Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Zdroj: zdroj: Pixabay, RitaE

Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a to nejen náboženským. Na rodinných setkáních si jako správní gurmáni u svátečně prostřených stolů užívají spousty slaných a sladkých pochoutek.


Létající zvony místo zajíčka

Jak se dočteme na frenchtoday.com, v období mezi Velkým pátkem a Velikonoční nedělí podle pověsti kostelním zvonům narostou malá křídla a odlétají do Říma, aby jim papež požehnal, a pak se z této cesty vracejí obtěžkané dárky. Děti se pak vydávají hledat dárky a vajíčka, které jim zvonky přinesly! Dříve se dětem nadělovala vajíčka vařená natvrdo, nabarvená a zdobená. Dnes je to jinak. Většinou jde o čokoládová nebo jiná sladká vajíčka, kuřátka a také létající zvonky. V alsaském regionu, který sousedí s Německem a Švýcarskem a kde se velikonoční zvyky víc podobají těm německým, se ale můžeme „setkat“  i se zajíčkem.

Lahodný předkrm

Velikonoční svátky jsou samozřejmě o jídle. Ve francouzských domácnostech si užívají gurmánských hodů. A na jakých dobrotách si pochutnávají? Jako předkrm určitě zaujme pečený chřest s vejci. Budete potřebovat:

  • 4 vařená vejce
  • 2 svazky silných chřestových výhonků s odříznutými spodními konci

na omáčku

  • ½ šálku kvalitní majonézy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • špetka soli a čerstvě mletý pepř

Jak na to? V širším, ale mělkém kastrolu přiveďte k varu 6 šálků vody a 4 lžičky soli. Přidejte chřest a vařte 3-4 minuty nebo dokud nezměkne. Zatímco se chřest vaří, naplňte velkou mísu ledem a vodou. Uvařený chřest přeneste do ledové lázně, aby se zastavil proces vaření a zachovala se jeho jasně zelená barva. Po vychladnutí chřest vyjměte z ledové lázně a položte ho na čistou utěrku, aby se osušil. V malé misce smícheje všechny ingrediece na omáčku. Při podávání naaranžujte chřestové výhonky na jednotlivé talíře, doprostřed dejte rozpůlená vejce, můžete ozdobit petrželkou a koktejlovými rajčátky, podávejte s majonézovou omáčkou nebo také s holandskou omáčkou.

Jehněčí pečeně po francouzsku

Jehněčí pečeně, to je velikonoční klasika i ve Francii. A určitě vás nepřekvapí, že v ní nechybí červené víno. Co budete potřebovat na jehněčí pečeni? Jehněčí kýtu s kostí (cca 800–1000 g), olivový olej, 2 najemno nakrájené cibule, 1 mrkev nakrájenou na kolečka, 1 nakrájený řapíkatý celer, 2 stroužky česneku. ¼ l kvalitního suchého vína (ideálně francouzského), ¼ l domácího hovězího vývaru, 180 ml rajčatového pyré či protlaku, 1 lžička cukru, 1 bobkový list, snítka tymiánu, sůl a pepř.

A jak na to? Předehřejte troubu na 160 °C (horkovzdušnou na 140 °C). Ve velkém kastrolu (ideálně litinovém) rozehřejte lžíci olivového oleje. Na něm prudce orestujte kýtu ze všech stran. Maso vyndejte, do kastrolu vlijte další lžíci oleje, snižte teplotu a dozlatova opečte zeleninu (cibuli, mrkev, řapíkatý celer) a pak přidejte prolisovaný česnek. Nalijte víno a uveďte směs do varu. Po 3 minutách přidejte rajčatové pyré a vývar, znovu přiveďte k varu, přidejte tymián a bobkový list a ochuťte solí, pepřem a lžičkou cukru. Do této směsi vložte maso, přikryjte pokličkou a nechte zhruba 2 hodiny pomalu dusit. Během té doby maso několikrát obraťte. Podávejte s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

K odpolední kávě

Po voňavé pečínce přijde k chuti káva a něco sladkého. Typickými velikonočmi moučníky jsou například la poke neboli blunt. Jde o kynuté těsto (podobné tomu na mazanec) ve tvaru koruny ochucené pomerančovými květy. V Provensálku jsou oblíbené brassadeaux, sušenky z kynutého těsta ve tvaru prstenu, které se nejprve na chvíli ponoří do vroucí vody a teprve pak se pečou. Své místo na slavnostním stole má i beránek – lammele – podobný tomu našemu českému.

Zdroje informací:
frenchtoday.com
culture-crunch.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více