Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Toustovač se hodí k přípravě rychlých snídaní i večeří. Který je nejlepší a kolik stojí?
Zdroj: Laust Kehlet

S toustovačem, nebo chcete-li sendvičovačem, se už nemusíte zdržovat složitou přípravou teplých snídaní nebo večeří. Během chvilky a s minimální námahou připravíte slanou i sladkou pochoutku, po které se jen zapráší.


V čem se liší toustovač od topinkovače

Tento článek je zaměřený na výběr šikovného toustovače neboli sendvičovače, nikoli však topinkovače. Přestože se tyto přístroje na první pohled liší, často se stává, že dojde k jejich záměně. V topinkovači do křupava opečete toustový nebo klasický chleba, housku či veku. A tím jeho práce končí. Na rozdíl od něj je toustovač zařízení, v němž připravíte z toustového chleba a dalších ingrediencí pochoutky všeho druhu. Zvolené suroviny naskládáte na jeden díl toustovače a druhým dílem je přiklopíte. Oba díly pak k sobě zacvaknete a tousty zapečete. Obě poloviny toustovače jsou opatřeny plotýnkami, které jsou ohřívány topným tělesem umístěným pod nimi.

Obsluhu toustovače zvládnou i děti

Příprava jídel v toustovači je velmi jednoduchá. A proto se do ní mohou pustit i starší děti. Přístroj stačí jen zapojit do zásuvky a počkat, až zhasne červená kontrola a rozsvítí se zelená. To je ten správný impulz k přípravě královských sendvičů. Pak už jen stačí přiklopit horní část a počkat pár minut, až budou tousty hotové.

Využijete multifunkční model?

Ještě se vraťme k výše zmíněným plotýnkám. Ty většinou nejdou u levnějších modelů vyjmout, protože jsou připevněné k tělu přístroje. S nimi připravíte klasické zapečené tousty na různé způsoby, ale tím to končí. Pokud však upřednostňujete praktické multifunkční přístroje, můžete sáhnout i po multifunkčním toustovači. Díky vyměnitelným plotýnkám na něm připravíte kromě toustů i vafle, lívance, koláčky, panini nebo grilovanou zeleninu či maso. V toustovači s grilovací deskou však připravujte raději jen maso drůbeží, které je rychle hotové. Pokud toužíte po šťavňatějším steaku, vyzkoušejte třeba grilování v olejové fritéze.

Dobrý toustovač by měl mít výkon alespoň 700 Wattů

Při výběru toustovače se vyplatí sledovat údaj o výkonu, protože právě na něm záleží, jak rychle budou tousty hotové i jak dobře budou propečené. Optimální výkon je alespoň 700 Wattů. Nic však nezkazíte, když si koupíte přístroj s výkonem 100 a více Wattů.

Pozor na horké plotýnky a madla

Opatrnosti není nikdy nazbyt, a to platí i při manipulaci s toustovačem. Přece jen se zahřívá na vysokou teplotu, takže má nejen rozpálené plotýnky, ale některé typy mohou mít i horké držadlo a plášť. Stačí tedy jen chvilka nepozornosti a třeba při přípravě vajíčkového sendviče se můžete ošklivě spálit. Nezapomeňte, že i zdánlivě malé popáleniny, které si způsobíte v kuchyni, je potřeba ihned ošetřit. Lepší však je myslet na prevenci a raději si připlatit za přístroj, který má tepelně izolovanou rukojeť i plášť.

Při nákupu upřednostněte osvědčené značky

Průměrná cena toustovače se pohybuje kolem tisícovky. Dražší modely jsou většinou multifunkční, takže mají vyměnitelné plotýnky a můžete na nich připravit široké spektrum slaných i sladkých dobrot. Můžete například vyzkoušet portugalské sendviče. K dostání jsou samozřejmě i toustovače levnější, které koupíte třeba za tři stovky. Na přípravu klasických toustů budou určitě stačit, ale těžko se dá říct, jak dlouho jim to bude trvat nebo jak dlouho tyto modely budou fungovat. Pokud se tedy rozhodnete šetřit a vyberete si ten nejlevnější toustovač, zaměřte se alespoň na značku/výrobce. Je velká šance, že i ty prověření a známí občas poskytují na některé typy toustovačů velké slevy, takže se vám určitě podaří nakoupit výhodně a přitom kvalitně. Neznámý značkám se při výběru toustovačů raději vyhýbejte.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat