Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Asi nejslavnější český šéfkuchař, Zdeněk Pohlreich, má dnes narozeniny! Šéfovi je rovných 65 let, ačkoliv by mu to nikdo nehádal. Připomeňte si s námi jeho nejslavnější hlášky a uvařte podle Zdeňka špagety s paprikovým pestem!


Ano, šéfe! 

„Jestli tohle je vývar, já jsem svatá Panna orleánská…“ Možná také vzpomínáte na tenhle a další Zdeňkovy výroky, které jsme mohli pravidelně slýchávat v pořadu Ano, šéfe! Pořad se natáčel od roku 2008 až do roku 2018 a odvysíláno bylo celkem 7 sérií. Ačkoliv byl šéfkuchař známý již předtím, teprve jako "velký šéf" si získal ohromnou popularitu a dnes už není snad nikdo, kdo by jej neznal.  Zábavná gastronomická reality show byla natočena podle námětu slavné britské Ramsay’s kitchen nightmares a stejně jako Gordon Ramsay měl i Zdeněk Pohlreich naučit restaurace lépe vařit a nás zákazníky naučit lépe jíst a odmítat "blafy". 

Zdeněk používal svérázné "školicí metody" a leckdy měl i svérázný slovník. Některé z jeho hlášek proto zlidověly. Připomeňte si je s námi:

  • „Omáčky vaříte, nebo práškujete?“
  • „Jestli tohle je vývar, já jsem svatá Panna orleánská…“
  • „Kuchař je poloviční lékař. Musí dbát o zdraví národa.“
  • „Zaměstnej si tady osmirukou chobotnici, když to chceš takhle stihnout.“
  • „To je přehlídka zbytečných pohybů.“
  • „Salát je suchej jak dědečkův skalp…“ 
  • „To je slaný, že to přivezli ze Slanýho.“
  • „Jak to, že se mnou souhlasíte, včera jsme se tak krásně hádali?“
  • „Copak, že je to zdravý... Na to lidi kašlou, hlavně, že je to dobrý.“
  • „Nejsme v restauraci, jsme ve spořitelně času.“

Na své působení v Ano, šéfe! slavný šéfkuchař vzpomíná takto: „Zajímavá doba, která změnila hodně v mém životě. Potkal jsme velikou spoustu zajímavých lidí a dozvěděl se i hodně o tom, jak se u nás žije a žilo. A taky si uvědomil, že dobré jídlo je jedna ze skutečných životních kvalit.“ Zdeněk ví, co říká. Nejen, že vlastní tři úspěšné restaurace, Cafe Imperial, Next Door by Imperial a Divinis, ale právě již zmíněná tradiční stylová secesní restaurce Cafe Imperial loni získala světově prestižní ocennění, když ji koncem roku 2021 známý server o gastronomii a restauratérství TasteAtlas označil jako nejlepší tradiční restaurací na světě. Pokud zavítáte do Prahy a nevíte, kam na "vymazlenou svíčkovou", pak právě sem!

Zdeněk Pohlreich ale nezahálí a chystá pro své fanoušky dvě novinky. Od 2. 5. 2022 by se měl na Primě začít vysílat pořad Jak to bylo, šéfe?, ve kterém bude Zdeněk porovnávat gastronomii před deseti lety s tou současnou. A jak sám říká, zlepšení je patrné na první pohled. Máte se tedy na co těšit! A pokud jste milovníky sladkého, pak vězte, že i v této oblasti si přijdete na své. V podcastu časopisu Forbes slavný šéfkuchař prozradil, že se chystá otevřít novou cukrárnu a to už brzy! Než se tak ale stane, zavařte si s námi podle Zdeňka! Co? Třeba jednoduché špagety!

Špagety s paprikovým pestem

Na 4 porce budete potřebovat: 4 velké červené kapie, 4 stroužky česneku , půl kila špaget, 100 g parmazánu, dvě lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě namletý pepř. Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C s funkcí gril, plech vyložte pečicím papírem. Dejte na něj papriky, do každé vyřízněte otvor a vsuňte do něj oloupaný stroužek česneku. Pečte je 15 minut, až slupka zčerná. Upečené papriky přesuňte na talíř, zakryjte je potravinářskou fólií, aby se zapařily a snadno se loupaly, a nechte je zchladnout.

Mezitím uvařte ve vroucí osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Parmazán nastrouhejte. Vychladlé papriky oloupejte a odstraňte z nich jádřinec. Dejte je do mixéru typu kutr (nebo na smoothie), přidejte pečený česnek, polovinu parmazánu a olivový olej a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Uvařené těstoviny slijte a promíchejte s paprikovým pestem. Rozdělte na talíře, posypte zbylým parmazánem, opepřete a podávejte.

Zdroje informací:
Forbes.cz 
fresh.iprima.cz: Super jednoduše: Špagety s paprikovým pestem
Taste atlas: 100 Greatest Traditional Restaurants

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

elunda

10. 4. 2022 21:18

Zdeněk Pohlreich je asi dobrý kuchař,ale já jsem se kdysi před lety podívala na začátek jeho pořadu.Ty vulgarismy, které tam předváděl mě tak znechutily, že jsem po pár minutách televizi vypnula a již nikdy více...????

Přidat komentář

Přečtěte si