nejčastěji se asi setkáte s baterií pákovou. Není drahá a má jednoduché ovládání, které umožňuje poměrně přesně regulovat teplotu vody. Nejběžnější je typ s jednou pákou, kterou regulujete zároveň teplotu i proud vody. Na trhu jsou ale i baterie se dvěma rukojeťmi, jimiž ovládáte zvlášť teplou a studenou vodu podobně jako u baterie kohoutkové. Ale pokud jste na tuto baterii zvyklí, není důvod rezignovat. Není problém si vybrat z několika variant a zvláště kuchyním zařízeným v retro stylu velmi sluší.

Jak se ještě dají ovládat baterie?

Existují ještě další, efektivnější způsoby ovládání baterií. Můžete si pořídit baterii dotykovou, kterou lze ovládat jen zápěstím nebo loktem, takže ji neušpiníte, ani když máte na rukou třeba zbytky těsta. Ještě komfortnější je ovládání senzorové baterie, k níž stačí jen přiblížit ruku a voda teče tak dlouho, jak si předem sami nastavíte.

Díky perlátoru ušetříte a nepostříkáte kuchyň

Velmi sympatickou pomůckou u dřezových baterií je perlátor. Některé typy jím disponují z výroby, k jiným je potřeba ho dokoupit. Jedná se zhruba o stovku a rozhodně se vám tato investice vyplatí. Pomocí perlátoru totiž snížíte průtok vody v baterii, aniž byste to při mytí zaregistrovali. Docílíte tak menší potřeby vody a ušetříte. Kromě toho perlátor omezuje rozstřikování vody kolem dřezu, takže při mytí nádobí nepostříkáte celou linku.

Na mytí zeleniny jedině baterie se sprchou

Dřezová baterie by měla být také praktická. A to se každopádně dá říct o modelu vybaveném sprškou, ideálně s výsuvnou hadicí. Pomocí jednoho tlačítka tak regulujete proudy na spršce nebo ji vypnete. Díky výsuvné hadici, která může měřit až 150 centimetrů, získáte volnost pohybu a snadno umyjete nejen libovolnou zeleninu nebo ovoce, ale třeba i velký hrnec, který se do dřezu nevejde.

Proč se hodí baterie s vodním filtrem?

Možná vás to překvapí, ale i výrobci vodovodních baterií myslí na nejen vaše zdraví, ale i na životní prostředí. Proto přišli se zajímavou novinkou, a to jsou baterie vybavené vodním filtrem. Ten zbavuje vodu z městských vodovodů případného nežádoucího zápachu i nepříjemné chuti, protože v ní snižuje obsah chlóru, vápníku a těžkých kovů. Díky tomuto filtru budete mít tedy kdykoli k dispozici chutnou vodu rovnou z kohoutku a odpadne vám tím tahání těžkých balených vod z obchodu, čímž ušetříte čas i nějakou tu korunu. A co je neméně důležité – nebudete zatěžovat životní prostředí odpadem v podobě plastových lahví. Filtr je umístěný pod dřezem a vodovodní baterie disponuje indikátorem, který vás upozorní, že nadešel čas na výměnu. V průměru je filtr potřeba vyměnit jednou za půl roku.

Teplotu vody poznáte podle barvy

Ani dřezovým bateriím se nevyhýbají módní trendy. Jedním z nich je například zabudované LED osvětlení. Kromě toho, že pouštění vody je tím pádem efektní, poznáte díky barvě, jak teplá voda zrovna teče. Nazelenalá voda má většinou teplotu do 32 °C, namodralá má až 40 °C, růžovo-fialová mezi 40 a 45 °C a nejteplejší je červená, která má více než 45 °C.

Pár praktických rad na závěr

Ještě než sáhnete do peněženky, tak si ověřte, jestli je baterie kompatibilní s tlakem vody u vás doma. Běžné je, že baterie dosahuje optimálního výkonu až při tlaku 1,0 baru. Raději se vyhněte příliš levným bateriím a připlaťte si, protože baterie není zrovna typ doplňku, který byste chtěli měnit moc často. Každopádně však dbejte na to, aby měl výrobek záruční list. Je to alespoň nějaká známka toho, že výrobce předpokládá určitou životnost svého výrobku.

 

Témata

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více