Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zeleninový salát
Zdroj: Pixabay, eloneo

Zvládnout přípravu jídla do 15 minut je trochu náročné, proto pro vás máme různé tipy na jednoduché pokrmy. Rychlovky bývají nápadité. Nemusíte trávit dlouhý čas u plotny, a přesto se můžete skvěle najíst.


Zdravé saláty

Pro přípravu salátu se vyplatí vědět o tom, jaké jsou mezi saláty rozdíly. Křupavý je ledový, římský salát, ale i čekanka, která je hořká. Hořčí je také špenát a rukola. Dobré je vědět, že svěžest s časem neztrácí římský salát, ale i ledový salát. V salátech je výborný i polníček. Můžete ale také využít poklady luk a strání: pampeliškové listy, listy sedmikrásek, třeba i listy ředkviček.

Salát dozdobí květy sedmikrásek, levandule, oregana, nebo například i jetele. Co byste měli uchovávat bokem a přimíchávat na poslední chvíli, je dresink. Když budete připravovat salát, tak listy nechte pár minut ve vodě s ledem. Odstraní se tak špína, ale zároveň bude salát křehký a křupavý. Náš tip: Zkuste podle našeho receptu připravit třeba pestrý zeleninový salát s Nivou. A je-li to pro vás moc hladové jídlo, přidejte vařené těstoviny. 

Skvělé vaječné pokrmy

Vaječné pokrmy jsou velmi rychlé a můžete při nich zpracovat i různé zbytky (nevyužitá vajíčka, zeleninu, sýr a podobně). Výborným pokrmem jsou omelety. Na jednu osobu se většinou využívají tři vejce. Omelety připravujte na másle, které dejte na studenou pánev. Zapnete střední ohřev a nalijete těsto. Na každé straně je třeba opékat omeletu minutu. Bodem, kdy s omeletou zamířit na talíř, je ten, když je spodní část tuhá a horní měkká a mírně navlhlá. Na talíři pak dojde.

U nás doma nedáme dopustit na sýrové palačinky, které si můžete připravit nejen k obědu, ale i večeři. Chutnají teplé i studené a díky sýru příjemně zasytí. Na dvě až tři palačinky budete potřebovat 80 g mouky, 125 ml mléka, 1 vejce, špetku soli, sýr niva. V mléce rozmíchejte vejce se solí a postupně přidávejte mouku. Šlehejte metlou. Rozehřejte pánev, nechte rozpustit plátek másla a nalijte těsto na slabou palačinku.

Když se začne odlepovat od okrajů, obraťte ji, a nechte opéct druhou stranu. Zatím si nastrouhejte nivu na posypání. Naším domácím tipem je nanesení zhruba necelé lžičky lahůdkového droždí na palačinku. Nejenže je chuť mnohem zajímavější, ale také ještě více zasytí. Pak už jen nasypete nivu a necháte mírně rozpustit. Zkontrolujte opečení, můžete přesunout na talíř a zavinout.

Lahodná treska

Příprava ryb obecně je velmi rychlá, většina z nich je maximálně do 20 minut hotova. Proto bývá oblíbená i treska, kterou si ale často můžete znechutit špatnou přípravou. Foodbloger Martin Kuciel, kterého známe i jako pana Cuketku radí, jak na přípravu. Výborný smažený filet z tresky si připravíte zcela snadno. Před obalováním je třeba maso jemně osušit. Na čtyři porce budete potřebovat 800 g filetů z tresky, 4 lžíce mouky, 2 lžíce oleje, lžíci másla a sůl.

Osušené rybí kousky dobře posolte z obou stran a pak je ze všech stran obalte v hladké mouce. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filety. Osmažte je dozlatova a křupava. K hotovým osmaženým filetům dejte máslo a rybu v něm "vymáchejte" z obou stran. Bude krásně máslově vonět. K tresce se hodí brambory, pan Cuketka doporučuje bramborovou kaši.

K tomu můžete připravit česnekový dip ze zakysané smetany. Budete potřebovat polovinu zakysané smetany a malý stroužek prolisovaného česneku. Můžete trochu dosolit. Pro ty, kteří rádi experimentují, radí známý foodbloger z ryby připravit sendvič - do rozpůlené bulky dejte ledový salát, rybu, lžičku majonézy, ledový salát a zbytek bulky.

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat