Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná očekáváte, že na trhu jsou formy na velikonočního beránka k dostání v podobném spektru jako třeba formy na bábovky. Bohužel to tak není. Nabídka je výrazně menší, což ale neznamená, že si formu, v níž upečte toho nejlepšího beránka nevyberete. S našimi tipy to zvládnete levou zadní!


Z jakých materiálů můžete vybírat

Kromě toho, že je potřeba mít na velikonočního beránka ten správný recept, tak je potřeba vybrat i takovou formu, která vám bude vyhovovat vám. Vybírat můžete z podobných materiálů, jako jsou vyrobené formy třeba na bábovku. Sortiment je však o něco užší. Většinou se v obchodech setkáte s formou silikonovou, keramickou, kameninovou, smaltovanou nebo plechovou/ocelovou. Tyto materiály se od sebe liší svými vlastnostmi a způsobem údržby. Jinými slovy pouze některé z nich se dají mýt v myčce nádobí, zatímco jiné vyžadují šetrné ruční mytí.

K dostání jsou různé velikosti

Kromě materiálu je důležité se při výběru formy zaměřit na její velikost. Průměrně velká má většinou asi 34 centimetrů. K dostání jsou ale formy menší, třeba dvanácticentimetrové. A při troše snahy seženete i formy velké, které určitě ocení vícečlenná rodina. Navíc jsou k dostání i formy dvoudílné, díky nimž upečete „oboustranného beránka“. Z jednodílné formy je beránek ze zadní strany plochý, zatímco spojením dvou dílů bude plastický z obou stran.

Nejlíp vyklopíte beránka ze silikonu

Silikon patří k velmi oblíbeným materiálům. Jeho výhodou je, že odolává teplotám až do 240 stupňů Celsia, běžně ho můžete mýt v myčce, i když ho občas můžete důkladněji vyčistit pomocí našich triků, a je levný. Beránek se v silikonové formě stejnoměrně propeče a bez problémů ho z ní vyklopíte. Navíc se vám s formou bude snadno manipulovat, protože je lehká. Nemusíte ji před pečením vymazávat ani vysypávat, protože silikon má nepřilnavý povrch. Jediná věc, která bývala vyčítaná všem silikonovým formám, byla jejich nestabilita po naplnění těstem. Vypadá to však, že i tato slabina se stává minulostí, protože na trhu se objevují silikonové formy, které jsou vyztužené a tím pádem pevné.

Keramice vadí změna teploty

Velmi často se setkáte s formou na beránka vyrobenou z keramiky, která je opatřená glazurou. Jedná se o oblíbený materiál, v níž se beránek stejnoměrně propeče a většinou ho z ní i snadno vyklopíte. Musíte ji však před naplněním těstem pečlivě vymazat tukem a vysypat moukou nebo strouhankou. Pečlivost je přitom velmi důležitá, protože právě forma na beránka má spoustu drobných dutinek a záhybů, v nichž by se těsto mohlo přichytit a beránkovi by pak chybělo třeba ucho.

Při používání však třeba myslet na to, že keramice vadí prudké změny teplot. Proto je nejlepší ji dávat do nepředehřáté trouby, aby se se stoupající teplotou postupně zahřívala. Jinak by mohla prasknout. A je potřeba myslet ještě na jednu věc. Keramickou formu zásadně dávejte do trouby na mřížku, a ne na pevnou podložku, jako je například pečicí plech. Pro rovnoměrné pečení je totiž důležité, aby mezi keramickou formou a dnem trouby proudil vzduch.

Ocelová bývá opatřena nepřilnavým povrchem

Forma na velikonočního beránka vyrobená z oceli se objevuje na trhu spíše výjimečně. Je pravda, že nerezová ocel je trvanlivý materiál a často se používá na výrobu pečicích plechůpokud má navíc nepřilnavý povrch, nemusí se forma vymazávat a snadno se vyklopí i umyje. Bohužel se také snadno poškrábe a navíc není ocel až tak dobrým vodičem tepla, takže hrozí, že bude beránek nestejnoměrně propečený.

Královnou mezi formami je kamenina

Léty prověřenou klasikou jsou formy kameninové. S nimi se však v obchodech pravděpodobně nesetkáte. Většinou se vyrábějí pouze na zakázku a beránek se v nich upeče na jedničku. Platí pro ně stejné výhody a nevýhody jako pro formy keramické. Důležité je formu pečlivě vymazat před pečením a nevystavovat ji prudké změně teploty. Při mytí jsou tabu jakákoli drátěnka nebo abrazivní prostředky.

Smaltovanou formu zdědí další generace

Smaltovaná forma na velikonočního beranka podobně jako smaltované hrnce je vyrobená z litiny, která je potažená silnou vrstvou smaltu. Na první pohled je tedy jasné, že manipulace s litinovou formou bude trochu náročnější, protože je těžká. Na druhou stranu smaltovaný povrch je zárukou poměrně snadné  údržby.

Výrobci sice povolují mýt formu v myčce, ale pokud ji chcete opravdu zachovat v neporušeném stavu pro další generace, tak se tomu vyhněte. Ruční mytí určitě zvládnete a budete mít jistotu, že se smalt nepoškodí. Nevýhodou je, že porušený smalt má tendence se neustále odlupovat a hrozí, že se příště zapeče i do těsta. Proto je důležité dbát na to, abyste smalt neopatrným zacházením neporušili. Jinak vás tato forma bude provázet celý život a péct v ní budou ještě vaše vnučky.

Kolik zaplatíte?

Nejlevnější jsou formy silikonové, jejichž cena začíná už na dvou stovkách. O něco dražší jsou formy keramické, které si můžete pořídit už od 250 korun. Za podobnou cenu koupíte i  formy z uhlíkové oceli s nepřilnavou úpravou. Ve specializovaných obchodech jsou k dostání i ručně vyráběné kameninové formy na beránka, jejichž cena začíná na 1400 korunách. A starý dobrý smalt vás vyjde zhruba na 3000 korun. Ceny se však mohou lišit v závislosti na velikosti formy a také na tom, zda se jedná o jeden nebo dva díly. Dvoudílné jsou samozřejmě dražší.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si