Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Avokádové toasty: Jak na hit Instagramu a hipsterských bister? Chlebu prospěje jeden malý trik!
Zdroj: Toprecepty, Vařeniště.cz

Dáváte přednost raději slaným snídaním? Pokud byste si ale ráno pochutnali raději na něčem zdravějším než jsou míchaná vajíčka, chleby obložené avokádem a dalšími dobrotami jsou ideální. Tuto specialitu má dnes na snídaňovém menu snad každá kavárna. Doma ji ovšem uděláte mnohem levněji.


Avokádo místo másla

Jde sice o obyčejný chleba potřený pomazánkou z rozmačkaného avokáda nebo obložený plátky avokáda, přesto se z něj stala jedna z nejvíc trendy snídaní vůbec. Lidé se na instagramových účtech předhánějí, kdo vytvoří ten nejnápaditější, a v případě kaváren či bister se občas zdá, že soutěží, kdo stanoví nejvyšší cenu. Avokádo je v kurzu hlavně mezi vyznavači zdravé výživy. Toto ovoce je podle webu Bhf.org.uk často vyzdvihováno pro velké množství minerálů a vitaminů v něm obsažených a také pro vysoký podíl zdravých tuků – nenasycených mastných kyselin. Díky tomu je oblíbené hlavně mezi vegetariány a vegany, jimž nahradí živočišné tuky v mnoha pokrmech.

Díky avokádu vytvoříte lahodné smoothie, veganskou majonézu i krémovou omáčku na těstoviny, aniž byste museli použít mléko, smetanu nebo vajíčka. Avokádo je díky své konzistenci přímo ideální do různých pomazánek či dipů. Jedním z nejznámějších je třeba mexický dip guacamole, který výborně doplní kukuřičné lupínky nachos, tacos, burrito i další mexické speciality. Ostatně vynikající je už jen samotné avokádo rozmačkané na kašičku, osolené, opepřené a zakápnuté trochou citronové a limetkové šťávy. Taková jednoduchá pomazánka je skvělou alternativou klasických sýrových pomazánek a báječně se hodí na opečené toasty i nějaký tmavý semínkový chléb. A právě na ní je založen slavný avotoast.

Za vše může Gwyneth

Za popularitu avokádového toastu prý zřejmě mohou Australané. Zde se totiž avokádo kromě Mexika a dalších zemí Střední Ameriky také pěstuje. V Austrálii prý také zbožňují i různé pomazánky a obložené chleby. Přestože avokádové toasty jsou v českých bistrech a kavárnách hitem posledních pár let, ve skutečnosti se proslavily už v roce 2003. Mohla za to slavná americká herečka a propagátorka zdravé výživy Gwyneth Paltrow, která ve své kuchařské knize It’s All Good označila kombinaci avokáda, soli a veganské majonézy a za Svatou Trojici a přirovnala ji k oblíbený džínům – jde o něco spolehlivého a jednoduchého, zkrátka vše, co můžeš chtít.

Lepší je s pomazánkou

Avokádový toast můžete připravit na mnoho různých způsobů. Chléb potřený avokádovou pomazánkou je výborný obložený vařeným či smaženým vajíčkem, krevetami, uzeným lososem, cherry rajčátky i jahodami. Na ozdobu jej můžete navíc posypat různými semínky, mungo klíčky, výhonky řeřichy nebo třeba zrníčky granátového jablka. Hlavním předpokladem dobrého avokádového toastu je kvalitní dostatečně zralé avokádo. Musí být tak akorát měkké, aby se dalo trochu zmáčknout, nesmí ale být příliš kašovité a neměly by v něm být žilky. Případné hnědé kousky před rozmačkáním odkrojte. Avokádo zbavené pecky pak dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou. Rozmačkané avokádo má i mnohem lepší chuť než to nakrájené na plátky. Směs pak osolte a opepřete a natřete na opečený chléb. Právě opečení chlebu předem, klidně nasucho, bude v kombinaci s vláčným avokádem tvořit dokonalou souhru. Nejlepší avotoasty uděláte z celozrnného chleba, ale můžete použít i opečený bílý chléb. A co na avokádo? Parádně vypadá i skvěle chutná avokádový chléb s teplým volským okem, které můžete udělat z křepelčího vejce. Navrch přidejte koriandr nebo petržel. Na dochucení se hodí i granátové jablko, čerstvé borůvky a sezamová semínka. No a samozřejmě, nikdy nic nezkazí trochu chilli! 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více