Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indonéská polévka soto ayam: Je lepší než vietnamské pho? Vyzkoušeli jsme za vás
Zdroj: Wikimedia Commons, By Gunawan Kartapranata - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18484062

Soto ayam je nejslavnější z polévek daleké Indonésie a jedním z místních populárních pouličních jídel. Dalo by se říct, že je hodně blízkou příbuznou u nás známějšího pho, jeho kuřecí verze pho ga. Kokosové mléko ji zase spojuje s thajskou polévkou tom kha gai. Určitě se ale vyplatí vyzkoušet přímo soto ayam. A pokud jste o ní ještě neslyšeli, seznamte se, prosím!


Miska asijské polévky

To, že jsou asijské polévky úžasné, víme již pěknou řádku let, co je do své nabídky zařadila asijská bistra po celé republice. Podávané v obřích mísách bez problémů nahradí hlavní jídlo, navíc se v nich výborně snoubí různé exotické chutě a jako bonus navíc ještě dokonale zahřejí v sychravých dnech. A v těch teplejších jimi aspoň příjemně doplníme příjem tekutin. Před pár lety si naše mlsné jazýčky získal vietnamský vývar plný nudlí a čerstvých bylinek – pho, oblíbili jsme si i pikantní thajské polévky tom yum a tom kha gai a v poslední době se stávají čím dál tím víc populární japonské nudle rovněž zalité chutným vývarem – ramen. Indonéská polévka soto ayam je ze všech asijských polévek nejméně známá, což je poměrně škoda. I ona je plná mnoha výrazných chutí a vůní – úžasně voní po zázvoru, koriandru, česneku a kurkumě, díky níž má žlutou barvu. Pikantnost ji dodají chilli papričky, na zjemnění do ní můžete přidat kokosové mléko. To, že vás dokonale zasytí, zajistí rýžové nudle a často navíc ještě rýže.

Soto ayam je nejoblíbenější na Jávě

Soto ayam je oblíbená nejen na indonéských ostrovech, ale také v Malajsii nebo v Singapuru. Inspiraci pro její vytvoření ale místní obyvatelé zřejmě našli v kuchyni čínské a možná i trochu v indické. V Indonésii ji mají nejraději na Jávě, odkud se rozšířila na další indonéské ostrovy. V každé oblasti si vytvořili trochu jinou verzi, takže na některých místech Indonésie chutná soto ayam úplně jinak než jinde. Její oblibu dokládá i to, že byla roku 2018 uznána jako jedno z pěti indonéských národních jídel.

Polévka soto může být i hovězí nebo vepřová

Základem polévky je speciální pasta připravená z různých ingrediencí, která soto ayam dodává specifickou chuť. Chybět v ní nesmí ani kuřecí maso, které dalo polévce její název – ayam totiž v indonéštině znamená právě kuře. Soto pak obecně označuje tento typ pokrmu nebo spíš polévky. Ta může být třeba i s hovězím masem, pak je to soto sapi nebo soto padang, Na Bali zase mají rádi vepřovou soto babi. Kromě toho ještě celý obraz v misce dotváří rozpůlené vajíčko, občas i zelenina. Pokud jsou v polévce žluté vaječné nudle, již jí neříkají soto ayam, ale mee soto. Díky této kombinaci po spořádání celé porce polévky rozhodně hlady trpět nebudete.

Uvařte si originální soto ayam

Pokud byste ji nechtěli vařit, můžete ji ochutnat i u nás, třeba v Praze v indonéské kavárně a restauraci Javánka & Co., která se přímo na indonéskou kuchyni specializuje. V případě, že to máte do Prahy daleko a rádi v kuchyni experimentujete s různými chutěmi, bez obavy se do soto ayam pusťte. A jak na to?

Na kuřecí vývar budete potřebovat: 2 lžíce rostlinného oleje, 4 kuřecí stehenní řízky nebo celá stehna, 1 stonek citronové trávy, 2 rozčtvrcené šalotky, 3 plátky čerstvého zázvoru a 3 listy kafrové limety. Na kořenicí pastu si připravte: 1 najemno nasekaný stonek citronové trávy, pouze světlou část, 6 nahrubo nasekaných malých červených asijských šalotek nebo 3 hnědé klasické větší, 3 nasekané stroužky česneku, 4cm kousek čerstvé kurkumy, oloupaný a nahrubo nasekaný (případně použijte 1 lžičku kurkumového prášku), 3cm kousek zázvoru, oloupaný a nahrubo nasekaný, 3 lžičky mletého koriandru a 1 lžičku mletého kmínu. Na dokončení: 1 lžíci rostlinného oleje, 1 šálek kokosového mléka, 1 lžíci limetkové šťávy, 200 g sušených rýžových nudlí vermicelli, lístky koriandru, indonéskou chilli omáčku sambal oelek, sůl a klínky limety k podávání.

Postupujte následovně: Nejprve si připravte kuřecí vývar. Ve velkém hrnci rozpalte olej, kuřecí řízky osolte a opékejte v hrnci 2-3 minuty z každé strany. Přidejte zbývající přísady do vývaru a 8 šálků vody. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na střední a vařte 45 minut. Průběžně sbírejte pěnu na povrchu, ať není polévka kalná. Na kořenící pastu rozmixujte suroviny v mixéru dohladka. Vyjměte kousky kuřete z kuřecího vývaru a dejte je stranou na později. Vývar sceďte a uschovejte.

Jak připravit rýžové nudle do polévky

Na dokončení vývaru rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte kořenící pastu podle chuti a za stálého míchání vařte asi minutu. Vmíchejte kokosové mléko a vařte další 2 minuty. Poté přilijte připravený kuřecí vývar a vařte další 2 minuty. Nakonec přidejte limetkovou šťávu a podle chuti osolte. Nudle vermicelli namočte do horké vody na 3-4 minuty nebo dokud nezměknou. Sceďte je a rozdělte do misek. Navrch pak dejte rozdrobené kuřecí maso. Poté vše přelijte polévkou. Doplňte kořením sambal oelek, lístky koriandru a klínkem limetky.

Zdroje informací:
Cnnindonesia.com
Travel.kompas.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat