Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy: Sedmikrásky krásně zdobí, pampelišky zkuste do salátu
Zdroj: Pixabay, StockSnap

Jídlo nemusíte zdobit jen bylinkami. Jedlé jsou totiž i některé kvítky, jež kvetou nebo brzy začnou kvést na lukách. Dort vám promění v rozkvetlou zahradu, báječně se vyjímají i na salátech nebo chlebech s pomazánkou. Víte, které květiny můžete bez obav jíst a sbírat a kam na ně vyrazit?


Rozkvetlá louka na talíři

Pohled na rozkvetlou louku je prostě úžasný. A co si takovou pestrobarevnou letní nádheru přenést domů? Zdobení dezertů všemožnými kvítky je v poslední době v módě. Různé květy se ale používaly při vaření již od dávných dob. Mísy s pokrmy jimi již zdobili staří Číňané, Řekové i Římané. Naši předci si běžně pochutnávali na listech pampelišek, z květů zase dělali med a kvítky sedmikrásky dokonce přidávali do polévek. Jaké další květy se ale ještě dají na vaření použít?

Jedlé květy dozdobí dezerty

Přestože v kuchyni obvykle vaříme jen z některých rostlinek, jedlých kvítků je celá řada. Z u nás rostoucích rostlin se nejčastěji používají již zmiňované pampelišky či sedmikrásky, drobné fialové kvítky mateřídoušky, fialky, macešky nebo měsíček lékařský. Poměrně běžnými květinami využívanými hlavně k dovonění dezertů jsou levandule a růže, jedlé jsou i chrpy, chryzantémy, begonie, karafiáty či afrikány. Poradíme vím, jak některé z nich použít.

Jak jedlé květy využít?

  • Z pampelišek se konzumují hlavně listy, které se již od dávných dob s oblibou používají do salátů a dřív byly považovány za běžnou salátovou zeleninu. Listy je možné i podusit jako špenát. Konzumovat se dají i nerozvité květy pampelišky, které jsou vynikající opražené na másle. Okvětní lístky jsou vynikající náhradou šafránu do rýže, jíž dodají nažloutlou barvu.
  • Něžné kvítky sedmikrásek krásně dozdobí saláty i jarní chleby s lehkými pomazánkami, přímo se z nich připravuje sedmikrásková polévka z čerstvé jarní zeleniny. Hodí se hlavně do krémových polévek, třeba do ředkvičkové.
  • Okvětní plátky růží se často používají k dozdobení dortů. V arabských zemích je zase velmi populární růžová voda, která dodává speciální vůni většině místních moučníků, neboť se často kombinuje se sirupem, jímž se pečivo přelévá a díky němuž je až hříšně sladké.
  • Levandule je populární hlavně ve francouzské kuchyni, vždyť nejkrásnější levandulová pole najdete ve francouzské Provence. Její drobné kvítky se často podávají sušené a obvykle se jimi dochucují zmrzliny nebo sušenky. Výborná je ovšem i bábovka s levandulí nebo levandulový sirup.
  • Fialky díky své krásné výrazné barvě oživí hlavně saláty, vynikají ovšem i svou výraznou vůní, která přímo vyzývá k nějak sladké úpravě. Z fialek se dá připravit nejen sirup, ale dokonce i džem.
  • Měsíček lékařský se většinou používá jako lék na všemožné kožní problémy, jeho kvítky jsou ale i jedlé a mají dokonce velmi příjemnou jemnou chuť. Jeho okvětní lístky se podobají šafránu a často se tak používají jako nepravý šafrán třeba k dobarvení rýže v milánském rizotu.
  • Jako nepravý šafrán jsou občas nazývány i afrikány. Stejně jako pampelišky nebo měsíček totiž obsahují žluté barvivo. Okvětní lístky mají navíc hořce nasládlou a trochu anýzovou chuť. Hodí se do salátů, ke kuřecímu masu, obarví bylinková másla i omelety.
  • Výjimečnou chutí se mohou chlubit rovněž begonie. Mají totiž lehce nakyslou citronovou příchuť, takže výborně osvěží dezerty i saláty. Stonky je možné použít do koláčů místo rebarbory.
  • S karafiáty se většinou nespojujeme s jídlem, jde ale také o květinu vynikající chuti. Pokud odkrojíte hořké spodní části květů, jsou překvapivě sladké.

Kam na jedlé květy

Pokud se rozhodnete oživit nebo ozdobit nějaký pokrm jedlými květy, při jejich výběru se řiďte nejen tím, zda jsou opravdu jedlé, ale i tím, odkud pocházejí. Vyrazit pro kytky do květinářství určitě nedoporučujeme. Vypadají sice nádherně, ale většinou byly ošetřeny pesticidy, herbicidy, umělými hnojivy a různými lesky ve spreji. A ty našemu zdraví moc neprospívají. Mnohem lepší je pro květiny vyrazit někam do přírody. Nesbírejte je ale samozřejmě někde o prašné cesty nebo silnici, raději si najděte nějakou louku dál od civilizace. Případně si můžete květiny vysadit sami na zahradě nebo do truhlíku na balkon. Chcete-li mít jistotu, můžete se pro květiny vydat na nějakou bio farmu. Jedlé květy koupíte i v obchodech buď klasicky nebo mrazem sušené (neboli lyofilizované). K dostání jsou tak kvítky rovnou připravené na zdobení dortů, limonád nebo zmrzlinových pohárů.

Domácí mražené květy na zdobení

Dorty zkrášlíte i tzv. mraženými květy, které si můžete připravit sami doma. Budete potřebovat bílek, krystalový cukr a trochu vody. Rozšlehejte bílek s vodou a štětečkem pak potřete květy. Pak je posypejte jemným krystalovým cukrem a nechte cukr zaschnout. Květy pak budou vypadat, jako by byly pokryté ledovými krystalky.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si