Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi kontinenty zaujímají důležité místo v jídelníčku lidí různých národů a různých barev pleti. Na šťavnatém hamburgeru, nadýchaném croissantu nebo skvěle připraveném sushi si můžete pochutnat na celém světě. A je to proto, že bez rozdílu pleti i kultur, tahle jídla nám prostě moc chutnají.


Co se jí úplně všude?

Globalizace zasáhla do jídelních zyklostí. Spolu s možností cestovat samozřejmě poznáváme i kulturu jídla a stolování v různých zemích. Není divu, že naše jídelníčky se především v posledních desetiletích obhatily a rozšířily o mnoho pokrmů, které dřívější generace vůbec neznaly. Víte, co patří mezi celosvětově nejoblíbenější jídla? 

1. Špagety

Tento oblíbený druh těstovin se vyrábí z „tvrdé“ semolinové pšeničné mouky a vody. Slovo „spagetti“ v italštině znamená malý provázek. Dlouhé těstoviny ve tvaru provázku se původně válely ručně. První sušené těstoviny se začaly připravovat ve 12. století na Sicílii, která byl tehdy ovládaná Araby. Dnes se špagety stejně jako většina moderních těstovin vyrábějí protlačováním přes lis. Druhy a názvy špaget – capellini, spagettini, spagetho, fedelini, vermicello – se liší podle průměru těstovin a regionu, kde se vyrábějí. Náš tip: Rychlé krémové špagety jsou hotové raz dva!

2. Tortilla

Tortilla, původně kukuřičný chléb, je jedním ze základních druhů chleba, který se v mexické kultuře vyskytuje již po tisíce let.Starověcí obyvatelé Střední Amerik yzpracovávali  kukuřičná zrna na hmotu, z níž pak tvarovali kuličky a ručně je lisovali, čímž vznikla známá kulatá a tenká tortilla. Dnes se běžně vyrábí i z pšeničné mouky. Měkká placka je oblíbená s různými náplněmi nebo jako příloha. Náš tip: Ochutnejte tortillu plněnou směsí kuřecího masa a zeleniny.

3. Croissant

Nadýchané pečivo zlatavé barvy ve tvaru půlměsíce se nejlépe připravuje z kvalitního másla a mírně sladkého kynutého těsta. Správně upečný croissant by měl mít žlutobílý vnitřek, po vytažení ze středu jen trochu pružný a připravený k potření máslem nebo čerstvým džemem. Odborníci se shodují, že croissant byl silně ovlivněn rakouskými kipfels. Toto pečivo vzniklo v roce 1683 jako oslava rakouského vítězství nad Osmanskou říší a jeho tvar údajně napodobuje půlměsíc na turecké vlajce. Náš tip: Croissant můžete připravit také z plundrového těsta.

4. Tofu

Přestože je tofu hlavně jídlem vegetariánů, pro které je důležitým zdrojem bílkovin, nevyhýbají se mu ani zarytí masožravci. Pochází z Číny, kde bylo známé už ve druhém století před naším letopočtem. Pro země východní Asie je dodnes tradičním jídlem. Tofu se strukturou podobá sýru a vyrábí se srážením sójového mléka. Uzené tofu dokonale nahradí slaninu nebo uzené maso, přitom výborně chutná. Náš tip: Pomazánka z uzeného tofu chutná i milovníkům masa.

5. Skleněné nudle

Tyto tenké nudle, známé také jako čínské vermicelli, se vyrábějí z vody a škrobu získaného z fazolí mungo, batátů, manioku nebo brambor. Vyznačují se průsvitným vzhledem a velmi jemnou chutí. V asijských pokrmech se skleněné nudle často používají do polévek a smažených pokrmů, ale mohou se podávat i studené v salátech. V polévce rychle měknou, zatímco ve smažených pokrmech zůstávají al dente a nasáknou chutí ostatních ingrediencí. Běžně se ochucují octem, rybí omáčkou, sójovou omáčkou nebo chilli olejem. Náš tip: Výborné jsou v kombinaci s mořskými plody

6. Rámen

Ramen je nudlová polévka, která se poprvé objevila v Japonsku v roce 1910, když čínští kuchaři zkombinovali nudle se silným vývarem. Tyto vaječné vlnité nudle „mie“ měly jasně žlutou barvu a byly pružnější, než tehdy připravované japonské nudle – těsto se hnětlo s minerální vodou s přídavkem uhličitanu sodného zvanou kansui. V roce 1958 se na trhu objevila i první instantní verze nudlí s kuřecím vývarem. Tento vydatný pokrm, jehož základem jsou nudle a maso, si můžete podle našeho receptu snadno připravit.

