Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
Zdroj: Toprecepty, recepty73

V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země opět slaná a vpravdě chlapská výzva. Jejich úkolem tentokrát bude upéct nějaké slané pečivo ideální k pivu. Místo vanilky, rozinek se budou při pečení používat škvarky a kysané zelí. Pokud vás slané pečení rovněž láká, můžete se inspirovat.


Škvarkové placičky nebo pagáčky

Asi nejoblíbenější a nejjednodušší škvarkovou pochutinou jsou krásně křupavé škvarkové placičky nebo pagáčky. Ačkoliv jsou tyto druhy pečiva často zaměňovány, ve skutečnosti se hodně liší. Připravují se z kynutého těsta, v případě placiček se těsto nechá jen vykynout, rozválí se na packu a z ní se pak vykrajují tvary. Pokud máte dostatek času, můžete z těsta umotat i malé rohlíčky. To pravé slovenské pagáčky vyžadují již trochu více pekařského umu. Těsto se totiž válí na několikrát a mezitím se překládá stejně, jako když připravujete listové těsto. Díky tomu pak i tyto kynuté těsto krásně lístkuje. Pagáčky jsou pak úžasně nadýchané, křupavé a tvoří je tenoučké vrstvičky těsta. Kromě škvarků je můžete ještě vylepšit nasekaným kysaným zelím. Tyto placičky jsou ještě lepší, když je budete podávat s nějakým dipem, třeba pivním nebo sýrovým.

Bramborové zelňáky

Pokud si úplně nehlídáte linii, dopřejte si lahodné zelňáky z brambor se škvarky. Připravíte je jako klasické bramborák ze syrových nastrouhaných brambor, do nichž přimícháte propláchnuté kysané zelí. Jeho kyselá chuť bramborové těsto krásně oživí a odlehčí. Pokud by vám v takových bramborácích chybělo maso, škvarky jsou ideální volbou. Případně je můžete vylepšit ještě uzeným masem nakrájeným na kostičky. Bramboráky nemusíte nutně ani smažit. Těsto můžete dát do koláčové formy nebo do pekáče a upéct jako koláč. Nejsou pak aspoň tolik mastné.

Křehké tyčinky se škvarky a zelím

Pokud potřebujete připravit nějaké pohoštění pro návštěvu, nejrychlejší možností jsou nekynuté křupavé škvarkové tyčinky. I ty můžete ozvláštnit zelím. Příprava tohoto křehkého těsta je velmi snadná, bude vám na ně stačit jen mouka, sádlo a trocha vody. Tyto tyčinky můžete připravit i z celozrnné mouky, budete mít dobrý pocit, že jste aspoň něco udělali pro své zdraví. Hotové tyčinky posypejte hrubozrnnou solí, kmínem, sezamem nebo mletou paprikou, nejlepší je ta uzená.

Taštičky z křehkého těsta plněné zelím

Dušené zelí je ideální náplní do různých taštiček z křehkého těsta. Výborným těstem na taštičky je tvarohové, které je příjemně vláčné a dobře se s ním pracuje. Recept na ně si snadno zapamatujete - potřebujete stejné množství hladké mouky, tvarohu a tuku (v tomto případě nejlépe sádla). Na náplň pak už jen podusíte zelí s cibulkou a se škvarky. Přidat můžete třeba i na kostičky nakrájené uzené maso, slaninu nebo bůček.

Závin z listového těsta

Kysané zelí v kombinaci se škvarky, s uzeným bůčkem nebo i pikantní paprikovou klobásou je výbornou náplní i do závinu z listového těsta. Pokud těsto koupíte již hotové v obchodě, máte vmžiku hotovou chutnou večeři. Jestliže dáváte přednost domácímu těstu, ale na klasické listové si netroufnete, připravte si těsto pivní. To je po upečení krásně křehké a křupavé a vytvarovat z něj můžete třeba i plněné šátečky. V případě, že dáváte přednost závinům z kynutého těsta, i ten můžete upéct se škvarky. Škvarky je možné zapracovat rovnou do těsta nebo je rozemlít najemno a udělat z nich náplň do závinu. Pokud takový závin chystáte na večeři, můžete k němu z kysaného zelí připravit salát.

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

16. 4. 2022 12:42

To zase budu sedět u televize se sešitem a tužkou v ruce a něco u toho jíst. :-8 Sladké už nepeču, ale moc všechny obdivuju, i porota se mi líbí, že radí a dává tipy, a neprudí, neshazuje. :-8 Už minule mi dělali chutě se slanými koláči. :-D

Přidat komentář

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více