Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V domácím jogurtovači připravíte skvělé jogurty za pár korun. Podle čeho vyberete vhodný přístroj?
Zdroj: Unsplash, Jana Ohajdová

Jogurtovač je skvělým pomocníkem nejen pro milovníky jogurtů, ale také pro ty, kteří chtějí jíst zdravě. Díky jogurtovači si připravíte jogurt doma kdykoli a přesně podle své momentální chuti. A hlavně levně a bez použití jakýchkoli konzervantů, bez nichž se mnohé kupované jogurty prostě neobejdou.


Kolik místa zabere jogurtovač na lince?

Podobně jako u většiny kuchyňských spotřebičů, jako je třeba domácí pekárna, tak i při výběru jogurtovače je důležité si všímat velikosti. Jedna věc je místo, které vám zabere na lince. Je to zhruba 40 × 15 centimetrů u těch menších přístrojů, zatímco těm větším je potřeba vyhradit plochu velkou alespoň 30 × 30 centimetrů. Najít místo pro jogurtovač je opravdu důležité, protože jakmile ho schováte do skříňky, tak ho už mockrát nepoužijete. Pokud chcete jogurtovač využívat opravdu naplno, musíte ho holt mít stále po ruce.

Pro dva stačí čtyři nádobky, pro rodinu osm

Dalším parametrem je počet jogurtů, které jogurtovač zvládne připravit v jedné várce. Praktické je se při výběru zaměřit přímo na takové modely, jejich součástí jsou dávkovací skleničky nebo umělohmotné nádobky na jogurt. A podle počtu nádobek se pak můžete rozhodnout, který typ jogurtovače si vyberete. Pro osoby s průměrnou spotřebou jogurtů platí, že dvoučlenná domácnost vystačí s modelem na čtyři jogurty, zatímco vícečlenné rodině se bude hodit spíš jogurtovač alespoň s osmi, nebo spíše dvanácti nádobkami.

Příkon ovlivňuje dobu zrání jogurtu

Jogurtovač vás svou spotřebou energie ani v současné době nijak nezničí. Má totiž obecně velmi nízký příkon. Nicméně byste se při nákupu měli případných rozdílů u tohoto parametru všímat. Na něm totiž záleží, jak dlouho budete na svůj vysněný jogurt čekat. Jogurtovačům s příkonem vyšším než 40 Wattů to bude trvat zhruba 5 hodin, zatímco těm s nižším příkonem to potrvá 10, případně 15 hodin. 

Kterými funkcemi vás jogurtovač potěší?

Příprava jogurtu v jogurtovači je velmi snadná, takže vás asi nepřekvapí, že jogurtovač nedisponuje závratným množstvím speciálních funkcí. Některé vám však mohou zpříjemnit život. Patří mezi ně například:

  • Časovač, který využijete především u jogurtů s rozdílnou dobou zrání. Pomocí časovače nastavíte přesný čas, kdy má skončit zrání jogurtů a nemusíte se už o to starat.
  • Zvukový či světelný signál vás upozorní na to, že příprava jogurtu skončila.
  • Elektronický displej, který vás informuje o průběhu výroby jogurtu i o tom, jak dlouho bude celý proces ještě trvat.

Co byste ještě měli vědět o jogurtovači

Výhodou je, že příprava jogurtů v jogurtovači nevyžaduje žádné zvláštní znalosti ani um, takže to zvládne i začátečník. Součástí balení každého jogurtovače by měly být kromě záručního listu a návodu k obsluze i recepty na domácí jogurty. Musíte počítat s tím, že doma vyrobené jogurty budou o něco řidší než ty zakoupené v obchodě, ale zato budou zahuštěné pouze jogurtovou kulturou a budou daleko chutnější. Navíc si je můžete doladit podle své chuti.

Můžete do něj přidat například hořkou čokoládu, kakao, ovoce, ovesné vločky, marmeládu nebo různé druhy oříšků. Domácí jogurt se ale bude hodit třeba i při pečení jogurtových makovek. Každopádně je jogurtovač spotřebič, jehož výrobkům časem zcela propadnete, protože svou práci odvádí na jedničku. A pokud uvažujete o nákupu dalších přístrojů, které vám pomohou připravit zdravé menu, podívejte se, jak fungují horkovzdušná fritéza nebo halogenový hrnec.

Nejlevnější jogurtovač sežete už za tři stovky

Skvělé je, že kromě toho, že má jogurtovač malou spotřebu energie, tak samotný jeho nákup nepatří velké investice. Ten nejlevnější pořídíte už kolem tří stovek. Modely s vyšším příkonem a více nádobkami na jogurt vyjdou až na 1500 korun. Z toho plyne, že tyto peníze se za chvíli vrátí, neboť ušetříte za kupované jogruty. A oblíbených jídel, do kterých se vám bude vyrobený jogurt hodit, je celá spousta.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Nejnovější recepty Více