Večeře jako v luxusní restauraci: Steak Chateaubriand býval symbolem rozmařilosti! Troufnete si na jeho přípravu?
16. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Chateaubriand je synonymem kuchyňské „haute cuisine“, tedy gastronomie nejvyšší úrovně. Není to jen „kus“ masa, tady jde o perfektní přípravu. Poradíme vám, jak dosáhnout dokonalosti i v domácích podmínkách.
Na úvod něco z historie
Poprvé si na tomto steaku z hovězí svíčkové údajně pochutnával francouzský spisovatel a politik Francoise René Vicomte de Chateaubriand. Zásluhu na tom měl jeho osobní kuchař Montmireil, a to začátkem 20. let 19. století. Když si mu jeho zaměstnavatel stěžoval, že hovězí maso je často moc suché, vymyslel nový způsob přípravy, aby svému pánovi mohl podávat křehčí a chutnější maso. Vzal silný kus hovězí svíčkové v celku. Maso na obou koncích prý nechal téměř spálit, tyto části se pak odřízly a ke konzumaci zůstal šťavnatý prostředek. Není divu, že byl tento způsob přípravy považován za rozmařilost!
Mohlo by vás zajímat
Další variantou bylo ukrojit silný filet z prostřední části svíčkové a péct mezi dvěma nižšími steaky, aby zůstala zachována jeho chuť a šťavnatost. Jakmile krajní steaky byly skoro spálené, vyhodily se a servíroval se ten prostřední. Přílohou byly osmažené malé zámecké brambory, často se podával s bearnskou omáčkou nebo s omáčkou připravenou z redukovaného bílého vína, šalotky, demi-glace, másla a citronové šťávy. Časem se objevily pochybnosti, jestli to opravdu skutečně byl François René de Chateaubriand, kdo dal steaku jméno. Ten zemřel v roce 1848 a nelze prokázat, že tento steak existoval před rokem 1850. Další variantou jména může být francouzské město Châteaubrant, které proslulo přípravou obzvláště jemných hovězích steaků. Ať už steak poprvé připravil kdokoli, toto jídlo se rozhodně stalo symbolem luxusu!
Maso na prvním místě
Chateaubriand se tradičně připravuje ze silného středového řezu hovězí svíčkové. Tento řez váží asi 350 až 500 gramů a obvykle je určen pro dva. Pokud si koupíte celou svíčkovou, je potřeba trochu zručnosti. Ostrým nožem odblaňte maso a odřízněte řetízek (protučnělý pásek masa v postranní části svíčkové, který odděluje svíčkovou od páteře). Ze střední části svíčkové si připravte steak, zbylé maso můžete použít například na hovězí Stroganov nebo na soté se zeleninou, z umletého pak udělejte šťavnatý hamburger. Jestliže si chcete pochutnat pouze na steaku Chateaubriand a připadá vám zbytečné kupovat drahou svíčkovou vcelku, požádejte řezníka, aby vám maso na steak ukrojil, odřízl řetízek a maso odblanil.
Recept na ten nejlepší Chateaubriand
Na dvě porce budete potřebovat 350 až 500 g dvojitého bifteku ze střední částí svíčkové, 30 g přepuštěného másla, sůl a pepř na dochucení, případně bearnskou omáčku. A jak na to? Maso vyjměte z chladničky a nechte po dobu 30 minut odpočinout a „ohřát“ na pokojovou teplotu. Maso osušte papírovou utěrkou. Předehřeje troubu na 230 °C. Na velké pánvi zatím rozehřejte máslo na vysokou teplotu. Maso opékejte ze všech stran 4 až 5 minut. Přendejte na mřížku pekáče, osolte, opepřete a vložte do trouby. Pokud si chcete pochutnat na krvavém rare, vyndejte maso po 6 až 8 minutách. Na způsob medium-rare pečte 10 až 12 minut, na medium 15 až 16 minut. Po 18 až 20 minutách budete mít propečený well-done. Podávejte s opečenými či fritovanými zámeckými brambůrky, případně s hranolkami či americkými brambory. Výborně chutná maso přelité bearnskou omáčkou – zjednodušeně jde o holandskou omáčku ochucenou estragonem.
Zdroje informací:
foodreference.com: Chateaubriand history
little-london.de: Wie das chateaubriand zu seinem namen kam
reluctantgourmet.com: Chateaubriand recipe
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Citron v kuchyni: Vyzkoušejte delikátní krémovou polévku, citronové těstoviny nebo sladký krém!
Slavné omáčky: Víte, že holandská omáčka ve skutečnosti pochází z Francie? Základem ale muselo být holandské máslo!
Slavné omáčky: Jak připravit béarnskou omáčku? Potřebujete hlavně víno a žloutky!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 2 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 3 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Fit salát
Přidáno před 15 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13