Budete potřebovat:

  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ½ pórku, nakrájeného
  • 1 mrkev, nakrájené
  • 2 cm zázvoru, oloupaného a nasekaného
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 160 g kudrnatých nudlí „mie“
  • 1 větší kuřecí prsíčko
  • 6 plodnic hlívy ústřičné, vcelku
  • 2 vajíčka, uvařená natvrdo
  • 1 jarní cibulka, na plátky
  • sůl a pepř podle chuti

A jak na to? Nalijt olej do hrnce, dejte na střední plamen hořáku, nasypte nakrájený pórek. Krátce osmahněte, přidejte mrkev, prolisovaný česnek, zázvor a vše restujte asi 2 až 3 minuty. Přilijte kuřecí vývar, sójovou omáčku a osolte a opepřete. Tekutinu uveďte do varu a povařte 15 až 20 minut. Vývar sceďte do jiného hrnce, který pak postavte na hořák a vývar uveďte k varu. Kuřecí prsíčka vcelku ponořte s celými plodnicemi hlívy do vařícího vývaru, jehož teplotu udržujte na mírném plameni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 minut. Pomocí děrované vařečky maso i houby vyjměte a uložte stranou. Nudle vložte do teplého vývaru a uveďte do varu. Nudle vaříme jen asi 3 minuty. Uvařená kuřecí prsíčka nakrájejtena tenké plátky; oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpulte. Nudle vyberte a přendejte do misek (nebo talířů na polévku) a naběračkou přelijte vývarem. Na jednu stranu vložte houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládejte plátky kuřecího masa. Nakonec vše posypte jarní cibulkou. Pokud je nutné, přilijte ještě trochu vývaru a podávejte!

7. Tacos

Tacos jsou národním pokrmem Mexika, jehož kořeny sahají až k mexickým stříbrným dolům v 18. století, kdy slovo tacos označovalo střelný prach, který se zabalil do kousku papíru a vložil do kamene. Dnes je toto slovo všeobecně známé jako označení pro nejběžnější místní fastfoodové jídlo,a rychlé občerstvení v Mexiku – tenké, ploché malé tortilly pečené na roštu, pokryté četnými náplněmi a přeložené. Náš tip: Tacos chutná s náplněni z mletého masa kombinovaného se sýrem a kysanou smetanou.

8. Burger

Štavnatý karbanátek z mletého masa vložený mezi lehce opečené housky, doplněných plátky cibule a kečupem nebo dijonskou hořčicí, je jedním z nejrozšířenějších pokrmů rychlého občerstvení. Typicky americký pokrm má původ v Německu. Mnoho německých přistěhovalců vyplouvalo z přístavu Hamburk, proto se burgeru začalo říkat hamburger. Náš tip: Hamburger je jídlo pro chudé i bohaté, rád si na něm pochutná i jeden z nejbohatších muží planety Bill Gates. 

9. Sushi

Původně bylo sushi pouze způsobem konzervace ryb, poprvé se vyvinulo v jihovýchodní Asii, ale do Japonska se dostalo až v 8. století. Sushi je nejznámějším japonským kulinářským pokrmem, který se obvykle vyrábí z rýže a náplní, jež jsou srolovány uvnitř listu suchých mořských řas. Termín sushi je však ve skutečnosti zastřešujícím pojmem, který zahrnuje širokou škálu podvariant, jež mohou být připravovány z nesčetného množství různých ingrediencí. Ačkoli se tento pokrm stal nesprávně synonymem pro syrové ryby, základní složkou každého druhu sushi je pouze rýže naložená v octě. Náš tip: Sushi se často připravuje s lososem.

10. Pizza

Názory na její původ se různí. Pokud si myslíte, že pizza je placatý chléb pečený v peci, její původ je na starověkém Blízkém východě. Pokud podle vás pizza musí mít náplň, její původ sahá ke starým Římanům a Řekům, kteří pekli placky a doplňovali je dostupným místním kořením a olivovým olejem. Dnešní pizza s rajčatovou omáčkou, sýrem a četnými přílohami však pochází z Itálie. V Neapoli se stala populární v 18. století jako levné a výživné jídlo, které konzumovali hlavně rolníci. Moderní pizza, jak ji známe dnes, se vyvinula z raných neapolských placiček, které se potíraly sádlem, solí a česnekem. Náš tip: Pizza podle Masterchefa vám určitě bude chutnat.

Zdroje informací: 
tasteatlas.com: 10 Most Popular Foods in the World
Italská kuchařka,130 tradičních receptů

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat