Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chybí vám doma spíž? Řešení se najde i v mini kuchyni. Poradíme, kam se zásobami!
Zdroj: Freepik, haritanita

Krásně srovnané zásoby na poličkách ve spíži jsou asi snem každé hospodyňky. Bohužel to však vypadá, že samostatným spížím už odzvonilo a v moderních bytech se s nimi nepočítá. Potřeba skladovat potraviny se však nezměnila. Přinášíme vám proto tipy, kam uložit dózy s potravinami a skleničky se zavařeninami.


Potravinová skříň

Asi vám nemusíme popisovat, jak by měl vypadat vysněný špajz. Není nutné, aby byl prostorný, ale měl by být co nejchladnější, přitom suchý a ideálně s oknem, kterým se dá vyvětrat. Když vám taková místnost doma chybí, těžko s tím něco naděláte. Jedním z nejčastějších řešení je potravinová skříň. Je to vlastně skříňka, která je často součástí kuchyňské linky. Náhražka je to poněkud chabá, ale jste rádi, že máte aspoň něco. Její výhodou je, že ji máte v kuchyni hned při ruce. Ideálním místem je pro ni sousedství s lednicí. Když přijdete z nákupu a vyndáváte potraviny, můžete je dávat současně do chladničky i do spíže.

Nejlepší je si naplánovat pohodlnou kuchyň a nechat si zhotovit potravinovou skříň na míru. To vám umožní nejen využít každý volný centimetr místa, ale můžete si rozvrhnout i jednotlivé vnitřní segmenty podle vlastní potřeby. Třídění vám usnadní všelijaké zasouvací košíky, průhledné plastové boxy apod. Vnitřní stranu dveří lze využít na držáky, do nichž uložíte lahve, těstoviny nebo olej a ocet.

Hluboké šuplíky

Nemáte v kuchyni místo na potravinovou skříň. Ani to není žádný důvod k zoufalství. Řešení se vždycky najde. Jednou z možností jsou zásuvky přímo v kuchyňské lince. A neberte to jako nějaké nouzové řešení. Právě naopak. Jde o velmi praktické řešení, jak uložit koření, dochucovadla i další zásoby. Navíc můžete využít rozdělovače zásuvek, díky nimž můžete mít jednotlivé věci pěkně srovnané u sebe a nemusíte zdlouhavě hledat to, co zrovna potřebujete. Všechno prostě vidíte hned po otevření zásuvky.

Otočné rohy

V kuchyních do písmene L či U bývají často nevyužité těžko dostupné rohové části linky. Přitom se jedná o docela velké úložné prostory. Ty můžete využít pomocí tzv. otočných rohů a carousel systémů, které umožňují police vysunout mimo skříň. Prostor tak můžete naplno využívat. Díky vysoké nosnosti v nich můžete skladovat nejen potraviny, ale také nádobí či drobné kuchyňské spotřebiče.

Police

Nedá se nic dělat, ale při uskladňování potravin, když na ně zdánlivě nemáte dost místa, je potřeba popustit uzdu fantazii. Obejdete se v malém bytě bez špajzu, tak proč byste se neměli v malé kuchyni obejít bez potravinové skříně. Úložný prostor si prostě musíte vytvořit za každou cenu. Na každé volné místo na stěně dejte poličky, tyče, koše nebo jen obyčejné háčky a vznikne vám otevřená a přitom dekorativní spíž. Vždyť proč byste měli zásoby ukrývat? Můžete přece těstoviny, sušené houby, fazole, čočku či pohanku nasypat do neprodyšně uzavíratelných plastových dóz nebo sklenic a pochlubit se jimi. A do ratanových, drátěných nebo plastových košů můžete zas dát například cibuli, česnek a brambory. Berte to jako zajímavou skládačku, kterou doplníte barevnými textilními sáčky v kontrastních barvách zavěšenými na háčcích.

Prostor nad lednicí nebo nade dveřmi

Při hledání úložných prostor se nebojte zvednout hlavu. Co říkáte, není volné místo třeba nad lednicí nebo nade dveřmi? Neváhejte a využijte ho. Někdy stačí jen jedna police nebo naopak několik úzkých, na které se dají naskládat džemy, kořenky apod. Nerozpakujte se nainstalovat police i skoro ke stropu. Hodí se na formy na beránka, bábovku, biskupský chlebíček nebo třeba i kuchyňské váhy, pokud je používáte jen párkrát za rok.

Balkon

Určitě se ptáte, kam s potravinami, které potřebují chlad, ale skladovat je v lednici není vhodné, nebo tam na ně není místo. Pro vyvolené máme ještě jeden tip a tím je balkon. Není to sice ideální řešení, ale v chladném počasí se hodí. Nejlepší je dát na balkon úzkou uzavíratelnou skříň, která nezabírá moc místa. Do ní se nepráší a vejdou se tam potraviny, které potřebují chlad, jako jsou například zelenina nebo ovoce. Nebo tam alespoň naskládáte třeba láhve s nápoji. Podobným způsobem můžete využít také komody s úložným prostorem. U nich je výhoda, že si na nich také pohodlně posedíte a nemusíte kupovat další balkonový nábytek. Na některé druhy potravin se však balkon dá využít pouze omezeně, většinou jen na jaře a na podzim. Musíte prostě dávat pozor, aby nebylo moc teplo, nebo aby naopak nemrzlo. Sami víte, že ani jedno skladovaným potravinám nesvědčí.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si